Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Hogy viselkedjünk az új munkahelyen?

Az alábbi tippek segítségével bebetonozhatjuk frissen megszerzett pozíciónkat új munkahelyünkön.

Általában 3 hónapos próbaidő áll az újoncok rendelkezésére, hogy beilleszkedjenek a szervezeti kultúrába, s elsajátítsák az adott vállalatnál bevett gyakorlatokat.

Az első két hétben ismerkedj meg négy új emberrel

Új munkahelyen – különösen pályakezdők esetében – eleinte az ember egy picit visszahúzódóbb, csendesebb, mint egyébként. Kerüld el a kísértést, hogy egész nap az asztalod mögött gubbassz, ezáltal kivédve, hogy beszélgetned kelljen bárkivel. A kirúgások – illetve a próbaidő utáni elbocsátások - 95 százaléka azért történik, mert az adott személyek nem illeszkedtek be a szervezetbe, a csapatba. Ennek pedig nem sok köze van a munkavégzéshez. Minél jobban elfogad a cég, annál biztosabb a siker. Keresd a csapatjátékosokat, a mentorokat és a véleményformálókat kollégáid között. Ha őket megtalálod, szinte biztosra veheted, hogy hamar befogadnak maguk közé.

Az első hónap során beszélj a főnököddel

Ne várd meg, amíg ő beszél veled, keresd meg és kérjél tőle egy időpontot, hogy megbeszélhessétek, hogyan teljesítesz. Ha előrelátóan gondolkodsz, a főnök értékelni fogja, hogy kíváncsi vagy a teljesítményedre, illetve, hogy akkor beszéled meg vele az esetleges problémákat, amikor azok még csírájában elfojthatóak.

Írjál új munkaköri leírást, amely jobban tükrözi tényleges munkádat

Általában foglalkoznod kell majd olyasmivel is, amelyről nem volt szó, amikor jelentkeztél a meghirdetett állásra. Ha az ilyen jellegű feladatokat is megbízhatóan elvégzed, magasabb pozícióra vagy fizetésre tehetsz szert. Figyelmeztető jel lehet, ha olyasmivel kell foglalkoznod, amely jóval alatta van képességeidnek és képzettségednek.

Tegyél le valamit az asztalra

Keress egy olyan projektet, vagy feladatot, amelyen otthagyhatod a kezed nyomát. Mutasd meg a főnökeidnek, hogy képes vagy hozzáadott értéket biztosítani a vállalat projektjei számára. Próbáld bevonni a munkába azokat, akikkel ebéd közben ismerkedtél meg, s közben továbbra is keress új embereket a vállalaton belül és építs további kapcsolatokat.

Keresd a módját, hogy együttműködj másokkal

Ismerd fel, hogy kik a kulcsemberek körülötted. Találd meg azokat a kapcsolatokat, akikkel jól tudsz együtt dolgozni, s igyekezz olyan kapcsolati hálót kialakítani, amelyben kulcsszerepet töltesz be, így csökken az esélye, hogy azt fogják gondolni rólad, bárkivel helyettesíthető vagy.

Légy mindig tisztában a konkurencia terveivel

Tudjad, mi történik körülötted. Vedd fel a kapcsolatot olyan szakmai szervezetekkel, amelyek a szakterületeden tevékenykednek. Ne te légy az utolsó, aki megtudja, mi folyik a cégnél. Igyekezz jól értesültnek mutatkozni, s tartsd nyitva a szemed.

Találd meg a siker útját

Melyek a céged számára fontos értékek? Ha a vállalat értékeli azokat, akik tesznek a közösségért is, keress lehetőségeket, hogy tündökölhess. Gondoskodj róla, hogy a céged büszke legyen rá, hogy nekik dolgozol.

Adj bele 110 százalékot

Tekints úgy mindenkire körülötted, mint potenciális „vevőkre", akiknek eladhatod magad. Bármit kérnek tőled, igyekezz túlteljesíteni az elvárásokat.

Légy kiegyensúlyozott

Amíg tart a próbaidőd, csökkentsd a minimumra az elhajlásokat. Aludj legalább napi 8 órát és kreatívan töltsd a szabadidődet. Amikor reggel munkába mész igyekezz frissnek és tettrekésznek tűnni.

Tűzz ki hosszútávú célokat

Lásd magad előtt, hogy még évek múltán is az adott cégnél dolgozol. Vegyél részt, vagy kezdeményezz olyan projekteket, amelyek a közeli jövőben valósulhatnak meg. Vedd úgy, mintha biztos lenne, hogy még akkor is a vállalatnál dolgozol. Gondoskodj róla, hogy ez a jóslat beteljesítse önmagát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakossági fórum

Győr. A parkolási rendeletről és a kerékbilincs bevezetéséről tart lakossági fórumot Gergely Zoltán… Tovább olvasom