Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Hol tart jelenleg az Autopolis?

Folytatás az 1. oldalról.

– A pólusprogramoknak kisugárzó, húzóhatással kell lenniük központjuk vonzáskörzetére, dinamizálniuk kell környezetüket. Ezek nem városfejlesztési, hanem gazdaságfejlesztési programok, az Új Magyarország Fejlesztési Terv zászlóshajóprojektjei – mondta Csabina Zoltán és hozzátette: a második nemzeti fejlesztési terv operatív programjaiban lesznek olyan kiírások, amelyekre csak a pólusok pályázhatnak, de nekik sem jár automatikusan a támogatás, versenyezniük kell érte.
Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára leszögezte: a konvergenciaprogrammal az állam azt akarja elérni, hogy az uniós támogatáshoz szükséges önrészeket ki tudja egészíteni, így az EU által 2007 és 2013 között biztosított pénzt az ország teljes egészében le tudja hívni. Kérdésekre reagálva megígérte: figyelnek a pályázati kiírások félmondataira is, nehogy azzal vállalkozókat zárjanak ki a pályázók köréből. Mivel az operatív programok kidolgozása még folyik, arra nem tudott választ adni, hogy milyen célok kerülnek a regionális és milyenek az ágazati operatív programokba, az egyes pályázatoknál az önrész mekkora hányadát vállalja az állam. Arról is beszélt, hogy nem a vállalkozások méretéhez kötik a feltételeket, olyan beruházások támogatása valósulhat meg uniós forrásból, amelyek hosszú távon is életképesek. Ilyennek tartaná Jancsó Péter, a Fészek Klub alapítója, a Graboplast zrt. elnök-vezérigazgatója a Moso ni-Duna rehabilitációját. A konferencia fórumának levezetőjeként felszólalásában e cél mellett lobbizott, elmondása alapján a környékbeliek közös vágya: víz kell a Mosoni-Dunába. (A Kisalföld is akciót kezdeményezett azért, hogy ez a program bekerüljön a nemzeti fejlesztési tervbe.) Az államtitkár azt válaszolta: „Amennyit én tudok, hozok.”

A hét kulcsprojekt

1. Autopolis innovációs klaszterszolgáltatások. Szolgáltatási csomag vállalkozásfejlesztésre, piacspecifikus oktatási feladatokra, a technológiai transzfertevékenységek támogatására, uniós támogatásokkal kapcsolatos tanácsadási feladatokra. 2. Kutatási alap-infrastruktúrák megteremtése a Széchenyi-egyetemen: írott és elektronikus tudásbázis, regionális egyetemi közösségi tér, kutatói és hallgatói ösztöndíjalap. 3. Inno-Raab: kutatóintézetek, vállalkozások befogadására alkalmas épületegyüttes létrehozása. 4. Technonet: létesítmény, amely erősíti a kooperációt a tudomány és a gazdaság között. 5. Autopolis szakképzési program. 6. Üzemanyaggyártás alternatív energiaforrásból (bioetanol). 7. Autóipari beszállítói park, gyártási és logisztikai célokat szolgáló zöldmezős komplexum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítettek a Törődés Hetében

A Budapest Bank mosonmagyaróvári fiókjának munkatársai bekapcsolódtak a pénzintézet október 14-én… Tovább olvasom