Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Hogyan kerül a kézilabda a várba?

Egy kézilabdapálya körüli hangulat, az 1996-os bajnokcsapatról készült tabló és az akkori aranyérem fogadja a belépőt a szegedi várban. Szokatlan kiállítás megrendezésére vállalkozott a Móra Ferenc Múzeum: sporttörténeti tárlaton mutatja be a szegedi kézilabdázás közel fél évszázadát.
Kővári Árpád és Medgyesi Konstantin a sporttörténeti relikviák között. Fotó: Gyenes Kálmán
Lajcsi, a sokat látott edzőbábu áll a kézilabda kapu mellett, a másik oldalon a szurkolók által oly sokat kongatott kolomp és a vir-
tuális pálya közepére állított labda – üvegbúra alatt. A háttérben az egykor szurkolók által lengetett transzparensek. Az egyiken az olvasható: „Pick, a név kötelez", a másikon: „100%". Mindkettő a szegedi gárda bajnokságon belüli hosszú és kiváló teljesítményére emlékeztet. A rivális csapatoktól – például a Magdeburgtól – elnyert sálak mellett ott a Pick Szeged zászlaja, illetve a szurkolók hangulatának gerjesztésére alkalmas sziréna és dob.

A virtuális arénában felállított két tévé képernyőjén folyamatosan megjelennek a nevezetes meccseken készült filmfelvételek. A fényképek nevezetes pillanatokat és nagy sportolóegyéniségeket örökítenek meg. A kiállítás rendezője, Medgyesi Konstantin történész szerint kordokumentumok is a plakátok, a fotók. A kézisekről készült és kiállított fényképeken például Kővári Árpád életútja is nyomon követhető: látható játékosként akcióban, taktikai tanácsokat osztogató edzőként, majd a klub elnökeként.

A nyolcvanas évekbeli fotókon föltűnnek – többek között – az Oláh tesvérek – Béla, az átlövő és Zoltán, a kapus –, aztán a válogatottságig jutó Szabó László „Sonka", Tamás Sándor, a sportcsarnok mostani létesítményvezetője, Lukács János, a jelenlegi megyei rendőrfőkapitány, Lele Ambrus, a klub mostani ügyvezető elnöke.
A legendás 1977-es, 1982-es és 1983-as csapat is elnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát – Rákosi-címerrel. Ez a kupa is látható a kézilabdás serlegek és érmek között. De ott az 1993-ban elhódított Magyar Kupa is.

A sikerekhez vezető utat öltözőbeli hangulatot érzékeltető tárgyak és az edzésekről készült fotók jellemzik. A fölvonultatott mezek a divathullámok változását is mutatják. A nagy ellenfelek közül a Barcelona külön vitrint kapott. A közelmúlt nagyágyúi, így például a Mezei Richárd akcióiról készült fotók mellett ott láthatók az ifik, a jövő reménységei. Számukra is biztatást jelenthet, hogy egy múzeumbeli kiállítás főszereplői lettek – a szegedi kézilabdázás elmúlt évtizedeinek relikviái.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentkezés az evára

December 20-án 8–18 óra között fogadja az APEH Győr-Moson- Sopron Megyei Igazgatóságának győri, mosonmagyaróvári és soproni ügyfélszolgálati irodája az egyszerűsített vállalkozói adóra, az evára történő bejelentkezéseket. Ugyanezen a napon Győrött az adóhivatal és a vámhivatal munkatársai közösen tartanak tájékoztatást a 2006. évi személyi jövedelemadó, az eva és a jövedéki törvény változásairól, továbbá a kontroll-adatszolgáltatás benyújtásáról. Tovább olvasom