Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Hoffmann: felesleges és értelmetlen a sztrájk

A PDSZ nem "szakszervezethez méltón" viselkedik, hanem ellenzéki pártként - mondta a köznevelési államtitkár.
Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint felesleges és értelmetlen "az iskolai munkát megzavaró" pedagógussztrájk, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg a március 18-ai héttel kezdődően. Szerinte az érdekvédelmi tömörülés nem "szakszervezethez méltón" viselkedik, hanem ellenzéki pártként, amikor kormánylemondást követel, ha nem teljesítik követeléseiket.

A köznevelési államtitkár péntek esti sajtótájékoztatóján nem vonta kétségbe a PDSZ sztrájkjogát, ugyanakkor arra számít, hogy a sztrájknak "nem lesz nagy foganatja a pedagógustársadalomban".

Cáfolta a PDSZ által hangoztatottakat, miszerint a pedagógusoknak 32 órát az iskolában kellene tartózkodniuk, ugyanis a törvény csak arról szól, hogy ezt az időtartamot pedagógiai munkával kell eltölteniük, ami lehet akár színházlátogatás vagy kirándulás is. Mint mondta, az azonban joggal várható el, hogy a munka törvénykönyvében rögzített kötelező heti 40 órás munkaidő 80 százalékát pedagógiai munkával töltsék a tanárok.

Rámutatott, a PDSZ belátta, hogy a 20 százalékos béremelésre vonatkozó követelésük kevesebb, mint amennyit a kormányzat ígért a pedagógus-életpályamodellel, ezért ezt most nem követelik, s ugyancsak kihátráltak "két és fél hónap gondolkodás után" az iskolai fenntartóváltás visszafordításáról szóló követelésükből.

Hoffmann Rózsa valótlannak nevezte a PDSZ azon állítását, miszerint "minden lehetőséget megragadtak, hogy egyezségre jussanak" a kormányzattal. Ezzel szemben a valóság az, hogy a PDSZ elnöke szót sem kért a sztrájkbizottság és a kormányzat közötti utolsó tárgyaláson, amely több más pedagógus-szakszervezet bevonásával zajlott, és január 22-én megállapodáshoz vezetett, noha a PDSZ ezt nem írta alá - tette hozzá.

Elmondta, hogy a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, ezért az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk, hogy kik vesznek részt a sztrájkban, hogy azután a munkát nem végző pedagógusok fizetéséből le tudják vonni a meg nem tartott órák munkabérét.

A pedagógushivatáshoz méltatlannak nevezte a PDSZ elnökének azt a kijelentését is, hogy "nem kell a gyerekekkel foglalkozni" a sztrájk alatt. Hangsúlyozta: azok jogát is biztosítani kell, akik dolgozni akarnak, illetve "a gyerekeknek is joguk van a tanuláshoz".

Kérdésre elmondta: ha volna is a kormányzatban hajlandóság, hogy "egy ilyen ultimátumnak engedelmeskedjünk, ami természetesen nem járható út részünkre", akkor a többi szakszervezettel kötött megállapodást rúgnák fel. Kitért arra: a jelenlegi kormányzat mintegy 80 köznevelési jogszabályt alkotott "a generális változásért".

Véleménye szerint előállhat az a helyzet, hogy szeptember 1-jén még nem lesz meg a fedezete a béremelésnek, akkor viszont a jelenlegi finanszírozás folytatódik, és a túlórákat is kifizetik, tehát nem járnak rosszabbul a tanárok az eddigieknél. Mindemellett a kormányzat célja, hogy lényegesen jobb anyagi körülmények között legyenek a pedagógusok, a végső cél pedig az, hogy a gyermekek magasabb szintű oktatását a napi anyagi gondoktól mentes pedagógusok végezzék - tette hozzá.

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: követelik, hogy a tanárok munkaterhei ne növekedjenek, ehhez azonban szerinte módosítni kell a köznevelési törvény munkaidőre vonatkozó passzusát. Ezért követelik azt, hogy a törvény áprilisra tervezett módosításakor a kormány úgy nyújtsa be javaslatát, hogy vegye ki a heti 32 óra kötelező iskolában való tartózkodásról szóló részt, valamint rendelkezzenek arról, hogy a tanároknak ne kelljen heti 22 tanóránál többet tartaniuk, mert ezzel több tízezer pedagógus állása válhatna biztossá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pedagógus-életpályamodellel együtt járó béremelésről szóló kormányzati ígéretek nem győzik meg őket, mert az ehhez szükséges 73 milliárd forint "még most sincs a költségvetésben", annak kifizetése "abszolút bizonytalan". Követelésük az is, hogy a kormány ennek teljesítésére vállaljon garanciát, s ha ezt nem teljesíti, távozzon a hatalomból.

Olvasóink írták

 • 5. DMagóg 2013. március 09. 16:01
  „"Hoffmann: felesleges és értelmetlen a sztrájk" Diktatúrában valóban!
  "... nem "szakszervezethez méltón" viselkedik, hanem ellenzéki pártként, ..." Ha nem adják meg módját!
  "nem lesz nagy foganatja a pedagógustársadalomban". Tévedhet Ő is!
  "... kötelező heti 40 órás munkaidő 80 százalékát pedagógiai munkával töltsék a tanárok." Látványos, még igaza is lehet(ne)!
  "... a kormányzat ígért a pedagógus-életpályamodellel ..." Tele van a padlás, ígéretekkel!
  "... a PDSZ elnöke szót sem kért a sztrájkbizottság és a kormányzat közötti utolsó tárgyaláson ..." A "Kérdezz-felelek!" az nem tárgyalás! Parasztvakító színjáték!
  "... fizetéséből le tudják vonni a meg nem tartott órák munkabérét." S, ki tudják rúgni Őket, két lábbal!
  "... azok jogát is biztosítani kell, akik dolgozni akarnak, ..." Ergó, a tiltakozók nem akarnak dolgozni! Rágalom, ez is!
  "... ami természetesen nem járható út részünkre ..." Talán, részünkről!
  "... a jelenlegi kormányzat mintegy 80 köznevelési jogszabályt alkotott "a generális változásért"." Talán a kevesebb, több lett volna!
  "Véleménye szerint előállhat az a helyzet, hogy szeptember 1-jén még nem lesz meg a fedezete a béremelésnek, akkor viszont a jelenlegi finanszírozás folytatódik, és a túlórákat is kifizetik, tehát nem járnak rosszabbul a tanárok az eddigieknél." Életpálya modell, Fidesz-KDNP módra!

  Nem ismerem a pedagógusok teljesítmény követelményét, eredményességét! Az biztos, hogy aranyért sem vállalnám! Úgy látom, hogy mindkét oldalról megy a mellébeszélés, jelen van az a bizonyos hátsó szándék!

  "... valamint rendelkezzenek arról, hogy a tanároknak ne kelljen heti 22 tanóránál többet tartaniuk, mert ezzel több tízezer pedagógus állása válhatna biztossá." No, ez -így- elég rossz érvnek tűnik!

  Szívesen olvasnám az érintett padagóusok elfogulatlan véleményét!”
 • 4. _csutak_ 2013. március 09. 10:19
  „Tehát ha a tagok által megbízott szakszervezeti vezető a tagok érdekeit képviseli akkor pártkatona?
  Tessék mondani, amikor nyolc éven keresztül erre késztették őket akkor ez nem volt baj?
  Ennyire hitvány nem lehet egy politikus!”
 • 3. Őszödi 2013. március 08. 20:35
  „Hoffman látta már a helyi tanterveket?”
 • 2. deszkás 2013. március 08. 19:56
  „Tudjuk ki van adva aki megy sztrájkolni az igazgatók értesítsék a tanfelügyelőt,járási (városi) hivatalt.”
 • 1. makovaros 2013. március 08. 19:52
  „Hoffman mondjon le inkább és ne folytassa az oktatás tönkretételét”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magzatvédelemért kampányolt a KDNP Salgótarjánban

Április végéig a nemzetközi kezdeményezéshez szeretnének legalább 16 ezer támogatót találni… Tovább olvasom