Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Holnap kezdődik a Művészetek Völgye

Kapolcson a helybéli cigány zenészek emlékművének avatásával, illetve a Malom-szigeti ünnepélyes megnyitóval pénteken veszi kezdetét a Művészetek Völgye eseménysorozat.
A fesztiváligazgató tájékoztatása szerint az immár 15. alkalommal megszervezett rendezvény fő helyszínén, Kapolcson a háború előtt három cigányzenekar volt, tiszteletükre állít most emlékművet a helyi cigány kisebbségi önkormányzat. A Malom-szigeti megnyitón Kiss Péter kancellária-miniszter mond köszöntőt; az első napi rendezvényeken részt vesz Pál Béla idegenforgalmi államtitkár is - mondta Márta István.

Az augusztus 3-ig tartó eseménysorozatnak hat Veszprém megyei település, Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula ad helyet, összesen 800 különböző program várja az érdeklődőket a Veszprém és Tapolca között húzódó völgyben. Félszáz helyszínen, templomokban, pajtákban, sátrak alatt, magtárakban, lőtéren, utcákon és tereken, vagy éppen árokparton zajlanak majd a rendezvények három és félezer művész közreműködésével.

A rendezők több mint 150 ezer látogatóra számítanak. A Szlovákiából, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkező alkotóknak köszönhetően első alkalommal lesz nemzetközi a művészeti fesztivál. Az Európai szél nevű program klasszikus zenei, kortárs kamarazenei és világzenei hangversenyein közösen lépnek fel magyar és külföldi művészek.

A fesztivál idei vendége Debrecen lesz; Öcs község templomkertjeiben, faluházában és kőfejtőjében többek között fellép a Csokonai Színház, a Debreceni Néptáncegyüttes, a Debrecen Dixieland Band, az ölveti Blues Band és a Debreceni Jazz Együttes. A tengerentúlról is érkeznek vendégek a Művészetek Völgyébe: a pennsylvaniai Nemzetközi Színházkutató Intézet társulata görög színdarabok feldolgozásait adja elő a kapolcsi Gástya-árokban.

A Völgy tíz napon át tartó programjában számos nemzetközi hírű magyar zenész és népszerű színész szerepel. A közelmúltban Tapolcán tartott sajtótájékoztatón a fesztiváligazgató azt mondta: reményeik szerint 2005-ben Magyarország fesztivál-ország lesz; a Magyar Fesztiválszövetség, a kulturális és a gazdasági, illetve az idegenforgalmi tárcával közösen szeretnék elérni, hogy a magyar kultúra a hazai fesztiválok segítségével kapjon megfelelő helyet az európai közösségben.

Ugyanezen a tájékoztatón az érintett települések polgármesterei arról számoltak be, hogy felkészültek a vendégek fogadására, szeretettel várják őket, ugyanakkor arra kérnek mindenkit, használják a kijelölt gépkocsi-parkolókat, a falvak között lehetőleg gyalogoljanak, kerékpározzanak, vagy utazzanak a Völgyben folyamatosan közlekedő "csigabusszal". Hiller István kulturális miniszter csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a tárca nagyra értékeli a kapolcsi művészeti fesztivált, amely immár másfél évtizede értékteremtő és értékőrző erő.

Hozzátette: az ez évi programok megrendezéséhez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mellett a turisztikai államtitkárság, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca, valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közösen nyújtott támogatást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Cserháti Zsuzsa

Az 1948. július 22-én született énekesnőt budapesti otthonában érte a halál. Tovább olvasom