Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Hoffmann: jelentősen csökkent az igazolatlan hiányzások száma

Hoffmann Rózsa szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket az igazolatlan iskolai hiányzásokat a korábbiaknál szigorúbban büntető törvény módosítása, és jelentősen csökkent a mulasztások száma.
Az oktatási államtitkár pénteken, egy fővárosi VIII. kerületi általános iskolában tartott tanári értekezleten és kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: míg 2009-ben 44 ezer 361 feljelentés érkezett a rendőrségre, addig 2011-re ez a szám kevesebb, mint ötödére csökkent, és 8094 gyermek igazolatlan mulasztása haladta meg a kritikus határt.

Ez a közoktatásban tanuló gyermekek 6 ezreléke - mondta Hoffmann Rózsa a vonatkozó felmérés alapján, hozzátéve: az előírt intézkedések megtétele után a gyermekek több mint 40 százaléka ismét elkezdett iskolába járni.

Az esetek több mint 70 százalékában az ötven órát meghaladó igazolatlan mulasztás a szakiskolai, 17-18 éves tanulókat érinti. Hoffmann Rózsa jelezte: a közoktatási törvényben 16 éves korban fogják meghatározni a tankötelezettség korhatárát, és ezt vélhetőleg a parlament is támogatni fogja. Megjegyezte: a beérkezett adatok visszaigazolják ennek a döntésnek a jogosságát. A 16 éves korig tartó tankötelezettség ezeknek a fiataloknak lehetővé teszi, hogy munkát vállaljanak, és ne kényszerüljenek arra, hogy "kvázi iskolába járjanak".

A kiosztott háttéranyag szerint 3045 intézmény 89 százaléka, 2.074 küldte vissza a kérdőívet. A válaszadó intézmények 41 százalékában, 1118 helyen volt olyan tanköteles diák, akinek igazolatlan mulasztása elérte az ötven órát.

Százalékos arányban a legmagasabb vizsgált tanulói óraszám Borsod, a legalacsonyabb Vas megyében volt. A fenntartói összetétel alapján vizsgálva a százalékos arányt, a közhasznú alapítványok és az egyesületek, az állami fenntartók közül a megyei önkormányzatok fenntartásában lévő intézményekben volt legmagasabb a létszám. Az egyházi intézményekben a lógás, mint olyan gyakorlatilag egyáltalán nem létezik - olvasható az anyagban.

Az államtitkár kiemelte: nem az a szándék, hogy családokat, gyermekeket büntessenek, hanem, hogy lehetőleg egyetlen gyermek se hiányozzék a tanításról igazolatlanul. Megjegyezte: ő maga akkor lesz elégedett, ha egy év múlva már csak párezer esetről, vagy akár egyetlen egyről sem kell számot adnia.

Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, a kormány megalakulásakor az egyik legnagyobb problémának látták, hogy még mindig vannak szülők akik következmények és felelősség nélkül hagyják, hogy a gyerekeik ne járjanak iskolába. Ezzel a saját gyermekük jövőjét teszik kockára, hiszen egy képzettség nélküli, tanulatlan gyereknek semmi esélye sincs később a munkaerő-piacon.

Kétségtelenül szigorú volt a döntés, amivel tíz illetve ötven igazolatlan óránál húzták meg a határt, amikor az állam is közbelép, de mindenképpen szükség volt erre a szigorításra - mondta, hozzátéve: vannak olyan települések, ahol ijesztő méreteket öltött ez a probléma. A kormányszóvivő példaként Észak-Magyarországot említette.

Varga Sándor, a Molnár Ferenc Általános Iskola igazgatója elmondta: intézményükbe több mint 500 diák jár, és több mint 20 százalékuk hátrányos helyzetű. A tavalyi évhez képest a tíz igazolatlan órát összegyűjtők aránya 27 százalékkal csökkent, míg az ötven órát felhalmozóké 8-ról 4-re.

A vonatkozó törvény szerint ha a tanköteles gyermek a közoktatási intézmény kötelező tanórai foglalkozásairól 10 órát igazolatlanul mulaszt, akkor a közoktatási intézmény igazgatójának jelzése alapján a gyermek lakó-, vagy tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője gyámhatóságként eljárva felhívja az iskoláztatási támogatás jogosultját a várható következményekre. Az adott tanévben igazolatlanul mulasztott ötvenedik kötelező tanórai foglalkozás után - amennyiben a védelembe vétel még nem áll fenn - a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét, továbbá a teljes összegű iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

A törvény 2010. augusztus 30-ai hatállyal arról intézkedik, hogy ha a egy diáknak összegyűlik 50 igazolatlan órája, akkor a jegyzői gyámhatóság - az iskola jelzése alapján - felfüggeszti az iskoláztatási támogatást és védelembe veszi a gyermeket. A jegyzőnek e körben mérlegelési lehetősége nincsen. Az 50 igazolatlan óra automatikusan az iskoláztatási támogatás felfüggesztésével és a gyermek védelembe vételével jár.

Olvasóink írták

  • 3. macs 2011. május 06. 21:12
    „Örülök, kedves HR. Egy tanár ismerősöm mesélte, hogy több gyereknek a tanárok veszik meg a bérletet, hogy be tudjon járni az iskolába. És mielőtt megjegyzéseket tennétek, nem alkoholisták, nem segélyen élők a szülők. Egyszerűen nem telik rá. Ja budapesti iskoláról van szó.”
  • 2. dodó 2011. május 06. 21:10
    „Az ötven órát begyűjtők etnikai összetétele titkos adat?”
  • 1. Jozsoci 2011. május 06. 18:17
    „Ez egy jó döntés volt. De az a gyerek , amelyik nem akar tanulni, csak hátráltatja a többieket. Van az önkormányzatoknak kapacitásuk erre e nyilvántartásra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagykár érte az ültetvényeket és a szántóföldi növényeket

Fagykár érte az ültetvényeket és a szántóföldi növényeket péntekre virradó éjjel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Tovább olvasom