Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: erősödik a hazai oktatási rendszer

Magyarországon olyan oktatási rendszer kezd megerősödni, amelyben a gyerek után a pedagógus a legfontosabb szereplő - jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.
Hoffmann Rózsa egy szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón sikeresnek nevezte a több lépcsőből álló pedagógus-előmeneteli rendszer eddig bevezetett elemeit, egyben megerősítette, hogy a rendszer építése a törvényben, illetve jogszabályban rögzített módon 2017-ig folytatódni fog.

Ennek révén az óvodapedagógusok, tanárok, tanítók egy olyan kiszámítható, biztonságos, tisztességes és jó színvonalú életet biztosító életpálya elé néznek, amelynek célja és eredménye, hogy a tanító ismét a magyar társadalom - anyagi értelemben is - megbecsült tagja lehessen, munkájuk színvonala pedig állandóan javuljon - fogalmazott az államtitkár.

Az idei tanévtől bevezetett intézkedésekkel - például a tanfelügyelet és a minősítési rendszer indulásával, az iskolai benntartózkodás és a mindennapos testnevelés elrendelésével -, valamint az állami fenntartásba átvett iskolák működésével kapcsolatban sok pozitív visszajelzés érkezett az intézményigazgatók és az önkormányzatok vezetői részéről - hangsúlyozta a tájékoztatón Hoffmann Rózsa.

Hozzátette: a pozitív folyamatok eredményeként a pedagógus jól érezheti magát, ez pedig tükröződhet a pedagógus pálya iránt érdeklődő tehetséges emberek számának növekedésében is.

Az államtitkár a tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a köznevelési rendszerben végbement változások, valamint a tavaly szeptemberi és idén januári béremelés eredményeként nettó értékben 40 és 80 ezer forint közötti összeggel keresnek ma többet a pedagógusok, mint a 2006 és 2009 közötti időszakban.

Hoffmann Rózsa újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a pedagógusok harmada magasabb fizetési kategóriába került, és nagyobb bért kap, a rendszer egyik óriási erénye pedig az, hogy az illetményalapot a minimálbérhez viszonyítva számolják ki.

Tilki Attila térségi országgyűlési képviselő (Fidesz) a tájékoztatón elmondta, a felső-szabolcsi, a beregi és a szatmári térségbe, oktatási területre összesen 3 milliárd 300 millió forint értékű fejlesztési összeg érkezett 2010 és 2013 között.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 13 tankerületében elvégezték a pedagógus-életpályával kapcsolatos átsorolásokat, ennek révén a kistelepüléseken dolgozó pedagógusok bére pedig átlagosan 30-70 százalékkal nőtt - közölte Kőhegyi Edit Zsuzsanna, a nyíregyházi tankerület igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tinilányok randalíroztak a ravatalozóban - fotók

A 15 és 17 éves lányok az ablakot betörve jutottak be a neszmélyi ravatalozóba. Pletyka vezetett a… Tovább olvasom