Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Hoffmann: nem teljesíthető a szakszervezetek béremelési követelése

A jövő évi költségvetésben szerepel a pedagógusok béremeléséhez szükséges 50-70 milliárd forint - mondta az oktatási államtitkár.
Nem teljesíthető a pedagógus-szakszervezetek húszszázalékos béremelési követelése - ismételte meg oktatási államtitkár a kormány álláspontját a pedagógusok sztrájkbizottságának délelőtti bejelentésére reagálva péntek este Móron.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szaktárca és a sztrájkbizottság között eddig lezajlott négy tárgyalás eredményét összegző pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: a pedagógusok sztrájkbizottsága nem mondott le a közalkalmazotti bértábla húszszázalékos növelésének igényéről, bár a kormány a kérést a héten vállalhatatlannak nevezte. Galló Istvánné közlése szerint a szakszervezeti vezetők a következő, december 11-ei tárgyaláson új javaslatot tesznek a béremelés forrására.

Hoffmann Rózsa péntek este a kormánypárti politikusok országjárásának móri állomásán közölte: az azonnali és a nem pedagógus közalkalmazottakra is vonatkozó általános, húszszázalékos béremelés csaknem 300 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek éves szinten.

Egy költségvetési hiánnyal küzdő államnak emiatt ez nem is lehet tárgyalási alap - tette hozzá. Megjegyezte: kíváncsi arra, hogy a szakszervezetek honnan teremtenék elő a húszszázalékos béremeléshez a forrásokat.

Hangsúlyozta: a jövő évi költségvetésben szerepel a pedagógusok béremeléséhez szükséges 50-70 milliárd forint. Közölte, hogy januártól semmiképpen nem lesz béremelés a pedagógusoknál, de 50 százaléknál nagyobb esélyt lát arra, hogy "a pedagógus-életpályamodell szeptember elsejei bevezetésével lesz bérrendezés".

Hoffmann Rózsa kitért arra, hogy tömeges pedagóguselbocsátást nem terveznek, mert a nyugdíjazások száma "bőven kompenzálja" azt a létszámcsökkenést, amelyet a csökkenő gyereklétszám megkövetelhet. Hozzátette, iskolabezárást sem terveznek, de elképzelhető, hogy a felső tagozatok esetében összevonások lesznek, ott, "ahol az állami átvétel után irracionális létszámmal és gazdálkodással működő intézményt találnak".

Az államtitkár az esetleges sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: nem lesz sztrájk, ha mégis bekövetkezik, akkor is csak csekély mértékű lesz. Közlése szerint a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek kérései közül többet is befogadtak, "a kormány bizonyította tárgyalási készségét".

Hoffmann Rózsa hozzátette: a sztrájkolók sztrájkhoz való jogát nem vitatják, de "azok jogát is biztosítani kell, akik dolgozni akarnak, nem beszélve a szülők és a gyerekek érdekeiről".

Olvasóink írták

 • 4. Őszödi 2012. december 01. 10:20
  „Egyeseknek (orvos, képviselő) futja béremelésre. A pedagógusok kettesek maradnak, ha nem állnak a sarkukra.”
 • 3. 6664 2012. december 01. 05:07
  „2. Power 2012.11.30. 22:17 Én ezt nem fogom megcsókolni...”
 • 2. Power 2012. november 30. 22:17
  „"50 százaléknál nagyobb esélyt lát arra, hogy "a pedagógus-életpályamodell szeptember elsejei bevezetésével lesz bérrendezés"..."
  Nálunk sokkal fejlettebb országokban már tömegek lennének az utcán egy ilyen bejelentés után. Ezek szerint a nemzet napszámosainak még nem telt be a pohár...

  "azok jogát is biztosítani kell, akik dolgozni akarnak, nem beszélve a szülők és a gyerekek érdekeiről"
  Vajon "képviselőink" tekintettel vannak-e az adófizetők érdekeire, az ország teherbíró képességére, az államadósságra és a válságra, amikor megszavazzák önmaguk fizetését?

  Ébressze már fel valaki Csipkerózsikát!”
 • 1. kojak76 2012. november 30. 21:42
  „Igaza van nem lessz itt semmi csak halgatunk és tűrjűk, hogy hűűűjjjjének nézenek benűnket és várjuk a mesisást , hogy majd az megold mindent , hát meg is kaptuk úgy hogy most őrűlhetűnk mert mimárcsak ilyen birkák vagyunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy kerékpárost Ácsnál

Az elgázolt kerékpáros láthatósági mellényt viselt. Tovább olvasom