Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Hofmann Rózsa: nem lesz elhalasztva a pedagógus-életpályamodell

A kormányzás megkezdése óta kiemelt területe az oktatáspolitikának a pedagóguspolitika, ezért nem tartja elképzelhetőnek pedagógus-életpályamodell bevezetésének elhalasztását.

Az oktatási államtitkár nem tartja elképzelhetőnek, hogy 2014. január 1-jéig elhalasszák a pedagógus-életpályamodell bevezetését. Erről Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt szerda reggel.

Az oktatási államtitkár azt mondta: a kormány felismerte a pedagógus-életpályamodell bevezetésének szükségességét.

"Úgy látom és úgy remélem, hogy a körülmények adottak lesznek" - mondta Hoffmann Rózsa az eredeti dátumra, a 2013. szeptemberi bevezetésre utalva.

Ez akár pedagógusnapi üzenetként is megfogalmazható - folytatta, és azt kérte, bízzanak benne, ez a kormány képes lesz arra, hogy sok évtizedes adósságot törlesszen, és a pedagógusokat olyan pozícióba emelje a magyar társadalomban, amely a munkájuk alapján megilleti őket.

Hozzátette: a kormányzás megkezdése óta kiemelt területe az oktatáspolitikának a pedagóguspolitika. Hoffmann Rózsa szerint csak úgy lehet az oktatásügyet megújítani, ha motivált és jól képzett pedagógusok dolgoznak benne. Ezért tűzték zászlójukra a modellt, amelyet a kormány és az Országgyűlés is elfogadott, és mindmáig érvényes.

Fájlalta, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0 mondatait - mint megjegyezte - rosszul interpretálják, ez ugyanis úgy kezdődik, hogy az életpályamodell 2013 szeptemberében lép életbe. Ezt követi az a mondat, hogy ha a makrogazdasági körülmények indokolják, esetleg vizsgálni kell a 2014. január 1-jei, csúsztatott bevezetést - közölte Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár a Nemzeti alaptantervre (Nat) vonatkozó felvetésre megerősítette, hogy bekerülnek Wass Albert művei, illetve Kertész Imre Sorstalanság című regénye. Arra törekedtek, hogy azok a művek, amelyek vitán felül állnak, kerüljenek be az első, ötödik és kilencedik évfolyamon 2013-tól felmenő rendszerben életbe lépő Natba - jelezte az államtitkár.

További kérdésre a felsőoktatásról szólva azt mondta: a megszorítás tény, de ebből nem következik, hogy egyetemeket, főiskolákat be akarnak zárni.

Átalakításra szükség van, de bezárásokat nem terveznek - erősítette meg az oktatási államtitkár. Mint mondta, át kell gondolni az intézmények képzési szerkezetét, gazdaságos működtetését, és "meg kell tenni azokat az intézkedéseket, amelyek javítanak a helyzeten". Hozzátette: az intézményekkel napi tárgyalásban vannak, és belátták, hogy nem folytatható így tovább.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2012. május 02. 11:18
    „,,Hofmann Rózsa: nem lesz elhalasztva a pedagógus-életpályamodell"
    A jól fizetett Rózsika néni megint nagyot ígér a pedagógus társadalomnak. Persze csak azoknak, akik 2014-ig megmaradnak. Csak azt nem értem, hogy most mért nem vezetik be? A nagyvezérünknek mondhatná, hogy az elképzelésén változtasson. A pedagógus-élepályamodellt kellene előre hozni a labdarúgó stadionok építésével szemben. Jöhetne 2014-ben a stadionok építése. Esetleg a fontossági sorrend nem számít? A mostani elképzelés sorrendje fontosabb a pöttöm Palkónak? Talán, ej, ráérünk arra még? A lényeg az, hogy a kormánynak meg van az életpályamodellje? A drága Rózsának még hisznek a pedagógusok?
    OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre nem repülnek a Malév-pilóták

A több mint 200 Malév-pilótából egyelőre egy sem repül, mivel jogosítványaik nem voltak EU-szerte… Tovább olvasom