Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Hoffmann: az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása

A hosszú távon tervezett változás mindössze annyi, hogy a jövőben nem az egyetemektől finanszírozzák ezen iskolák pedagógusait, hanem a központi költségvetésből.
Az egyetemeknél marad a gyakorlóiskolák irányítása; ha az ösztöndíjszerződés valamelyik elemét megsemmisítenék, meg fogják találni a jogilag is teljes mértékben elfogadható megoldást - nyilatkozta Hoffmann Rózsa a Magyar Nemzetnek.

Az oktatásért felelős államtitkár a lap szombati számában közölt interjúban elmondta: a gyakorlóiskolákat illetően a hosszú távon tervezett változás mindössze annyi, hogy a jövőben nem az egyetemektől - a felsőoktatási költségvetésből - finanszírozzák ezen iskolák pedagógusait, hanem a központi költségvetésből, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül. Az egyetemek, főiskolák szakmai irányítói szerepe megmarad.

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a hallgatói szerződések tartalmán később mégis változtatni kelljen, azt válaszolta: "Ha az ösztöndíjszerződés valamelyik elemét megsemmisítenék, meg fogjuk találni a jogilag is teljes mértékben elfogadható megoldást, de az alapelvből nem engedhetünk. Magyarország megújulásának szilárd erkölcsi alapokra kell támaszkodnia, és az ösztöndíjszerződések intézménye éppen ezt szolgálja".

A vészharangok kongatására nincs szükség - válaszolta arra a felvetésre, hogy a rektori konferencia elnöke már intézményi összeomlásokat és elbocsátásokat jósol. A költségvetés még mindig az uniós átlagot meghaladó arányban támogatja a felsőoktatást, az intézményeknek emellett igen komoly saját bevételeik is vannak. Mindehhez az új Széchenyi-terv keretein belül mintegy százmilliárd forintos fejlesztési forrásra pályázhatnak, s már 2013-ban milliárdokat fordít a kormány a diákhitel II.-re is. Összességében tehát nem csökkenti az állam a felsőoktatás támogatását, pusztán a hatékonyabb és eredményesebb működés érdekében átcsoportosítja a korábbi forrásokat - jelentette ki.

Az államtitkár kiemelte: két új rendszer, a tanfelügyelet és a tantárgygondozás is elindul 2013 őszétől az iskolák és a pedagógusok munkájának segítésére.

Hoffmann Rózsa elmondta: az elmúlt időszak legnagyobb eredményének azt tartja, hogy "sok évtizedes adósságot kiegyenlítve elkészült a pedagógus életpálya-modell, és az ország nehéz helyzete ellenére a kormány előteremtette a bevezetéshez szükséges több tíz milliárd forintos összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durván drágul a cigi és az alkohol jövőre

A kormány az autógáz jövedéki adóját is a jelenlegi nettó 30 forintról 2013-ban két lépcsőben a… Tovább olvasom