Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsától elveszik a felsőoktatást

Köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa, a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként.
Köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját Hoffmann Rózsa, a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában történő személyi változásokról pénteken ad tájékoztatást Balog Zoltán miniszter.

Az oktatási államtitkárság kedden közölte: Hoffmann Rózsa a posztján maradva a jövőben elsősorban a köznevelési rendszer kérdéseivel foglalkozik. A felsőoktatás átszervezését - Hoffmann Rózsa javaslatára - az új felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István kinevezésével oldja meg az emberi erőforrások minisztere - olvasható a közleményben. Klinghammer István korábban az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora volt.

A minisztériumi közleményben kiemelték: az oktatási rendszerek átalakítása rendkívül sok feladatot rótt és ró az oktatási államtitkárságra. Kitértek arra is, hogy a felsőoktatás minőségi megújításának fontos dokumentumai elkészültek.

"A látható és várt eredmények eléréséhez azonban mindenekelőtt az általános és középiskolák sikerén keresztül vezet az út" - írták, hozzátéve, a gyerekekre való nagyobb odafigyelés, a pedagógusok helyzetének javítása és megszilárdítása, az új tartalmi szabályozás, a pedagógus életpálya, a minősítési rendszer, a tanfelügyelet minél jobb előkészítése olyan nagy horderejű és mennyiségű feladat, amelynek irányítása egész embert kíván.
A tárcával összefüggő valamennyi személyi változásról Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben tart sajtótájékoztatót - tudatta a minisztérium.

Sajtóértesülések szerint a tárca vezetője menesztené L. Simon Lászlót a kulturális államtitkári posztról. A Népszabadság internetes oldala hétfőn írt arról, hogy a "felmentés határán áll" a kulturális államtitkár. Balog Zoltán miniszter nem hivatalosan már jelezte neki, megrendült benne a bizalma - közölte a nol.hu kormányzati forrásra hivatkozva.

Az index.hu információja szerint L. Simon László helyét Halász János eddigi parlamenti államtitkár foglalhatja el. Az Origo szerint a menesztés indoka, hogy L. Simon László "nem állt ki harcosan a kormány Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) és vezetőjét, Fekete Györgyöt helyzetbe hozó kultúrpolitikája mellett, sőt, több alkalommal is bírálta azt".

L. Simon Lászlót az MTI kedden délután nem tudta elérni.

Az Origo arról is írt, hogy információi szerint Kovács Zoltán korábbi kommunikációs államtitkárra, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős jelenlegi államtitkárára bízná a felzárkózási ügyek felügyeletét Balog Zoltán. A hírportál úgy tudja, hogy Balog Zoltánnak a minisztérium irányítása mellett már nem jut elég ideje, illetve figyelme a területre. Az Origo értesülése szerint Kovács Zoltán el is fogadta a felkérést.

Az MTI kereste Kovács Zoltánt kedden délután, de nem érte el.

Korábban:

Nemcsak a felsőoktatással kapcsolatos ügyek kommunikációjáról, hanem magától a területtől is elválasztja napokon belül az emberi erőforrások minisztere Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt. Az [origo] több forrásból is megerősített értesülései szerint ugyanis Balog Zoltán ketté kívánja választani az oktatásért felelős államtitkárságot.

A döntés értelmében - amely a lap információi szerint a miniszterelnök támogatását is élvezi - a jövőben külön felsőoktatási és külön köznevelési államtitkára is lenne a minisztériumnak. Az utóbbit - amennyiben elvállalja - továbbra is Hoffmann Rózsa felügyelné, a felsőoktatási államtitkár pedig két egykori egyetemi rektor közül kerülhet ki, de végleges döntés még nem született erről.

A KDNP-s politikus népszerűtlensége miatt decemberben a kormánypártokon belül is többen számítottak az államtitkár lemondására. Hoffmann-nak az akkori forgatókönyvek szerint csak "a balhét kellett volna elvinnie", de azt akkor is mindenki elismerte, hogy az államtitkár sem az egy hét alatt 180 fokos fordulatot vevő kormányzati tervek szerencsétlen kommunikációjáért, sem a hallgatói tiltakozásokat elindító keretszámszűkítésért nem okolható, hiszen egyik sem a saját ötlete volt, hanem a miniszterelnöké, illetve a nemzetgazdasági miniszteré.

Orbán Viktor azonban a jogos és jogtalan bírálatok ellenére sem volt hajlandó meneszteni az államtitkárt. A kompromisszum végül az lett, hogy letiltották Hoffmann Rózsát a felsőoktatással kapcsolatos kommunikációról, és észrevehetően kimaradt az államtitkár a hallgatói szervezettekkel, illetve a rektorokkal folytatott tárgyalásokból is. Azóta, ha egy interjúban vagy tévészereplésekor felsőoktatási témájú kérdés érkezett hozzá, a politikus erről is mondott egy-egy gondolatot, de önállóan már nem nyilatkozott, illetve illetékesség hiányára hivatkozva vissza is utasított megszólalásokat a témában.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. GondaIstván 2013. február 13. 08:56
  „46. Logaritmus
  Szerintem összekeversz valakivel, mert a 21 nem is én voltam :"21. MSW 2013.02.12. 15:23 Helyes."”
 • 47. pog 2013. február 13. 08:53
  „remélem ez csak a kezdet volt.. remélem intenzívebb lesz "a mozgás" jövőben a kormányban..”
 • 46. Logaritmus 2013. február 12. 22:13
  „21 gondapista gondold végig van -e józan eszed és hogy te mire mentél vele? Persze te képviselőnek is elég okosnak hitted magad, nem?”
 • 45. tzs_szeged 2013. február 12. 20:31
  „Tisztáldozat?

  Egyik parasztot cserélték a másik parasztra. Csak meg kell nézni tetteiket, el kell olvasni megnyilatkozásaikat...”
 • 44. makovaros 2013. február 12. 19:26
  „Ja azt már szét<moderálva>te, most jön a közoktatást, bár már az is folyamatban van :)”
 • 43. studyfy 2013. február 12. 18:44
  „GondaIstván, Te akkor nem ismered Klinghammert.”
 • 42. tucat 2013. február 12. 18:27
  „"...ne rúgja már ki maga alól a félig lovat is" helyesen: ...ne rúgja már ki maga alól a félig döglött lovat is. Bocs!”
 • 41. tucat 2013. február 12. 18:21
  „Ha a görcsölő hatalom kalapácsa, Klinghammer, keménykedni fog, abból nagy balhé lehet, még akár Totya is ott lehet. Nem kéne. Ehelyett meg kéne vizsgálni, mire lehetne végre jutni a kipaterolt hitelezőkkel. Nem hazaárulás az, ha végre valami jót is cselekszik a jobbágyaiért, nagyuram.
  Mindenesetre nem ez lesz az utolsó szabadságharc, ami elbukik e honban, Orbán úr, és ennek sem lesznek túl felemelő következményei - sajnos nem csak Önökre nézvést. Még meggondolhatná magát, mielőtt Klinghammer a lovak közé csap.
  Ezzel a döntéssel, félek, nagyon rögös és veszélyes útra tereli a folyamatokat, a pozíciók és a kilátások így sokkal rosszabbak, mintha a régi felállásban elpacsmagoltunk volna, s tán jutottunk is volna valamire. Gondolja meg, és tartsa legalább pórázon az új lovashuszárt! Az ég szerelmére, ne rúgja már ki maga alól a félig lovat is! Hátha még lábra állna szegény (mi, mind), és tovább poroszkálhatna a hátán (a mienken) még egy bő esztendeig, vagy ki tudja, meddig még...”
 • 40. queenmargareth1 2013. február 12. 17:46
  „:) jön a köv. palimadár...”
 • 39. jozko 2013. február 12. 17:33
  „Tisztáldozat.
  Néha szükséges - de a megkezdett oktatási reformot végig kell vinni.
  Nem biztos, hogy jó módszer most egy parasztot előretolni , mondván -a játékszabályok szerint- majd bástyára lehet becserélni.
  Nem biztos, hogy van idő annyi lépésre - mert más irányokban is fennáll a lépéskényszer és az óra ketyeg!
  És az sem biztos, hogy a másik fél a játékszabályok betartásával játszik!
  Akkor viszont jön a "Kolombusz tojása" szisztéma.”
 • 38. roxper 2013. február 12. 17:24
  „Így is úgy is hiteltelen marad, 14-ben menniük kell és remélem soha többet nem jönnek vissza az ország legnagyobb rombolói, a narancs komcsik!”
 • 37. veszettmajom 2013. február 12. 17:15
  „Rozi néni csak egy báb. Beáldozható paraszt a politikai sakktáblán. Semmi köze az oktatáshoz, az irányt legfelül határozzák meg, ő csak a nevét adta hozzá. Ezzel tisztában is volt, ő vállalta. Majd jön helyette egy másik paraszt akit ugyan úgy fel fognak áldozni ha a helyzet úgy kívánja.”
 • 36. Mathiasking 2013. február 12. 16:57
  „Nocsak nocsak! A király beáldozza egyik tisztjét a győzelem érdekében? Érdekes lesz ez a játszma, mert a diákok a világban (a statisztika szerint) tudnak politikai pálfordulást csinálni, az biztos. Én csak az ´56-os eseményekre gondolva és emlékezve tudom, hogy minden az egyetemeken kezdődött. Gondolkodóba esett a hatalom, hogy engedjen a 12-ből vagy felvállalja egy politikai fiaskót. Nincs rá sok idő, mert itt van a felvételi beadásának határideje és a jövő szavazóit veszíti el a FIDESZ.”
 • 35. Egyolvasó 2013. február 12. 16:56
  „Remélem azért a kiemelkedő munkájáért kap valami <moderálva>os ötmilliós végkielégítést, mert így volna tisztességes, vagy nem???”
 • 34. xenopus 2013. február 12. 16:55
  „Van még mit tönkretenni?”
 • 33. palfisz 2013. február 12. 16:49
  „29. Kumisz!
  Tökéletesen igaza van... bővíteném a témát az országgyűlési képviselőkre is !!!”
 • 32. tuti 2013. február 12. 16:32
  „A közoktatás már teljesen padlóra van küldve! Mindenki el van bizonytalanítva, nincsenek meg a háttértanulmányok, hatásvizsgálatok. Igen, Rózsa végrehajt. Mit is? A felsőoktatás valamilyen formában képes az érdekérvényesítésre, akár az utcán. És a közoktatás temetésére is elmehetnek a professzorok. Mert ha még marad ember a pályán, az kerettanterveket fog tanítani, nem gyerekeket. Ez sajnos nem egyedül Rózsa műve, Magyar Bálint is sokat tett a pusztulásért és bizony Hiller sem ezzel foglalkozott többet. Pokornyi volt talán az utolsó épeszű oktatáspolitikus. :( Ő előtte pedig Gazsó Ferenc.”
 • 31. GondaIstván 2013. február 12. 16:22
  „19. zsuzsmo: "Nem radikális ember kellene oda, hanem egy hozzáértő szakember."
  Hát tudod mióta az eszemet tudom, az oktatást elől-hátul doktorok irányították, és ide jutottunk. Szerintem elég egy kis józan paraszti ész, meg tudni kell osztani-szorozni, megmondani kerek-perec, hogy ki fizeti a cehhet, meg mi a XXI. századi elvárás, és nagy vonalakban megvan az új felsőoktatási rendszer. Azután majd a piaci kereslet-kínálat beszabályozza, csak egy kis állami finomhangolást kell évente elvégezni.”
 • 30. nie 2013. február 12. 16:15
  „S meghagyják az alapot, elvégre az nagyon fontos!! Jó kezekben lesz........”
 • 29. kumisz 2013. február 12. 16:15
  „Magyarország az egy négyzetméterre eső államtitkárok számában az első Európában. Rózsa is jó nagyot bukott.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a kormány új kémprogramot állít fel

155 millió forintból, közbeszerzés alól mentesített beszerzéssel új kémprogramot állít fel a… Tovább olvasom