Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Hogyan beszéljünk a bérről?

A felvételi interjúk egyik legkényesebb, de a jelentkező számára talán legfontosabb pontja a bérmegállapodás. Ne feledje: ez alkuhelyzet, mindkét félnek vannak érdekei. Kérdés csak az, hogyan lehetünk mindenre tekintettel.

A fizetés kérdése rendszerint nem merül fel a felvételi első körében - gyakran még másodikban sem. Mégsem árt tisztában lenni azzal, hogy mekkora az az összeg, ami alatt semmiképpen sem "adja el magát".

Nem csak a készpénz számít

Néhány a lehetséges juttatások közül:

mobiltelefon,
vállalati gépkocsi, nyugdíjterv, egészségügyi terv, tréningek, nyelvtanfolyamok, továbbképzések, vállalati hitel,
étkezési hozzájárulás, üdülés, fitness, rendkívüli szabadnapok, részvényjuttatás...

Mielőtt nagyon elmerülne a számolásban, érdeklődjön barátai, ismerősei körében arról, hogy hasonló munkakörben milyenek a kereseti lehetőségek. Amikor választásra kerül a sor a cégek és állások között, ne csak a bruttó bérrel számoljon - a személyzeti tanácsadók tapasztalata szerint a döntésben egyre nagyobb szerep jut a béren kívüli juttatásoknak.

Gondolkozz előre!

Mivel a jövedelem mindig egy adott munkáért jár, fontos, hogy ezt a kérdést csak akkor tisztázzuk, amikor már ismerjük leendő feladatainkat, a munkaidőt, a munkakörünket és az azzal járó felelősségeket is.

Ha a munkába állást követően derül ki, hogy lényegesen kevesebbet kértünk munkánkért, mint amit kaphattunk volna, vagy mint amennyit a többi dolgozó keres, bármennyire is örültünk korábban az állás elnyerésének, elégedetlenség alakul ki bennünk. Ez rányomja bélyegét munkánkra és hangulatunkra.
 
Alkudni tudni kell

Minél nagyobb céghez jelentkezik, annál kisebb tere van az alkudozásra, mivel a nagyobb cégeknek legtöbb esetben kialakult bérezési szisztémájuk van. Ez pontosan meghatározza a humánerőforrás vagy az adott terület vezetőjének mozgásterét.

Kivételt jelentenek ez alól a vezetői pozíciók. Ezekben szinte kivétel nélkül egyéni munkaszerződésekkel és feltételekkel találkozhatunk.

Egy fontos alapszabály

A felvételi során várja meg, amíg a munkáltató hozza szóba a jövedelem kérdését! Ha azonban erre nem kerül sor az interjú végéig, bátran kérdezzen rá! 
A felvételi interjú során az anyagiakról szóló részt érdemes a végére hagyni - még mielőtt erre sor kerülne, meg kell győznie leendő munkaadóját arról, hogy valóban Ön a megfelelő ember az adott munkakörre. Következésképpen képzettsége többet is megér annál, mint amit eredetileg erre a munkakörre szántak.

 
A munkáltatók szinte soha nem adnak ki információt arról, hogy milyenek a kereseti lehetőségek a cégnél, s hogy mi az ő elképzelésük. Leggyakrabban a pályázótól várják az összeg megjelölését. Igyekezzen úgy irányítani a beszélgetést, hogy ne kelljen konkrét összeget megneveznie, hogy mégiscsak a másik fél tegye meg az ajánlatát!

Ha a felkínált javadalmazás nem felel meg az elképzeléseinek, juttassa ezt kifejezésre! Érzékeltesse tárgyalópartnerével, hogy az ő ajánlatuk és vállalatuk a legszimpatikusabb, de kapott olyan ajánlatot is, amely 15-20 százalékkal kedvezőbb anyagi feltételeket tartalmaz.

Javasolja azt, hogy a következő napokban átgondolja az ő cégük és a rivális ajánlatát. Így lehetőséget ad arra, hogy leendő munkaadja presztízsveszteség nélkül módosítson ajánlatán.

A megállapodásnál vegye figyelembe, hogy az újonnan belépők mindig kimaradnak az első egy-két soron következő fizetésemelésből. Ezért lehetőleg kérjen 10-20 százalékkal többet annál, ami az adott munkakörben szokásos a vállalatnál.

Ne felejtse el, hogy ez alkuhelyzet. Az Ön által megjelölt összeget a munkáltató igyekszik valamelyest lejjebb vinni; s természetesen nem a legmagasabb keretet ajánlja fel induláskor!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés külföldön

A forint konvertibilissé válása nem sok változást hozott a magyar turisták számára. A forintot kevés… Tovább olvasom