Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: az egyik legfontosabb projekt a tanfelügyelet beindítása

A megújulóban lévő köznevelési rendszer egyik legfontosabb induló projektjének nevezte a tanfelügyelet szeptember 1-jei beindítását Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Azt mondta, a tanfelügyelet célja, hogy biztosítsa a köznevelési rendszer egységesen magas színvonalát és minőségét. Megemlítette, hogy Európa 16 országában működik tanfelügyeleti rendszer, ami véleménye szerint azt mutatja, hogy a magyar közoktatás eddig "pazarlóan bánt az erőforrásokkal".

Hoffmann Rózsa emlékezetett arra: Magyarországon 1985 óta nincs külső szakmai ellenőrzés, az eddigi felmérések pedig csak "a végpontokról adnak szűk képet". Kifejezésre juttatta, hogy a tanfelügyeleti rendszer kiépítése során minden lépésüket szeretnék nyilvánosságra hozni, mert az ezzel kapcsolatos munkájuk is szorosan összefügg a közoktatás megújításával, amelynek eredményeképpen remélhetőleg javul majd a pedagógiai munka országszerte és az iskolák működése is megfelel az elvárásoknak.

Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta: a tanfelügyelők képzésen vesznek részt, annak keretében felfrissítik pedagógiai, didaktikai tudásukat, kommunikációs készségüket, hogy munkájuk során partnerségüket elfogadják a pedagógusok. Hozzátette: a tanfelügyelők nem hagyják el a pedagóguspályát, iskoláik egy-egy napra engedik majd el őket, így nem sérül annak az iskolának az érdeke sem, ahol tanítanak, illetve - mivel tapasztalataikat megosztják saját iskoláikban - intézményük is profitálhat munkájukból. Megjegyezte, a tanfelügyelőket is ellenőrzik, aki visszatérően rossz véleményt kap a pedagógusoktól, nem kap a későbbiekben megbízásokat.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős államtitkár közölte: nem szaktárgyi felügyeletet vezetnek be szeptemberben, hanem a pedagógiai munka minőségellenőrzéséről lesz szó, az intézményvezetők esetében pedig pedagógiai munkájuk mellett vezetői tevékenységüket is vizsgálják, valamint az egész intézményt is ellenőrzik.

Kiemelte, kéttagú szakértői bizottságok látogatnak majd el az iskolákba, először megismerkednek az iskolai háttérrel, az intézmények helyi dokumentumaival, majd tanórákat látogatnak és interjút készítenek átlag 30 percben minden ott dolgozó pedagógussal, végül tömören dokumentálják tapasztalataikat.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke rámutatott: a TÁMOP kiemelt projekt keretében dolgozzák ki a tanfelügyeleti rendszert, amelynek előkészületei a napokban fejeződtek be. A következő néhány hónapban több mint ötven intézményben mintegy 700 pedagógus ellenőrzésével próbálják ki a bírálati szempontrendszerüket és eljárási rendjüket, ha kell, javítják azt. Elképzeléseik szerint 800-1000 szakértőt képeznek ki, akik a szakértői névjegyzékben is megjelennek.

Kitért arra, hogy az OH a megyei kormányhivatalokkal együttműködve készíti el a tanfelügyelők munkabeosztását, öt éven belül mintegy 150 ezer pedagógust ellenőriznek majd, tehát egy-egy megyében évente átlagosan 1200-1400 ellenőrzést kell végrehajtani.

Hozzáfűzte: a TÁMOP-projekt összességében kétmilliárd forintos, ennek negyedét fordíthatják a tanfelügyeleti rendszer kiépítésére, ehhez a fejlesztéshez hazai költségvetési forrást nem kell hozzátenni, a rendszer további fenntartását a projektnek kell megterveznie.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Agyalapi 2013. január 23. 14:10
  „Azért akarnak pluszpénzt adni a pedagógusképzésbe, hogy a naccsasszonynak legyenek hű cselédjei. Köszi.”
 • 29. pog 2013. január 23. 08:15
  „Ennyi okorségek" kitalálásáért pénz jutalom jár O.V-tól mer amit itt nap mint nap kitalálnak az már gyomor forgató...szinte minden hozzászólóval egyetértek...”
 • 28. nemtudomka67 2013. január 23. 06:57
  „Borzasztó ez a vénasszony!A fene majd megeszi,hogy uralkodhasson mások felett!
  A pedagógus szakszervezetek elé még csak-csak ki mer állni,de a hallgatóktól,oktatóktól retteg mint ördög a tömjénfüsttől!A közelükbe se merték engedni,pedig megérdemelne egy jó kis adok-kapok vitát.Ott nem hagynák
  hablatyolni!Egyszer "összeereszthetnék" a Hahásokkal!(Nem a HÖOK-osokkal,mert azok már elgaskósodtak!)”
 • 27. toth.andras.akos 2013. január 22. 23:01
  „Nem tudok jobbat mondani, mint javasolni a tisztelt szülőknek, hogy a jövőben gondoskodjanak magán úton gyermekük tisztességes és ideológiáktól mentes taníttatásáról, mert állami iskolában ezt már nem fogják megkapni. Hihetetlen, ahogy egyesek a gyerekek életével, jövőjével játszanak.”
 • 26. J.G. 2013. január 22. 20:15
  „Nyilván fontos, ügyelni kell arra, hogy a gyerekeket a fideszkomcsi rendszer szerint tanítják-e vagy sem.
  Ez az államosítás és a centralizáció fontos része. Előbb utóbb minden zsinórt egyetlen ember fog rángatni. Na ki lesz az?”
 • 25. itthon 2013. január 22. 20:00
  „Megy még valaki pedagógusnak? Pár év múlva pedagógus hiány lesz! Ki szeretne így dolgozni?”
 • 24. queenmargareth1 2013. január 22. 19:35
  „vissza a múltba, amit ugye gyűlöltünk:)))))))borzasztó egy kormány ez.”
 • 23. Qllancs 2013. január 22. 16:51
  „Jelentést készítenek ! ....mint régen ! AVH.”
 • 22. köröstorok 2013. január 22. 15:48
  „Azért maradjunk abban, ha hasonlítani fog a régi szakfelügyeleti rendszerhez, az sokkal jobb lesz. Mert a mostani minősítés miből áll? Mondjuk egy testnevelés szakos igazgató leminősít hetven egyetemet végzett embert 40 kérdésben 1-4 pontos skálán. Az utolsó kérdés az, hogy részt vett-e az illető ennek a minőségi biztosításnak a kidolgozásában. A pontok összeadódnak, és év végén meg lehet tekinteni a rangsort a számítógépen. Egyes tanárok meg szaladnak oda, mint a gyerekek. Ez normális? Nem normális. De a tanárok mindent elfogadnak, mert muszáj megtartaniuk az állásukat. Az alapkérdés itt van. Aki szól, azt eltávolítják. A többiek csendben gratulálnak, azután átlépik a hullát.”
 • 21. X_Y 2013. január 22. 14:40
  „Milyen kár hogy most a suszterekből lesznek a tanfelügyelők...”
 • 20. kontrapista 2013. január 22. 14:24
  „15.X_Y
  Már megint savanyú a szőlő ? A suszterek maradjanak a kaptafánál, míg a tanfelügyelők teszik a dolgukat !
  Tipikus szoci rinyálás !”
 • 19. JungHeinrich 2013. január 22. 13:11
  „...hoppa megengedtek neki hogy beszeljen? :-)))”
 • 18. macs 2013. január 22. 11:42
  „Azért nem mindegy, hogy valaki tanfelügyelő vagy szakfelügyelő. Ezek az órák olyanok lesznek, mint anno a főiskolásoknak a vizsgatanítás volt?”
 • 17. saturnus 2013. január 22. 09:19
  „Polip csápjai a tanfelügyelők.”
 • 16. Egyolvasó 2013. január 22. 06:47
  „Akkor a pedagógusok lemondhatnak a fizetésemelésről, vagy újabb adók jönnek a tanfelügyelők bérének kigazdálkodására????”
 • 15. X_Y 2013. január 22. 05:29
  „Magyar - Újmagyar Szótár:

  Tanfelügyelő - Pártkomisszár”
 • 14. smalltown 2013. január 22. 01:18
  „bullshit”
 • 13. tzs_szeged 2013. január 21. 23:39
  „Tanfelügyelet vagy szakfelügyelet?

  "a tanfelügyelők képzésen vesznek részt, annak keretében felfrissítik pedagógiai, didaktikai tudásukat, kommunikációs készségüket, hogy munkájuk során partnerségüket elfogadják a pedagógusok. "

  Aha, ezek szerint nem az elismert szakemberek közül választanak, hanem úgy kell "kiokosítani" őket. Ez azért agyrém!!!!

  Esetleg a miniszteri és államtitkári poszton is így kellett volna kezdeni!”
 • 12. deszkás 2013. január 21. 23:14
  „Mint már írtam :én is várom a vele való találkozást,de nem lesz sikerélménye.”
 • 11. Király75 2013. január 21. 21:17
  „Az ötlet jó, várjuk a megfelelő megvalósítást!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzással gyanúsítanak Zalában egy kutyatartót

Állatkínzással gyanúsítanak egy lovászi férfit, aki heteken keresztül láncra verve éheztette a… Tovább olvasom