Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Holnap lesz a házasság világnapja

Folytatás az 1. oldalról.

– Sopronban ismét növekvőben a házasságkötések száma – tájékoztatott Tóth Imre anyakönyvvezető, aki részletezte: harminc évvel ezelőtt 540 házasságot kötöttek Sopronban, ez a szám 1987-re 401, 1997-re 301-re csökkent. Két évvel ezelőtt azonban megfordult a trend, akkor 367, tavaly pedig ennél is több, 418 esküvőt tartottak a városházán.

A párkapcsolatokért

– Hiszünk a házasságban címmel világi és egyházi vonalon huszonöt évvel ezelőtt indult társadalmi kezdeményezés az Egyesült Államokban – mondta Gabnai Sándor evangélikus parókus lelkész. – Az akció az elkötelezett párkapcsolatok, s a gyermekeket vállaló, harmonikus családi élet fontosságára hívta fel a figyelmet. A mozgalom néhány év múlva már világnapot is ünnepelt. Ittzés János püspök körlevélben fordult valamennyi evangélikus gyülekezethez, hogy nálunk is tegyük hagyománnyá: ezentúl minden év februárjának második vasárnapján emlékezzünk meg a házasság világnapjáról.

Esküvő délben

Markóné Feiller Ágnes anyakönyvvezető előtt Töltl Ferenc és kedvese, Gyöngyi nyitotta meg tegnap Sopronban a polgármesteri hivatalban tartott esküvők sorát. –Tizenkét évvel ezelőtt megözvegyültem. Négy esztendeje találkoztam Ferenccel, akit idővel nagyon megszerettem – karol vőlegényébe Gyöngyi. – Most boldog vagyok, hiszen a házasságnál nincs szorosabb kötelék egy pár életében.
– Pár éve közösen vettünk egy házat, s azóta is boldogan élünk, míg meg nem halunk – veszi át a szót Ferenc, aki szakmunkásként dolgozik. – Nekem különben ez a harmadik házasságom, de többet már nem akarok nősülni.

Igen több mint fél évszázada

Sopronban Csornai Jenő és felesége, Klemensits Lídia több mint ötven éve mondták ki a boldogító igent.
– Alig voltam huszonegy éves, Lídia meg húsz, amikor összeházasodtunk – kezdte történetüket a férj, aki minőség-ellenőrzési vezetőként, asszonya pedig postafőtisztként vonult nyugdíjba. – Jó visszaemlékezni a fészekrakás nehéz kezdeteire, a családalapítás örömére. Lídia mindenben támogatott, legyen az sport, hobbi vagy kirándulás. Úgy látszik, örök szerelem a miénk. Két lányunk, Lídia és Gyöngyi öt unokával – Rolanddal, Gergővel, Lillával, Líviával és Marcellel – örvendeztettek meg bennünket, s van már egy dédunokánk is.
– Büszke vagyok Jenőre, aki rengeteg társadalmi megbízást vállalt el, egyúttal számos elismerést is kapott az elmúlt évtizedekben. P Sopron örökös postagalamb-tenyésztő bajnoka, s természetjáróként is ismert – tette hozzá a feleség. – Véleményem szerint egy házasságot a megértés, a türelem, a bizalom és egymás kölcsönös segítése tesz boldoggá. Hogy nap mint nap érezzük, milyen nagy szükségünk van a másikra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csillogás nélkül

kosárlabda Soproni Sördögök–Körmend 91–88 (24–21, 27–22, 19–23,… Tovább olvasom