Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hóhelyzet: három település megközelíthetetlen Borsodban, hóátfúvások Somogyban, Zalában és Szabolcsban

Hófúvás miatt továbbra is járhatatlan négy út Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, két település megközelíthetetlen.

11.30

Még három település - Őrhegy, Zemplénagárd és Kiscsécs - volt megközelíthetetlen kedd délelőtt a hófúvás emelte hótorlaszok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - értesült a közútkezelő társaság megyei ügyeletétől az MTI.

Kedden késő délelőtt még kilenc alsóbbrendű út volt járhatatlan a megyében a bodrogközi, a dél-borsodi és az abaúji térségben.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azt mondta: délre minden, a havazás miatt elzárt borsodi település elérhetővé válhat.

Hófúvás miatt járhatatlan a Tiszarád és Nagyhalász közötti, önkormányzati tulajdonban lévő közút, de Tiszarád a Kemecse és Vasmegyer közötti út felől megközelíthető - közölte Papp Endréné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere kedden az MTI-vel.

Az erős szél a korábban esett hóból méteres torlaszokat emelt a Tiszarád-Nagyhalász közötti úton, emiatt ott az iskolabusz nem közlekedni, így a 30 felső tagozatos tiszarádi gyermek nem tud eljutni a nagyhalászi általános iskolába - mondta a tiszarádi önkormányzati vezető. Hozzátette: a 28 alsó tagozatos kisdiák Tiszarádon jár iskolába, de ott a hideg időjárás miatt keddre és szerdára - az óvodával együtt - szünetet rendeltek el.

Papp Endréné megjegyezte, hogy a Tiszarád és Nagyhalász közötti járhatatlan út gondot okoz azoknak a tiszarádi betegeknek is, akiket a háziorvos beutalt ellátásra az Ibrányban működő térségi szakrendelőbe. Ők autóbusszal szintén az említett útszakaszon juthatnának el a térségi rendelőintézetbe, ami a hófúvás miatt most lehetetlen.

Az erős szél miatt kedden kora reggel a Tiszarád és a Kemecse-Vasmegyer közötti út is járhatatlanná vált egy rövid időre a hófúvások miatt - tette hozzá az önkormányzati vezető. Azt sikerült megtisztítani, így a 620 lakosú település abból az irányból megközelíthető.

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a szél által emelt hótorlaszok eltávolításában a kemecsei őrs járőrei működtek közre, és - mivel Tiszarádra az ottani élelmiszerüzletek eladói sem tudtak bejutni kedden reggel - terepjáróval vittek kenyeret a kis községbe.

8.30

A folyamatos tisztítás ellenére az erős szél számos helyen hónyelveket fúj az utakra, de járhatatlan útszakasz nincs a megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete kedd reggel az MTI-vel.

A közútkezelő tájékoztatása szerint a megyében sokfelé havasak, hókásásak az utak a hétfőn kezdődött havazás miatt. Folyamatos a tisztítás, de az erős szél visszafújja az aszfaltra a hónyelveket, ami néhol megnehezítheti a közlekedést.

Zalában hétfőn kezdődött erősebb havazás, kedd reggelre átlagosan 8-10 centiméteres lett a hóréteg vastagsága, és a szél sokfelé hóátfúvásokat okoz.

Továbbra is zárva van a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es főút bakonyi szakasza: Veszprémvarsánynál és a Veszprém Arénánál a nyerges vontatókat a havas útviszonyok miatt a 82-es főútról a 81-es főútra terelik át - tájékoztatott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Kómár Viktória elmondta: a rendőrség az intézkedést a közútkezelő kérésére hozta meg, és addig van érvényben, ameddig a hóhelyzet megkívánja. Hozzátette: a 83-as főutat sem ajánlják a teherautósoknak.

A személyautók előtt szabad a 82-es főút.

A Bakonyban és a Balaton-parton nagy mennyiségű hó esett, a közlekedés rendkívüli óvatosságot igényel - mondta Kómár Viktória.

Az erős szél okozta hófúvás miatt már hat településre nem lehet bejutni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és további utak váltak járhatatlanná - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete.

A hó fogságában van Tiszatarján, Tiszakeszi, Dámóc, Őrhegy, Lácacséke és Zemplénagárd.

Járhatatlan a Felsődobsza és Abaújszántó, a Ricse és Zemplénagárd, a Pácin és Zemplénagárd közötti közötti út, és nem lehet közlekedni a Girincs és Kesznyéten, a Mezőcsát és Tiszakeszi közötti úton, a tiszatarjáni bekötőúton.

Ugyancsak nem járható a Tiszalúc és Hernádnémeti, az Abaújkér és Aranyospuszta, a Pere és Abaújszántó, valamint a Vilmány és Fony közötti út.

Az elzárt települések ellátása megoldott

8 óra

Az erős szél miatt hóátfúvások nehezítik a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyes útszakaszain - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága.

A tájékoztatás szerint a társaság kisvárdai, nyíregyházi és nyírbátori üzemmérnökségeinek területén több helyen alakultak ki kisebb-nagyobb hóátfúvások. Az éjszakai folyamatos hóekézés ellenére Ramocsaháza, Nagyhalász, Kemecse, Kótaj, Újfehértó, Nagykálló és Balkány körzetében egyes útszakaszok személygépkocsival nehezen vagy csak egy nyomon járhatók.

A megyei főútjai sónedvesek, hókásásak, helyenként még letaposott havas útszakaszok egyaránt előfordulnak, míg a mellékutakra általánosan a letaposott havas, jégbordás, csúszós állapotok a jellemzők - közölte a közútkezelő. Járhatatlan útról nem érkezett jelentés.

Hófúvások miatt jelenleg két települést, Tiszatarjánt (1433 lakos) és Tiszakeszit (2515 lakos) nem lehet közúton megközelíteni Borsod-Abaúj-Zemplénben - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Közlése szerint járhatatlan az út Girincs és Kesznyéten, Mezőcsát és Tiszakeszi között, valamint a tiszatarjáni bekötőúton, Tiszalúc és Hernádnémeti, Abaújkér és Aranyospuszta, Pere és Abaújszántó, illetve Vimány és Fony között.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a hóátfúvások miatt a 37-es számú főúton - Gesztely és a bekecsi elágazás között - forgalomkorlátozásra kell számítani. A katasztrófavédelem és a rendőrség a forgalmat szakaszosan, felvezetéssel, konvojban engedi át a fenti útszakaszon.

Hozzátette: arra kérik az autósokat, továbbra is csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

Olvasóink írták

  • 1. racionalitás? 2012. február 07. 08:33
    „SEGÍLYESEK MUINKANÉLKÜLIEK LAPÁTRA%%%%%%%%%%%%”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó házakat fosztogató bandát fogtak el Ácson

Eladó házakat fosztogató bandát fogtak el a rendőrök Ácson - közölte a Komárom-Esztergom Megyei… Tovább olvasom