Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hoffmann: népszerű a délutáni foglalkozás az iskolákban

Nagy dolgok történtek és történnek az országban a köznevelés területén - mondta az államtitkár.
A tapasztalatok szerint az országban növekszik azon gyerekek száma, akik igénybe veszik az általános iskolákban a tavaly szeptemberben bevezetett délutáni nyitva tartást – közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Hoffmann Rózsa a térségi iskolaigazgatókkal és tankerületi igazgatókkal tartott szakmai beszélgetés után elmondta: a környékbeli iskolák vezetői arról számoltak be, hogy a nagyobb létszámban, délutáni foglalkozáson részt vevő gyerekek körében ebben az évben feleannyi volt a félévi bukás, mint tavaly.

A rendszeres foglalkoztatásuk, vagyis az, hogy tanulhatnak és játszhatnak délutánonként, törődnek velük a pedagógusok, nagyon jól hat a szellemi fejlődésükre – közölte az államtitkár, hozzátéve, az intézkedés bevezetésekor ez is fontos célja volt a szaktárcának.

A 2011-es köznevelési törvény alapján 2013 szeptemberétől az általános iskolákban délután négy óráig, igény esetén öt óráig foglalkozásokat kell kínálni a gyerekeknek; a foglalkozásokon nem kötelező a részvétel.

Hoffmann Rózsa szintén eredménynek nevezte, hogy a tapasztalatok szerint nagyon népszerűek az országnak ebben a felében a hit- és erkölcstan órák. Vannak iskolák, ahol minden gyerek ezt választotta – folytatta -, ráadásul emellett még a fakultatív hittanoktatást igénylők száma is növekedett.

"Ez jó, hiszen Magyarország erkölcsi felemelkedése olyan vágya, kívánsága volt a magyar társadalomnak, amelyről a 2010-es országgyűlési választások egyértelműen meggyőztek bennünket" – fogalmazott Hoffmann Rózsa. Az államtitkár közlése szerint szintén kedvező, hogy az egyházak egyre nagyobb szerepet vállalnak az oktatásból és nevelésből, mivel a keresztény egyházak tanításában a legfontosabb parancs a szeretet. A szeretet a pedagógiának is a legfontosabb parancsa, ezért ez a kettő összetartozik, ettől csak jó eredményeket várhatunk – tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Tájékoztatása szerint a szakmai beszélgetésen az iskola- és taneszköz-fejlesztésekről is érkeztek hozzá kérdések, így szavai szerint kellő impulzust és megrendelést kapott a szaktárca és a kormány arra nézve, hogyan folytatódjon a következő években az oktatás irányítása.

Nagy dolgok történtek és történnek az országban a köznevelés területén, amit 2011 óta már nem közoktatásnak hívnak, kifejezve azt az érték- és szemléletbeli változást, amely elindult és érzékelhetően jelen van ebben a térségben – jelentette ki az államtitkár.

Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatót követően Simon Miklós (Fidesz) térségi országgyűlési képviselő és Kovács Sándor, a megyei önkormányzat fideszes alelnöke társaságában szakmai fórumon vett részt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvántartásba vették az LMP országos listáját

Az LMP listája a negyedik pártlista, amelyet az NVB nyilvántartásba vett. Tovább olvasom