Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: racionalizálásért kiált a felsőoktatás

Az oktatásért felelős államtitkár szerint a magyar felsőoktatás racionalizálásért kiált, mivel szerkezete túlméretezett, intézményei pedig szétszórtak.
Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című hírmagazinjának csütörtök reggel nyilatkozva ennek ellenére úgy fogalmazott, jelenleg csak ötleteket és javaslatokat gyűjtenek a racionalizálás mikéntjéről, és egyáltalán nem biztos abban, hogy bármilyen integráció lesz a felsőoktatásban, de ha ez megtörténne, akkor az szerinte nem jelentené feltétlenül az önállóságukat elvesztő intézmények bezárását.

Az államtitkár szükségtelennek nevezte azon karok további támogatását, amelyeken kevés a hallgató, illetve munkaerő-piaci problémákkal küzdenek, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami segítségtől esetleg eleső egyetemek vagy főiskolák magánintézményként folytathatják működésüket. A Corvinus egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, az "nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen", erre a kérdésre csak egy-két hónapon belül születhet meg a válasz.

Kiemelte: a rektorokkal korábban megkezdett konzultációt folytatva csütörtökön négy intézmény vezetőjével tanácskozik arról, hogyan lehet "a legkisebb fájdalommal" elvégezni a szükséges racionalizálást.

A szintén készülő közoktatási törvény koncepciójára kitérve Hoffmann Rózsa aláhúzta, nem dőlt el, hogy állami kézbe kerülnek a közoktatási intézmények. Az államosítás melletti érvként említette, hogy jelenleg négyszáz olyan kistelepülésen működik iskola, ahol a döntéshozó önkormányzati testületben nincsenek diplomás emberek.

Az államtitkár szerint a pedagógusok kötelező iskolában tartózkodásának ötlete azt szolgálná, hogy a gyerekek is az intézményekben maradhassanak a munkaidő végéig, ezt pedig szerinte csak úgy lehet megoldani, ha a jelenlegi "kicsinyes túlóra-elszámolásos pedagógiai munkaszervezést" megszüntetik. Megjegyezte: a megkérdezett igazgatók több mint ötven százaléka támogatja ezt az elképzelést.

Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán egy a birtokába került koncepció alapján. A hírportál szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

Az MTI megkeresésére több rektor is megerősítette, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új struktúrájának koncepciójáról.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

Olvasóink írták

 • 9. allegro 2011. május 08. 22:47
  „8. bánki 2011.05.06. 10:28

  Az előtted szólókkal 1-t kivéve egyetértek.
  1998-tól kezdődött az ingyenélő tömeg beengedése az egyetemekre. És miért kellett néhány éve népszavazást tartatni? Emlékeztetlek egyik nagy kérdésre: hogy ne legyen tandíj a nagy tömegeknek

  - hivatkozással arra, hogy az egyetemi képzés mindig is ingyenes volt. Igen, kinek, a mai politikusi rétegnek.És még néhány ezer embernek. Az ő korosztályuk 90-95%-ának sohase nem volt ingyenes!!!!
  , aki diplomát szerzett mégis a nép 90-95%-os tömege közül, az munka mellett és költségtérítés fizetése mellett tehette!
  Még akkor sem járt az államilag finanszírozott képzés, amikor már párhuzamosan velünk a néhány évvel fiatalabbak és a sokkal gyengébbek számára is járt az államilag támogatott képzés.
  És a többi egyéb teher mellett még kérdezik miért született ilyen kevés gyerek??? Még kérdés? Ilyen kérdéseket az ingyen képzésben részt vett réteg - az a bizonyos korábbi 5-10% - tagjai tesznek fel, mert ők juthattak ilyen pozíciókba és nem látnak tovább az orruk hegyénél!
  Ingyen képzés után ugye sima volt a családalapítás és gyerekvállalás, nem kellett a költségtérítésre megkeresni a pénzt saját maguknak ugye! És amellett erőtlenül választottak párt, mert az semmi az egyetemi évek alatt körbetámogatva még magukat sem ismerhették meg, valódi önmagukat sem, addig pedig minden csak látszat és felszínesség!

  Azért kiált a felsőoktatás, hogy elfogyott a régi korosztályok tömege, akik munka mellett részt vettek a felsőoktatásban, a ma mindenkit beengedő felsőoktatás pedig szintén nem valóságos. Recseg ropog a légvár. Pedig lehetne más alapokra is helyezni azt.
  Évek óta a csökkenő hallgatói vagyis jelentkezői létszám miatt kongatják a harangokat. Ami egyáltalán nem valóságos hivatkozás. Hogy miért nőtt meg a létszám és előtte mennyi volt, azt szépen eltakarják. Tudományos emberek kiragadott részleteket mutatnak be, amely nekik tetszetősebb, és arra hivatkoznak?”
 • 8. bánki 2011. május 06. 10:28
  „Ettől kezdve csak szóljon hozzá akinek van diplomája!”
 • 7. Larsson 2011. május 05. 18:35
  „Pár éve még jó volt a pokorni-féle duzzasszuk fel az egyetemeket hozzáállás, most már nem?! A drága narancsok imádnak színt váltani! :D Éljen pokorni és rózsika!!! :P”
 • 6. queenmargareth 2011. május 05. 17:44
  „ez a "hölgyemény" hogyan takarítható el?
  tehát megfelezik az egyetemeket, főiskolákat, így is túljelentkezés van, oké, az egyházaknak, gyülekezeteknek kiadják az iskolákat, de mi fizetünk a többit megszüntetik. A gyermekvállalás elfelejtve, hiszen minimálbér utáni gyes, vagy a gyes, bocs fél év és meló, ha van. De nincs!!!
  A sok tanár, pedagógus munkanélküli lesz?”
 • 5. cyt 2011. május 05. 14:44
  „klj_54 -- Nem igen erdemes ezt a "vilag 100 legjobb egyeteme" dolgot eroltetni. Az elmult 60 evunk miatt meg az elso 500-ba sem igen tudunk bejutni. Ennek ellenere vannak vilagszinvonalon oktato, kutato, publikalo tudosaink. Nem MASOKAT kellene majmolni, hanem magunknak kellene kituzni a celokat, es ahhoz megtalalni a legjobb utat. A szoclib oktatspolitika az elmult evtizedekben alapjaiban tette tonkre a magyar oktatast -- az ovodaktol kezdve az egyetemekig!!! Ezen kell most valtoztatni, es ehhez evtizedekre lenne szukseg. Csak bizhatunk abban, hogy valami elindul, es folytatodni is fog.”
 • 4. zoltanszabo 2011. május 05. 12:15
  „Ha bezárat egyetemeket--főiskolákat --csak a kamu diplomát adót tegye !
  Pl. jó lenne beiskolázni : Schmitt P. is--tegnap megint bakit--hülyét csinált magából !
  Egy egyetemi tanárt nevezett ki : Dr . Végvári Tamást----hát ilyen nevű nincs is ! --helyesen : dr. Vígvári András volt a neve !
  Nem kicsit szégyen !!!!”
 • 3. klj_54 2011. május 05. 11:59
  „2. macs 2011.05.05. 11:22
  Mi a francnak tartunk ezerszámra magukat egyetemnek képzelő diploma gyárakat?
  Mire gondolok?
  Keresnek hálózati szakembereket, informatikusokat, de GDF végzettek kíméljenek!
  Kevesebb felső szintű intézmény, érdemi tudás, no erre lenne szükség.”
 • 2. macs 2011. május 05. 11:22
  „1. klj_54,
  akkor lehet, hogy itthon egyetlen egyetem se lesz? Végül is, csak felelsleges papirtologatókat képeznek. :-)
  Az orvosok meg úgyis külföldre mennek dolgozni, tanuljanak is külföldön.”
 • 1. klj_54 2011. május 05. 10:57
  „Egy kérdést kellene csak feltenni minden intézménnyel kapcsolatban:
  Benne van a világ 100 legjobb egyetemének a rangsorában?
  Ha nincs, akkor el lehet takarítani az útból!
  A devalválódott diplomákkal úgysem megy semmire a tulajdonosa.
  Nem a képzés hanem a "papírgyártás" ellen vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészhelyzet a Malév-gépen

"Feledhetetlen" légi utazásban volt része május elsején a Malév szentpétervári járatának 168 utasának. Tovább olvasom