Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Holokauszt-emléknap: Szita szerint az emberiség szégyenére emlékeztetni kell

Auschwitz-Birkenaura, az emberiség, a művelt Európa szégyenére emlékeztetni kell, és küzdeni kell a felejtés ellen - mondta Szita Szabolcs a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.
Auschwitz-Birkenaura, az emberiség, a művelt Európa szégyenére emlékeztetni kell, és küzdeni kell a felejtés ellen, hogy elmondhassuk: reménykedünk a jóban, az építésben és a békés alkotásban - mondta Szita Szabolcs, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója pénteken Budapesten, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

A megemlékezésen rámutatott: a felejtés elkerülése érdekében kiállításokat, emléküléseket kell rendezni. Akik emlékeznek "a régi szörnyű vagonokra, embertársainkra, akiket rajtuk a gázhalálba és kényszermunkára szállítottak", azoknak pedig kötelességük, hogy "felemeljék szavukat mindenféle új vagon ellen", és hogy bízzanak abban: "egyszer mégiscsak észre tér az ember", és "nem akarja majd szomszédját, lakótársát megalázni, vagonokba zsúfolni, éheztetni, megsemmisíteni" - fogalmazott.

A Holokauszt Emlékközpont és az Élet Menete Alapítvány rendezvényén Szita Szabolcs kiemelte: ezen a napon "hatmillió zsidó áldozatra, köztük hatszázezer legyilkolt honfitársunkra emlékezünk. A múltat, az értelmetlen gyűlöletben, az embertelen zsidótörvényekben fogant pusztítást idézzük fel."
Megemlékezés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Utalt rá, hogy a vagon "a náci korszak egyik jelképe lett", amely "szörnyűbb, mint a börtön", s ahol hetven ember volt összezsúfolva, nem volt víz és élelem, "csak zárt ablak, leláncolt, lelakatolt ajtó, bűzös vödör, levegőtlenség. Öregek imája, hörgése, gyerekek sírása."

Mint mondta, a vagon "az embertelenség, a megalázottság, a halál szimbóluma", és "azoké az embereké, akik mindezt kitalálták, megszervezték és bevégezték". Hozzátette: a második világháború után "a földkerekségen szinte egyetlen napig sem volt béke, fegyvernyugvás. Továbbra is voltak vagonok; igaziak és jelképesek. Álló és mozgó vesztőhelyek, voltak gyűlölködések, gyilkos indulatok."

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete beszédében hangsúlyozta: "azért gyűltünk össze, hogy (...) kifejezzük mindannyiunk elkötelezettségét (...) a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség és az élet szentsége mellett".
Kifejezésre juttatta, hogy "a holokauszttagadás egyre elterjedtebb a világon"; kétségbe vonják a szörnyű cselekedeteket, és "megfosztják az áldozatokat, a gyermekeiket, unokáikat a mély fájdalomhoz való joguktól". Ez nemcsak az áldozatok emlékének megszentségtelenítése, hanem ezáltal a világot is megfosztják attól, hogy a tanulságot levonva tanuljanak a holokauszt borzalmaiból - állapította meg.

Megemlékezés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Az antiszemitizmus jelenségével kapcsolatban a nagykövet megjegyezte: a zsidósággal szembeni előítéletekre, közhelyekre és mély tudatlanságra épül. Izrael állama továbbra is célpontja "a visszataszító antiszemita támadásoknak azon országokban is, amelyek tanúi voltak a náci uralom borzalmainak" - tette hozzá.

Mint mondta, az új antiszemitizmusra a válasz többek között Izrael és a világszerte megtalálható zsidó hitközségek közötti kapcsolat megerősítése. Úgy fogalmazott: Izrael a biztosíték arra, hogy a zsidó emberek, bárhol is éljenek a világon, védettek legyenek "az ordas eszmék ellen".

Ilan Mor emlékeztetett arra: hetven éve a zsidóság kiszolgáltatott volt, ma azonban nincsenek olyan "ordas erők", amelyek a zsidó nép elpusztítására törekednek, továbbá a zsidó emberek "elszántan képesek az önvédelemre".
Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun, az emléknap alkalmából levélben köszöntötte a résztvevőket. A Sonja Wintersberger, az ENSZ Bécsi Információs Központjának igazgatója által felolvasott levélben egyebek mellett azt írta: "az ENSZ (...) folytatja a holokauszt örök érvényű tanulságának tanítását. Ezért törekszünk arra, hogy előmozdítsuk a gyermekek jogainak és igényeinek érvényesülését - mindennap és mindenhol."

Utalt arr
Megemlékezés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)
a, hogy a vészkorszak idején "másfél millió zsidó gyermek halt meg a nácik és támogatóik kínzásainak következtében. Meggyilkoltak nem zsidó gyermekek tízezreit is. Köztük sérülteket ugyanúgy, mint roma és szinti gyerekeket. Mindannyian annak a gyűlölet fűtötte ideológiának az áldozatai lettek, amely őket alsóbbrendűnek minősítette."

Mint írta, "ezért is idézzük fel ragyogó példaként az olyan nagy humanitáriusok emlékét, mint Raoul Wallenberg, akinek idén ünnepeljük születésének 100. évfordulóját. Ma, amikor mindazokra emlékezünk - fiatalokra és idősebbekre egyaránt -, akik odavesztek a holokauszt során, felszólítok minden nemzetet, hogy fajra, bőrszínre, nemre vagy vallási meggyőződésre való tekintet nélkül védelmezzék a legsebezhetőbbeket."
A megemlékezést kaddis (Istent dicsőítő, illetve gyászima) és mécsesgyújtás zárta az Áldozatok Emlékfalánál.

Megemlékezés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

A rendezvényen ünnepélyesen megnyitották a Holokauszt Emlékközpont előtti téren az Elhurcolt életek című vándorkiállítást, amely február 26-ig lesz látogatható. A vándorkiállítás, amelynek létrehozója az Élet Menete Alapítvány, egyebek mellett áttekinti a magyarországi zsidóság rövid történetét a középkortól 1920-ig, a zsidótörvényeket és végrehajtásukat, a munkaszolgálat 1939 és 1945 közötti történetét, a jogfosztás, kifosztás és gettósítás, valamint a deportálások történetét, valamint a magyar zsidó emberek Auschwitz-Birkenauban történt legyilkolását.

Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. orszagzaszlo936 2012. január 29. 18:57
  „Egyébként a cikkben számomra az is érdekes, amit a nagykövet mondott: "azért gyűltünk össze, hogy (...) kifejezzük mindannyiunk elkötelezettségét (...) a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség és az élet szentsége mellett".

  Számomra ez azért érdekes, mert a Izrael ezt az elvet nem látszik alkalmazni a palesztinokkal szemben. S ez a kettősség jellemzi a holokausztot és a zsidók mai tevékenységét Izraelben. S mindig más a hibás, ha őket kár, támadás éri bármilyen formában.

  Talán ezen is el kell gondolkodni, miért van ez így.

  Emlékszem, amikor Ausztriában Jörg Haider bekerült a parlamentbe, milyen kampány volt ellene, miközben épp akkor húzták a szegregációt jelentő betonfalat zsidók és palesztinok között. Talán azért van ellenérzés velük szemben, mert azt érzik sokan, hogy kettős mérce van a zsidóságot ért és a zsidóság által megcselekedett tettek és mondatok között.

  Magyarországon is nagy ellentétek vannak, sok felfújt és felesleges, de mégis megy a cirkusz. Pedig példát vehetnének a zsidó vallású emberek is, a Mazsihisz vezetői is, akik azért élen járnak a követelőzésben, ha működési költségről, kirekesztés nyilvánosságra hozásáról, vagy bármiről, ami nekik nem jó van szó, Lőw Immánuel szegedi főrabbitól, aki nem mellesleg felsőházi tag és a Magyar Hiszekegyet kiadó vállalat alelnöke volt, s több könyve is megjelent. Nekem a Kétszáz beszéd című ragadott magával, ahol hitéről és feltétlen hazaszeretetéről tett tanúbizonyságot! Ajánlom a mai magyar zsidóknak, sokat tanulhatnak belőle, ha elolvassák és magukévá teszik.”
 • 28. Apátfalvi** 2012. január 29. 02:53
  „Természetesen a szélsőbaloldali kommunista gyilkosokat is gyűlölöm, de mint leírtam, ezeket ma nem éltetik és dicsőítik annyian, mint a másik oldalt, ezért nem tértem ki rájuk külön!

  A holokauszt valóban felül reprezentált sajnos, de ne feledd,hogy van a kommunizmus bűneinek is emléknapja...”
 • 27. orszagzaszlo936 2012. január 28. 19:28
  „Apátfalvi, csak a lényeg ne sérüljön!

  Állandóan a szélsőjobboldal rémtetteiről és a jobboldaliak és szélsőjobboldaliak ocsmányságait emlegeted, sőt mindenhová küldenéd. Én csak arról írtam, amit ezek szerint nem sikerült megérteni, hogy a baloldali diktatúra legalább olyan veszélyes és elítélendő, s jó lenne, ha ezekről az írásaidban egyenlő mércével szólnál, ami ugye nem egészen így szokott megtörténni. Holokausztos cik, gulágos cikk! Nem mindegy? Emberek pusztultak el ostoba diktatúrák miatt. A láger az láger, mindegy, hogy ss, gpu-s vagy ÁVH-s őrizte! A holokauszttal meg az a probléma, majdnem azt írtam, gáz, hogy a zsidó emberek halála még itt is más elbírálás alá esik, mint mondjuk a gulágra hurcolt embermillióké, vagy például a hazatérő leventéké, akiket szintén a Gulágra deportáltak, s ott haltak meg legalább olyan kínok között, mint a zsidók a német táborokban. Ráadásul miért nem beszélnek ilyenkor az ilyen táborokba hurcolt lengyelekről, orosz hadifoglyokról? Az ő sorsuk más volt? Nem! A diktatúrák során nyomorultul elpusztultak egyenlők a halálban, hát akkor egyenlő mód érdemlik meg a megemlékezést, márpedig pl nincs leventenap az iskolákban, nincs levente múzeum, de holokauszt emléknap van. S talán ez pont egy lapon kellene emlegetni Auscwitzot és Marsanszkot, Recsket és tudja a fene hány egyéb halálgyárat, ahol embereket öltek! De más sem folyik a médiából, csak a holokauszt, s talán az embereknek ezért van elege belőle, mert a nem zsidó emberekre történő emlékezés nem kap ilyen súlyt! Én erről beszéltem! Hibás történelmi szemléletről írsz a Donnál elpusztult magyar katonákról. Nos nekik is kijárna annyi, hogy január 12-e a doni hősök emléknapja legyen, mert ugye ők sem önként és dalolva mentek 2000 km-re harcolni, s ott elveszni. Hát adjunk nekik is annyi tiszteletet, mint a holokauszt áldozatainak, mert akárhogy is, a mi véreink ők is! Remélem, így már világos, miről írtam, mert te csak "Minden európai szülőnek gyilkos tüzet kell táplálnia gyermekeiben a szélsőjobb iránt!!!!!!!" mondatodat szeretném, ha kiegészítenéd a szélsőbal oldallal is! S ekkor azt mondom, korrekt az, amiről írsz! De így elfogult és egyoldalú!”
 • 26. Apátfalvi** 2012. január 28. 17:07
  „országzászló, szerintem rossz embert akarsz te kioktatni a kommunista rémtettekről...

  A probléma az írásoddal ott kezdődik, hogy ez egy holokausztos cikk, és nem gulágos. Továbbá pedig nem ferdít senki semmit, náladnál sokkal nagyobb tudású és felkészültségű történészprofesszorok írtak és írnak a kommunista népirtásokról és bűnökről, ferdítés nincs. De ha már így megszólítottál, feltennék neked egy kérdést: mikor, illetve hol olvasol te például olyanokat, hogy a Hortobágyra deportált "kulákok" jogosan szenvedték el "büntetésüket"? Ki ír manapság olyanról, hogy a több százezerre tehető málenkij robotra elhurcolt magyar civilek megérdemelték a sorsukat? Mert én ilyenekről nem tudok, de ha te tudsz, akkor ne fojtsd magadba. Ellenben a szélsőjobboldali rémtettek dicsőítésére (az még a "hagyján" kategória, hogy a kisebbítésére...), az üldözöttek mocskolására, emlékük gyalázására gyakorlatilag már egy egész internetes apparátus kiépült....

  Szóval nem helytálló azon vádad, hogy én a kommunistákat védem, vagy hogy én magam kommunista lennék. Nem is értem egyébként, hogy a holokausztos cikkeknél miért kell a kommunistákat előhozni mindig. Egy gulágos cikknél ki hozza fel például Auschwitzot? Senki. Na látod...

  Aki meg a Don-kanyarban (náci érdekekért, náci parancsra) elesett honvédeinket a holokauszt áldozataihoz hasonlítja, az teljesen hibás történeti szemléletről tesz tanúbizonyságot. Mindkettő tragédia, mindkettőnek ártatlan emberek lettek az áldozatai, de előbbiek mint sorkatonák, ami egy háborúban (ha tetszik, ha nem), sajnos igencsak előfordulhat, míg utóbbiak, az elhurcolt magyar zsidók háborús és emberiességellenes bűncselekmény áldozatai lettek. Sem egyik, sem másik tragédia nem felsőbbrendű, azonban a különbségről elfeledkezni nem lehet!”
 • 25. orszagzaszlo936 2012. január 28. 13:22
  „Kedves Apátfalvi

  A hozzászólásaid átható gyűlöletről tanúskodnak,m miközben olyan überokosnak gondolod magad! Ugyan miért csak a fasisztákat szapulod, s a komcsi elvtársaid diktaturáival mivan? Több embert irtottak ki, mint a jobbosok! Bár ezeket a tényeket is el tudjátok ferdíteni, ebben nagy tapasztalattal bírtok! Igazán tetszik a kioktató okoskodásod, amivel másokat oktatsz! Jobb lenne, ha elgondolkodnál Recsk és Hortobágy példáin, amit rá lehet kenni a jobboldalra, mégis az elvtársak működtettek. Jó lenne, ha egyenlő mércét használnál a bal és jobboldali diktatúrákkal szemben, bár ez is jellemző. A mérce nem egyenlő! Szabad Európa meg nem létezik, mert ugye minden a pénzvilágtól függ, az meg egy elég komoly globális történet!”
 • 24. qrumpli 2012. január 28. 04:54
  „Aki ottmaradt a don kanyarban?
  Azok önként és dalolva mentek oda?”
 • 23. Apátfalvi** 2012. január 28. 00:10
  „Utálom bizonygatni az igazamat, főleg egy ilyen témánál, de nem mehetünk el szó nélkül emellett:

  http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/a_jareki_halaltabor_helyen_kiteptek_a_foldbol_a_magyar_aldozatoknak_allitott_keresztet/2261541/

  Minden európai szülőnek gyilkos tüzet kell táplálnia gyermekeiben a szélsőjobb iránt!!!!!!!”
 • 22. manstein 2012. január 27. 23:56
  „Szerintem meg az az emberiség szégyene, hogy naponta ilyen rendezvényekkel van tele az ország, az egész média és erre megy el a rengeteg közpénz. Az külön szégyen, hogy ilyen Rétvári meg Szita-félék oszthatják az észt nekünk. Sőt, ez már tragédia.”
 • 21. keka 2012. január 27. 20:49
  „bocsánat, a lényeg kimaradt : Délvidéki Magyar népírtás!”
 • 20. Apátfalvi** 2012. január 27. 20:36
  „18. Azt se felejti el senki, mivel az is a nacionalista, etnikai gyűlölet bűzében fogant!

  A délvidéki magyarirtásnak NEM VOLT köze a kommunista ideológiához, nem annak a nevében gyilkoltak a mocskok! Nem tőkéseket meg kulákokat gyilkoltak, hanem kollektíven az összes magyart bűnösnek tartották, és ezért irtottak ki több tízezret!

  A csecsek meg bánkik sosem fogják megérteni, hogy például Délvidéken (is) a magyarok egy csónakban voltak kénytelenek evezni a zsidókkal, hiszen mindkettő kisebbség kitaszított, gyűlölt, üldözött volt! Mint ahogyan például a tisoi szlovákiában, ahol a hitler-csatlós kormányzat a magyarokat ugyanolyan üldözendőnek tekintette, mint a zsidóságot, bár előbbieket szerencsére nem inzultálta olyan komolyan!

  Ezek tények! Tények, és tanulságok az utókorra: mindenkit ki kell irtani, aki faji, etnikai alapon gondolkodik, az alapján gyűlölködik, és a szélsőjobbos rezsimeket élteti! Igen, sajnos vannak faji alapon gondolkodó zsidók is, de nem mindegyikük az!

  <moderálva> A SZÉLSŐJOBBRA, ÉS AZ ÖSSZES CSATLÓSÁRA! ÉLJEN MAGYARORSZÁG ÉS A SZABAD EURÓPA!!!!!!!!!!

  TÁBORBA A NÁCIKKAL!!!!!”
 • 19. smalltown 2012. január 27. 20:04
  „14. smalltown 2012.01.27. 18:57
  15
  De Horthy utan azert nosztalgiazol, ugye?

  ez 13.Horthyszobornak szolt:)”
 • 18. keka 2012. január 27. 20:02
  „Ugye ezen a napon nem felejtjük el az 1944-45-ös Délvidéki népirtást sem?
  http://szegedem.hu/hirek/2012/01/21/iden-is-lesz-megemlekezes-a-delvideki-nepirtasrol/
  Megemlékezés holnap az Újszegedi Rendezvényházban! Igazán időszerű lenne, ha ez is beépülne a köztudatba, ha holokausztról beszélünk!”
 • 17. igaz1017 2012. január 27. 20:02
  „Jelen pillanatban is folyik a palesztin nemzet holokausztja,azzal kellene foglalkozni.”
 • 16. Mathiasking 2012. január 27. 19:10
  „A mostani pénzügyi helyzetet a világban kinek kell köszönni? Emlékezünk minden nap, amikor a gazdaságról és a tőzsdéről, a pénzügyekről hallunk. Elég volt már, jó lenne valami nyugalom az embereknek.”
 • 15. bánki 2012. január 27. 18:58
  „Közöm nincs hozzá és unom !”
 • 14. smalltown 2012. január 27. 18:57
  „15
  De Horthy utan azert nosztalgiazol, ugye?”
 • 13. Horthyszobor 2012. január 27. 18:47
  „Egész évben ez megy. Nem volna elég csak egyszer egy évben emlékeztetni a bűnős népet (magyarokat)??? Csodálkoznak, hogy mindenkinek elege van az egészből??? És hogy utálják egész világon őket??? Azt egy zsidó származású ismerősömtől tudom, hogy ők sem értik ezt az egész hajcihőt. Szomorú ami történt, de nem így kellene ezt csinálni. Meg kellene békélni és élvezni az életet!”
 • 12. smalltown 2012. január 27. 18:22
  „Szita szerint az emberiség szégyenére emlékeztetni kell

  hozzaszolasokat olvasva, meg sokaig kell emlekeztetni”
 • 11. Mignon 2012. január 27. 18:17
  „11.

  A te "forras"-aidat nem szoktam olvasni.”
 • 10. Csecs 2012. január 27. 18:08
  „8: Vizel Éliást és bevándorolt társait még ´40 előtt pogromizálták a (jogosan) feldühödött román parasztok Máramarosban. Ennek a köztörvényes hazudozónak ezek a sorok inkább fenyegetésnek és zsarolásnak érződnek, mint "atyai" jótanácsnak. Egyébként tudtad, hogy Éliás bácsi a meséinek 90 százalékát maga találta ki és ezt meg is írta a visszaemlékezéseiben?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belgium: az Orbán elleni támadások iránytalannak tűnnek

A magyar kormány politikáját kritizáló nemzetközi újságcikkek véleményével szemben belgiumi magyar professzorok az ellenzék lejárató kampányát gyanítják a Magyarország elleni sajtóbírálatokban. Tovább olvasom