Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Hogyan lehet több a nyugdíj?

Mi a nyugdíj megnövelt összegének kiszámítási módja? Ehhez ad útmutatást a Jogtanácsadó.

Akinek az életkora már elérte a nyugdíjkorhatárt, ám nem kéri nyugdíja megállapítását, mert adott ideig még inkább tovább dolgozna, teljes munkaidőben, az munkaviszonya lezárulásakor nyugdíjtöbbletre számíthat. Milyen szabályok szerint, és mi a nyugdíj megnövelt összegének kiszámítási módja? Ehhez adunk útmutatást, a havonta megjelenő szakfolyóirat, a Jogtanácsadó segítségével. 

A régebbi társadalombiztosítási szabályok is preferálták, ha az öregségi nyugdíjra jogosult munkavállaló nyugdíj megállapítása nélkül tovább dolgozott. Az érintett munkavállalónak úgynevezett ösztönző nyugdíjpótlék járt. Az ösztönző nyugdíjpótlék megállapításának az volt a jogosultsági előfeltétele, hogy munkaviszonyban vagy szövetkezeti tagként legalább egy évet (365 naptári napot) munkában töltsön.

Az ösztönző nyugdíjpótlék szempontjából munkában töltött időnek a munkaviszonyban álló dolgozóknál, valamint az ipari szövetkezeti tagoknál a munkaviszonyban vagy ipari szövetkezet tagjaként szerzett szolgálati időnek az a tartama számított, amely alatt a dolgozó  munkaideje a munkakörére megállapított törvényes (teljes) munkaidőt elérte, és amely idő alatt munkabért (munkadíjat) kapott.

A táppénzes állományban töltött idő nem számított az ösztönző nyugdíjpótlék szempontjából munkában töltött időnek. Az ösztönző nyugdíjpótlék mértéke - a termelésben és a forgalomban, valamint a lakosság ellátásával kapcsolatban álló fizikai munkakörben munkában töltött minden év után - az öregségi nyugdíj 7, egyéb munkakörben pedig 3 százaléka volt. 

A hatályos szabályozás szintén preferálja az öregségi nyugdíjkorhatárt beöltő személy továbbfoglalkoztatását. Aki az öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz előirt szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár beöltése után - nyugdíj megállapítása nélkül - legalább 30 naptári napra szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A nyugdíjnövelés mértéke ez esetben minden 30 nap után az öregségi nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj 0,5 százaléka. A nyugdíjnöveléssel az öregségi nyugdíj, illetve a baleseti rokkantsági nyugdíj a megállapítása alapjául szolgáló havi átlagkeresetet meghaladhatja.  

A 2004. január 1-je után megállapított (számított) nyugdíjat annyiszor 0,5 százalékkal kell növelni, ahányszor 30 napot az érintett személy a nyugdíjkorhatára betöltése után munkával töltött. Példával megvilágítva a következő a számítás módja. Az alaphelyzet: egy 1943-ban született nő öregségi nyugdíjkorhatára 58 év. Ma már 62 éves, s az illető 30 éves szolgálati idővel rendelkezik. Öregségi nyugdíja megállapítását azonban csak 2005. szeptember 1-jétől kéri. Járandóságát így számíthatja ki: 58 éves korától ez év szeptemberéig összesen 48x30 napot fog dolgozni, tehát 48x 0,5 százalékkal, vagyis 24 százalékkal növelt nyugdíjra számíthat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Clooney és a pénz hatalma

Villái után egy közterületet is akar magának észak-olaszországi lakhelyén George Clooney. Tovább olvasom