Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Hölvényi György: a határon túliak segítése az előző kormánynak probléma volt

Az egyházügyi államtitkár kijelentette: közös feladat a nemzetpolitika tartalommal való megtöltése.
Az egyházügyi államtitkár szerint a szolidaritás felkeltésén túl az anyagi lehetőségek feszegetése is nagyon fontos ahhoz, hogy Magyarországról a lehető legtöbb segítség érkezzen a határon túl élő magyarokhoz, civil szervezeteikhez. Míg ezt az előző kabinet problémaként kezelte, addig a mostani kormány feladatának tekinti - jelentette ki Hölvényi György a 25. Kárpát-medencei Főiskolás Táborban kedden Szentendrén.

Előadásában az egyházügyi államtitkár kijelentette: közös feladat a nemzetpolitika tartalommal való megtöltése, hiszen nem lehet mindent egy budapesti irodában kitalálni. A Rákóczi Szövetség szentendrei táborába érkezett határon túli fiatalok, illetve lakóhelyi közösségeik ötletei is szükségesek ahhoz, hogyan lehet a nemzetpolitika ügyét a legjobban szolgálni - hangsúlyozta Hölvényi György, egyúttal a hallgatóság türelmét kérve a megvalósulás tekintetében.

Az Orbán-kormány, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma - ezen belül saját államtitkársága - erőfeszítéseit ismertetve példaként említette a határon túli civileknek, valamint az egyházi intézményeknek nyújtott összesen mintegy egymilliárd forintnyi pályázati támogatást.

Azt mondta, nem is mindig a pénz, olykor a hozzáállás a legfontosabb. A határon túli folyamatos változásokhoz való igazodás, valamint a magyarság civil szervezeteinek megtalálása, követése olyan, mintha a magyar politikának egy "mozgásban lévő vonatra kellene fel-le ugrálnia" - szemléltette az államtitkár.

"Láttatni kell magatokat, nem pedig arra várni, hogy mindent a politika oldjon meg" – javasolta a táborlakóknak előadása végén Hölvényi György.

Őry Péter, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) alelnöke a táborlakók "kívánságára" elsősorban a kétnyelvűség problémaköréről beszélt. Konkrét példákkal érzékeltette, mit tettek eddig az MKP kezdeményezésére, hogy ellensúlyozzák a szlovák nyelv kizárólagosságát például azokban a hivatalokban, ahol a magyarok is intézik ügyeiket. Számos űrlapot, illetve a polgármesteri hivatalokba kihelyezett matricát fordíttattak le magyarra, s egy 60 oldalas önkormányzati szaklapot is megjelentetnek - sorolta a politikus.

Egyik fő törekvésük, hogy a magyar nyelvet regionális nyelvként fogadtassák el - mondta, megjegyezve: ehhez az is kell, hogy például a felvidékiek "ne féljenek" magyar nyelvű születési, vagy házassági anyakönyvi kivonatot kérni. Erre ugyanis csak külön kérelem után van mód.

A táborlakók egyike felvetette, hogy néhány településen szlovákul és magyarul is megtalálhatóak például a buszmegállókba kihelyezett feliratok, amire Őry Péter úgy reagált: az adott önkormányzatok döntésén múlik, hogy saját hatáskörükben mennyire nyitottak erre.

Olvasóink írták

 • 5. történész 2013. augusztus 27. 19:15
  „itthoniak ???”
 • 4. majzik 2013. augusztus 27. 18:00
  „Nagyon egyszerű matematikai probléma ! Támogatás összege osztva a támogatottak számával !

  pl. 1.0 = roma támogatás / cigány db
  2.0 zsidó kárpótlás és tvaszi, nyári, öszi, téli és hanuka / ,,kiválasztott" egyed

  3.0 ey milliárd / külhoni MAGYAR !

  Szerintem ÉN nyertem !”
 • 3. Qllancs 2013. augusztus 27. 16:39
  „Gyanítom...nem 1 milliárd ft ez a pénz..amit kitoltak a külhoni " magyaroknak " Sokkal több az !!
  Míg a belhoniak bőrét is lenyúznák, a rengeteg adóval..itthon NINCS pénz semmire, SE oktatásra!! SE eügyre !! De milliárdokat ..amit ugye akár elis lehet tüntetni..nyoma sincs !
  DE az is érdekes pl. az Erdélyi " magyarok " gyűjtöttek pénzt..a Duna-menti árvízkárosultaknak ! CSAK az összegyüjtött lóvé --ELTÜNT !!!!!!!Tőkés NEM tud elszámolni vele !!!hvg.hu.

  A magyar ember adó ft. ..az itthon élőkre költsék !!!!”
 • 2. pirosmedence 2013. augusztus 27. 15:51
  „Na, ettől nem félek: biztos fog sikerülni, pénz eddig is annyi volt, hogy talicskával tolták- tolják pl. Erdélybe, a székelyek apoteózisához kell is!”
 • 1. mivan? 2013. augusztus 27. 15:47
  „A mostani kormánynak meg a határon inneniek megsegítése qrva nagy probléma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy halott a balesetben: Eva R. tagadta, hogy ittas volt

A vádlott, Eva R. a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában azt közölte, hogy nem volt ittas, a… Tovább olvasom