Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Hoffmann: kiszámíthatóvá és biztonságossá vált a pedagógus-életpálya

A tanítás rendben zajlott - mondta az államtitkár a tanév első félévét értékelve.
A köznevelési államtitkár szerint kiszámíthatóvá és biztonságossá vált a pedagógusok életpályája és növekszik a pedagógushivatás iránti érdeklődés.

Hoffmann Rózsa szombati budapesti sajtótájékoztatóján a tanév első félévét értékelve kiemelte: a tanítás rendben zajlott, és elindult az a folyamat, amelynek célja és eredménye, hogy a pedagógusokat a társadalom megbecsülje, és olyan helyzetbe hozza, hogy a bérük méltó legyen ahhoz a felelősségteljes munkához, amelyet végeznek.

Felidézte a pedagógus-előmeneteli rendszer indulását, amelynek keretében a pedagógusok 80 százaléka 40-80 ezer forintos béremelést kapott. Ez az első lépés, januárban ezt újabb követte a minimálbérhez kapcsolódva, 8-10 ezer forintos összeggel.

Kiemelte, hogy a béremelés előtt a legtöbb pedagógus 190-200 ezer forintot keresett, ez utána 290 ezer forintra nőtt. Összességében 160 ezer pedagógus havi jövedelme nőtt, és szeptembertől újabb, 10 ezer forintos nagyságrendű emelkedés várható.

Jelezte: 2017-ig minden tanév kezdetén jogszabályban foglalt újabb növeléssel lehet számolni.

Kiszámítható és biztonságos a pedagógusok életpályája - mutatott rá a köznevelési államtitkár, aki megjegyezte: növekszik a pedagógushivatás iránti érdeklődés, az álláspályázatokra az intézkedések hatására egyre többen jelentkeznek. A munkaszervezés módja is megváltozott, ezt mára országszerte minden iskolában megszokták, és az egyetlen többletfeladatot nem írt elő a pedagógusok számára - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy 2002 és 2009 között 17 448 pedagógus veszítette el az állását, ezzel szemben a mostani tanév úgy indult, hogy nem volt létszámcsökkenés. Az előző éveknek megfelelő létszámmal kezdték a tanévet, az iskolákban most 160 ezer 157 pedagógus dolgozik.

Hoffmann Rózsa örvendetesnek nevezte, hogy míg a korábbi években elég sok iskolát bezártak és összevontak, addig néhány intézmény a mostani tanévben újraindult. Nyolc kisiskola nyílt meg, és azért nem több, mert nem volt rá igény a gyermekek létszámának fogyása miatt - tette hozzá.

A kiosztott háttéranyag szerint 2013-hoz képest 13 százalékkal több forrás jut a köznevelés működésére, amire az idén 1 260 518 millió forintot fordítanak.

Hoffmann Rózsa összegzése szerint jó irányba haladnak, és olyan törvényeket készítettek elő, fogadtak el, amelyek kidolgozásában a pedagógustársadalom reprezentatív szervezetei részt vettek. Egyetlen olyan intézkedés sincs, amit a társadalom és pedagógusok jóval több mint a fele ne támogatott volna - jegyezte meg.

A délutáni fővárosi tüntetésről kérdésre azt mondta: a szervezők egyértelműen politikai szándékra épülő, megalapozatlan követeléseket fogalmaztak meg. Két és fél hónap múlva országgyűlési választások lesznek, ilyenkor a politikai erők erőteljesen hallhatják a hangjukat - jegyezte meg, hozzátéve: megszokták, hogy a másik oldal eszköztárában az utcai tüntetések, a negatív állítások egyaránt jelen vannak.

"Ezt egy természetes jelenségnek fogom fel, (…) nem tulajdonítok neki túlságosan nagy fontosságot" - fogalmazott, hozzátéve: olyan világ nem volt és nem lesz, ahol száz százalékig mindig mindenki egyetért.

Jeszenszkyné Gallai Gabriella, az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetségének elnöke kiemelte: a köznevelés megújítása valamennyi résztvevő közös érdeke. A szövetség ennek a folyamatnak kezdettől aktív résztvevője, és az irányvonallal teljes mértékben egyetértenek - mutatott rá. Arra számítanak, hogy a döntéshozók a véleményüket a jövőben is meghallgatják, és a Nemzeti Pedagógus Kar létrejöttével reményeik szerint javaslataikkal élhetnek majd még a jogszabályalkotás előtt.

Kiemelte a pedagógus-béremelést, annak januári lépcsőjét, és azt mondta, hogy örülnek ennek a pedagógusok. Közölte, nagyon kevesen vannak azok, akiknek jövedelme csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három lépésben csökken idén a rezsi

A gáz ára április 1-jétől 6,5; az áram ára szeptember 1-jétől 5,7; a távhő ára pedig október 1-jétől… Tovább olvasom