Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Hol lesz jövőre a Mediawave?

Fergeteges hangulatban, a „Vera Bilá" zenekar csehországi cigány népzenéjével zárult a nyolcnapos nemzetközi művészeti fesztivál: a Mediawave, a győri központú multikulturális seregszemle.
A Mediawave során hét magyar és három határon túli helyszínen követték egymást a sűrű programok. A legnagyobb zenei sikert talán éppen a záróegyüttes érte el, a közönség táncra perdült a csehországi cigány népzenét a bossa novával, a spanyolos flamencoelemekkel és a magyar népzenei motívumokkal ötvöző együttes koncertjén.

A Vera Bilá, a saját tehetségéből sikert kovácsoló, elképesztően erős hangú énekesnő és az öt zenész muzsikája méltó befejezése volt a sok száz művészeti eseményből álló multikulturális fesztiválnak. A „fényírók fesztiválja" zárásaként a decemberben elhunyt Big Lucky Carterre emlékeztek a győri zsinagógában, s átadták a hat legjobb filmért járó Medawave-díjat a rendezőknek és operatőröknek.

A záró örömbe üröm vegyült: Balogh József polgármester a zsinagóga felújításáról szólt, amire Hartyándi Jenő fesztiváligazgató némi éllel reagált záróbeszédében. Nagyon valószínű ugyanis, hogy a következő Mediawave-fesztivál fő helyszíne már nem a zsinagóga lesz, mivel a vá ros félmilliárd forintos címzett állami támogatásból az épület felújítását tervezi.

A rekonstrukció három évet venne igénybe, s több évtizedes problémát oldana meg. Ugyanakkor a Mediawave által belakott, s hitközségi célokra már oly régen nem szolgáló zsinagógánál előnyösebb helyet nemigen találnak a fesztivál szervezői. Nemcsak az épület adottságai, hanem az udvar sajátosságai miatt is, mivel ez a részben sörkertként funkcionáló tér szinte fórumává vált a nemzetközi és győri találkozásoknak ezekben a napokban.

A fesztivál tehát mindenképpen megsínyli a rekonstrukciót, még akkor is, ha önmagában a filmek vetítésére, koncertek, előadások megtartására akadna más helyszín is, mint például a Richter Terem. Hartyándi Jenő ugyanakkor hangsúlyozta: a fesztivál igazgatóságának minél hamarabb tudni kell, hogy számolhat-e jövőre a „Művészetek Szentélyével", mivel egy ilyen nagyszabású programsorozat szervezése egy évet is igénybe vesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Longhorn teszváltozat került ki

A Windows XP utódjának tesztváltozata rövid ideig tévedésbõl elérhetõ volt, ennek… Tovább olvasom