Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Hoffmann szerint nem várható általános nyugdíjazás az oktatásban

A gyermeklétszám csökkenése miatt a közoktatásban várható nagyobb arányú nyugdíjba küldés.
Az oktatási államtitkár szerint sem a felsőoktatásban, sem a közoktatás területén nem várható általános nyugdíjazás, utóbbi területen ugyanakkor a gyermeklétszám csökkenése miatt várható nagyobb arányú nyugdíjba küldés.

Hoffmann Rózsa erről csütörtökön beszélt kérdésre válaszolva a fővárosban, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Döntés még nem született, a tervezés, a számítások zajlanak - hangsúlyozta, az államtitkár, aki kijelentette: nincs tudomása arról, hogy "generális szándék" lenne az oktatásban a pedagógusok elbocsátására, de nyugdíjazások lesznek.

Mint megjegyezte: a nemzetgazdasági minisztérium a költségvetési törvény tervezetében egy konzervatív számítást tett közzé. Ebben költségvetési megfontolásból mérlegelni javasolta, hogy ha a közszférából nyugdíjba küldik a 62 év feletti munkavállalókat, és az állásokat nem vagy csak részben töltik be, mennyi megtakarítás érhető el. Hoffmann Rózsa hozzátette: az, hogy ez mit jelent, milyen területet érint, egyáltalán nincs eldöntve.

Megerősítette, hogy a felsőoktatásban ilyen "generális intézkedés" nem várható, hiszen köztudomású: e területen a tudományos fokozatot nem harmincévesen szerzik meg, hanem idősebb korban. "Lefejezné minőségileg a felsőoktatást" - fogalmazott, kiemelve: ez ellentétes lenne minden céljukkal.

A közoktatás területén a tanulói létszám csökkenését nem pedagógus elbocsátásokkal akarják kompenzálni, arányosítani, hanem elegendő válasz a nyugdíjas korúak nyugdíjazása - közölte.

Az oktatási államtitkár hozzátette: itt sincs és nem is lesz szó generális nyugdíjba küldésről, de nagyobb arányú nyugdíjazás várható.

Hoffmann Rózsa a diplomáciai testület képviselőit tájékoztatta az oktatásban végrehajtandó változtatásokról. A témák között szerepelt az új Nemzeti alaptanterv, a magyar diákok nyelvtudásának javítása, a hallgatói mobilitás.

A rendezvényen több mint 45 ország nagykövete, diplomatája vett részt, amit komoly nemzetközi érdeklődésként értékelt az oktatási államtitkár.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. június 21. 20:20
    „Rózsika néni meg 2 államtitkár Braziliában volt nem régen --előtte Finno. ban, diákokat akart ide csábítani a magyar egyetemekre--főiskolákra .Mivel kevés a diák --külföldről próbál verbuválni --akik fizetnek .
    DE NEM jött össze ! Nincs érdeklődés a magyar iskolák iránt , mert a színvonal --a világ sulijai között az utolsó 3 ban vagyunk !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különadók miatt figyelmeztetett bennünket az EB

Az Európai Bizottság a bolti kiskereskedelmi és a távközlési különadóról szóló jogszabályt vitatja. Tovább olvasom