Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Hogy hat az adóváltozás a bérünkre?

Legkevésbé a közszférában dolgozó, átlagos keresetűek járnak jól az adóváltozással.

Az átlagkeresetűek jövőre 3604 forinttal fognak többet keresni az szja-változások következtében. Legkevésbé a közszférában dolgozó, átlagos keresetűek járnak jól.

Elfogadták az adótörvényeket  
 
Hétfőn a parlament elfogadta az új adótörvényt, ami érinti a munkavállalók pénztárcáját is. Az új szabályozás szerint a személyi jövedelemadó alsó kulcsának (18 százalék) felső határa 1 millió 500 ezerről 1 millió 550 ezer forintra emelkedett, míg a felső kulcs az idei 38 százalékról 36 százalékra csökkent. Mindemellett az adójóváírás jogosultsági határa is megnőtt, 1350 ezerről 1500 ezer forintra.

3,5 százalékkal több

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén a magyar munkavállalók átlagosan bruttó 155 200 forintot keresnek egy hónapban, amelyből jelenleg 101 576 forintot vihetnek haza a közterhek megfizetése után. A Pénzügyminisztérium szja-kalkulátorával a jövő évi adózás mértékét is kiszámolhatjuk. E szerint az átlagkeresetűek jövőre havonta 3604 forinttal többet vihetnek majd haza, ami 3,5 százalékos keresetnövekedést eredményez.

A költségvetési szféra nem jár ilyen jól

A KSH összesítése szerint a költségvetési szférában dolgozók átlagkeresete 182 ezer forint jelenleg. Az adózás változása őket kedvezőtlenebbül fogja érinteni, mivel bérük csak 1,6 százalékkal lesz több: 113 270 forintról 115 160 forintra.

A versenyszférában dolgozók átlagos bruttó bére a statisztikai hivatal adatai alapján 144 100 forint. Ők jövőre 3382 forinttal többet vihetnek majd haza havonta, vagyis 101 583 forintot. Vagyis 3,4 százalékkal csökkenne az adóterhük.

A kiugróan magas keresetűek újra jól járnak, a bruttó 850 ezer forintot keresők nettó fizetése például jövőre 3,3 százalékkal növekedik, ami az ő esetükben már havi 15 ezer forinttal többet mutat a családi kasszában.

Ami még változik

Az szja-kulcson és az értékhatáron túl változik a családi adókedvezmény, ami tovább módosíthatja a havi jövedelmet. Az egy- és kétgyermekes családoknál a családi adókedvezmény megszűnik, a három- és többgyermekes családok adókedvezménye korlátozott mértékben marad meg. Ennek értelmében a jövőben is havi négyezer forint adókedvezményhez juthatnának azok, akiknek jövedelme nem haladja meg az évi 3,4 millió, azaz a havi 280 ezer forintot, és a támogatás fokozatosan csökkenve évi 4 milliónál, tehát havi 330 ezer forintnál megszűnik.

A családi pótlék mértéke is megváltozik. Az egygyermekes családok 11 ezer forintot, az egy gyermeket egyedül nevelők 12 ezer forintot kapnak, és ugyanennyi jár a kétgyermekes családoknak is gyerekenként. A két gyermekét egyedül nevelő szülő 13 ezer, a három vagy több gyermeket nevelő család 14 ezer forintot fog kapni gyermekenként. A három vagy több gyermeket egyedül nevelő szülőknek pedig 15 ezer forint jár majd. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családok 21 ezer forintot kapnak, az egyedül nevelők esetén ez az összeg 23 ezer forint lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ötből lesz három

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn és kedden Máltán ülésezik, a… Tovább olvasom