Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Holnap megnyílik a kishatár

Holnaptól végre megnyílik a hegyeshalmi kishatár (K2) a személyautók előtt. Az erről szóló jegyzéket kedden délután írta alá a belügyminiszter. A Kisalföld által megkérdezett határ menti osztrák településeken élők támogatják a K2 megnyitását.
A közel kétéves vajúdás és sokak, így a Kisalföld erőfeszítései is, úgy tűnik, végre eredményt hoznak: péntek hajnaltól személyautóval is átjárható a hegyeshalmi régi átkelő. Az erről szóló jegyzéket kedden délután írták alá a két ország belügyminisztériumainak illetékesei. Stipkovits Pál országgyűlési képviselő a Kisalföldnek elmondta: az átkelőt a kishatárforgalom számára nyitják meg, így a harminc kilométeres körzetben élők használhatják majd.
Az érintett osztrák és magyar településeket tartalmazó listát péntekre készítik el az illetékesek. A határ átlépésekor az utasoknak a határ menti térségben lévő bejelentett lakóhelyüket a megfelelő okmánnyal kell igazolniuk. A megállapodás egyelőre ideiglenes, a jegyzék szerint az utolsó formális vizsgálatokat követően május végéig véglegesítik.
Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere lapunknak elmondta: az egyeztetések során a település is azt javasolta, hogy csupán a harminc kilométeres körzetben élők részére nyissák meg a határt. A korábbi ötven kilométeres javaslat túl nagy forgalmat zúdított volna Hegyeshalomra, ám ezzel a megoldással teljes mértékben egyetértenek.

Jó hatással a gazdaságra

Lapunk egy rögtönzött „közvélemény-kutatással” az osztrák határ menti településeken élőktől tudakolta, miként vélekednek a kishatár megnyitásáról és az esetlegesen megnövekvő átmenő forgalomról.
Egy neve elhallgatását kérő zurányi (Zurndorf) vendéglős szerint a többség örül a megnyitásnak. Az étterembe betérő vendégek mindegyike úgy nyilatkozott, hogy támogatja az ügyet és egyáltalán nem tartanak a megnövekvő átmenő forgalomtól. Mióta Magyarországon is fizetőssé tették a határig az autópályát, még inkább sürgették az átkelő megnyitását, mivel sokan járnak át közülük rendszeresen Mosonmagyaróvárra. Az esetlegesen kismértékben megnövekvő forgalom pedig jó hatással lesz majd a település gazdasági életére.
A Zurányban élő Magda Schniczhofer szintén jónak tartja a kishatár megnyitását. A nyugdíjas asszony, mint mondja, már harminc éve jár át rendszeresen Magyarországra, így őt közvetlenül is érinti ez az ügy. Ismerősei körében az elmúlt időben gyakran felmerült ez a téma és mindannyian egyöntetűen támogatják.
– A Mosonújfaluban (Neudorf) élő barátaimtól azt hallottam, hogy ott nem aratott ilyen osztatlan sikert a kishatár megnyitásának ötlete. A településen jelenleg hatalmas az átmenő forgalom, mivel a Szlovákia felől érkező és az A4-es sztrádára tartó járművek itt mennek keresztül. A közeljövőben végre elkészül a szlovák határt és a sztrádát összekötő autópálya-szakasz, s ezzel megszűnik a nagy forgalom. Tartanak azonban attól, hogy ehelyett – a kishatár megnyitásával – Hegyeshalom felől érkezik majd az autósok áradata – mondta az asszony.
Az egyik zurányi üzletben eladóként dolgozó Gabriela Gangl szerint nagyobb a táboruk azoknak, akik a határnyitást támogatják, mint akik a megnövekvő forgalomtól tartanak. Szerinte van némi alapja a félelmüknek, hiszen ezután aki csak teheti – osztrákok és magyarok egyaránt –, kikerüli majd a fizetős autópályát. Ezért úgy véli, legjobb megoldás lenne mindkét oldalon az első lehajtóig ingyenessé tenni a sztrádát.

Akiknek itt dolguk akad

A Zurányban élő Johann Valko szerint nem okoz különösebb forgalomnövekedést a kishatár megnyitása a településeken.
– Csak azok fognak erre jönni, akiknek egyébként is a környéken van dolguk. Akik például Bruckba vagy még messzebb mennek, már nem hiszem, hogy a településeken át fognak autózni, ők inkább a gyorsabb és rövidebb sztrádát választják – vélekedett a férfi.

Csak személyautóval

Az egyik lajtakátai (Gattendorf) vendéglátóhelyen dolgozó Maria Wisak szerint a települések és az itt élők jól járnak a kinyitással. Az asszony szerint az átmenő forgalom nem fog olyan gondot okozni, mint a Szlovákia felől érkező. A kishatáron ugyanis csak személyautóval lehet majd átlépni, így a teherfogalom továbbra sem érinti a településeket. Az átkelő megnyitása vélhetően jó hatással lesz majd az itt lévő kereskedelmi és vendéglátóhelyekre is. Sőt, Miklóshalma (Nickelsdorf) határába – a régi átkelőtől néhány száz méterre – már bevásárlóközpontok építését tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom