Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: komoly források jutnak a felsőoktatásra

Az oktatási intézmények január elsejei átvétele zökkenőmentesen zajlik - mondta az oktatásért felelős államtitkár.
A kormány komoly forrásokat szán a felsőoktatásra. Az európai uniós forrásokból pedig csak ebben az évben 70, plusz még 10 milliárd forintos összeg jut majd a felsőoktatásnak - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár hétfő este az Inforádió Aréna című műsorában.

Az államtitkár hangsúlyozta, a felsőoktatás kiemelt területe a társadalomnak, ezért a kormány szűk költségvetési mozgásterében is mindent megtesz, hogy ne csak a működőképességet, hanem a fejlődés lehetőségét is biztosítsa. Elmondta, hogy dolgoznak egy olyan rendeleten, amely hosszútávon rendezi a felsőoktatás finanszírozását.

Az oktatási intézmények január elsejei átvétele kapcsán Hoffmann Rózsa kijelentette, hogy zökkenőmentesen zajlik az átállás. Az államtitkár ennek kapcsán elmondta, hogy napi kapcsolatban van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, s a jogi átalakítás miatt az irányítás szintjén felmerülő problémák korrigálásában is részt vesz.

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy meglepték a december elején kezdődött hallgatói tiltakozások, és annak módszerei "nem érintették jól". Hozzátette: a kormány határozott szándéka, hogy megegyezzen a hallgatókkal, ehhez azonban a másik félnek is engednie kell. Arra számít, hogy a "kölcsönös bölcsesség itt is győzni fog" és a hallgatók megértik, hogy az egész átalakítás értük történik.

Arra a kérdésre, kitartanak-e amellett, hogy 16 szakon nem indul államilag támogatott képzés, az államtitkár azt mondta, információi szerint a kormány álláspontja ez ügyben változatlan, de a tárgyalásokon bármi történhet.

A pedagógusképzés viszont mindig államilag finanszírozott lesz - mondta Hoffmann Rózsa, kiemelve, hogy a kormány döntése értelmében a pedagógusképzésben részt vevők külön ösztöndíjat is kaphatnak. Az államtitkár kiemelte: oda is el kell jutni, hogy visszacsábítsák azokat, akik elhagyták a pályát.

Ennek kapcsán szólt arról, hogy törvénybe iktatták a pedagógusi életpályamodellt, amelyhez béremelés is társul. Hoffmann Rózsa - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavaira hivatkozva azt mondta, "jó esély van" arra, hogy az életpályamodell szeptemberben elindul.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a nyugdíjkorhatár mindenkire vonatkozik, de az oktatásban fennáll az egyedi menetesítés rendszere. Azt mondta, több mint kétezren vannak azok a pedagógusok, akiket érint a kettős juttatás, s akik egyedi mentességgel dolgozhatnak tovább. Az oktatási államtitkárság viszont azt szeretné, hogy a mostani tanév végéig ne történjen semmilyen változás, mert mint fogalmazott "a gyermekek érdeke, a pedagógiai érdek" ezt követeli.

A tavaly év végén egyeztetésre bocsátott - szintén vitákat kiváltó - nyelvoktatási koncepcióról Hoffmann Rózsa azt mondta: az egy konkrét határidőket és vállalásokat nem tartalmazó fehér könyv, amely az irányokat jelöli ki, hogy legyen mihez igazodni a jövőben. A nyelvoktatási stratégia célja, hogy radikálisan emeljék a nyelvtudási szintet - hangsúlyozta.

Olvasóink írták

 • 7. GondaIstván 2013. január 08. 11:26
  „1. nemtudomka67: "Ez az EU gyarmatosítási törekvéseinek álcázott formája."
  Jaj ne már! Akkor most a TIK, meg az egyetem napelemesítése is a gyarmatosítás eszköze?”
 • 6. vandar 2013. január 08. 09:35
  „H.R-t a tavasz is nagyon rosszul fogja érinteni. Remélem!”
 • 5. Együgyű 2013. január 08. 09:27
  „,,Hoffmann Rózsa: komoly források jutnak a felsőoktatásra"
  Rózsika néni a kiemelt gázsijáért most is tud ígérgetni, mint tavaly. Amit ígérget, azt akkor lehet elhinni, ha már megvalósult és az ígért pénz oda lett elköltve ahova ígérte. Akár csak kuszaszemnek!”
 • 4. roxper 2013. január 08. 08:38
  „Szerintük a -50 mrd az +50 mrd?!”
 • 3. Egyolvasó 2013. január 08. 07:56
  „Ezt már valamikor hallottuk, csak sajnos akkor elvonások lettek és türelemre intés.”
 • 2. tzs_szeged 2013. január 08. 06:10
  „Nem biztos, hogy őszinte annak mosolya, aki a sivatagban víz nélkül bolyong aztán rátalál egy csokoládélerakatra.”
 • 1. nemtudomka67 2013. január 08. 05:28
  „"A kormány komoly forrásokat szán a felsőoktatásra."
  Ez a költségvetési törvény mely fejezetéből látszik?
  "Az európai uniós forrásokból pedig csak ebben az évben 70, plusz még 10 milliárd forintos összeg jut majd a felsőoktatásnak "
  Ez az EU gyaematosítási törekvéseinek álcázott formája.
  Azt hiszem,ha már eddig kimaradat az államtitkár asszony ebből a vircsaftból,akkor jobb lenne ha továbbra is kimaradna.Minden megszólalásával a saját tekintélyét rombolja!Rá valóban igaz:Ha hallgattál volna,bölcsebb
  maradtál volna´”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 7-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom