Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Hon- és nemzetismeret

a Kézfogás táborban

Erdélyben, Székelyföldön táboroztak nemrégiben a sobori néptáncos fiatalok. A Kézfogás tábor vendégei voltak, bemutatva szülőföldjük kultúráját, hagyományait. Jótékony céllal léptek fel.
Erdélyben jártak a sobori Verbunkos és Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai a közelmúltban. A hagyományos Kézfogás tábor szervezői látták vendégül a rábaközi táncosokat, ezúttal Felső-Csernátonban. Tavaly Sobor volt a házigazda.

Tartalmas programokkal

Nemes László, az együttes vezetője, Sobor polgármestere a Kisalföldnek elmondta: a tábor célja a nemzeti összetartozás és a honismeret erősítése. „Tartalmas programokkal, kézműves-foglalkozásokkal vártak bennünket vendéglátóink – fogalmazott Nemes László. – A táboron keresztül megismerhetjük székely barátaink hagyományait, népszokásait. Ízelítőt kaptunk ünnepeikből és nem utolsósorban a hagyományos erdélyi konyha remekeiből is.”

Villany nélkül is

A soboriak Sobri Jóska történetét elevenítették fel Erdélyben, de műsorukban szerepeltek más tájegységek táncai is. A tánccsoport vezetője érdekességként megemlítette: felső-csernátoni fellépésük előtt nem sokkal a helyi kultúrházban elment a villany. Nem jöttek azonban zavarba a résztvevők, a közeli hegyoldalhoz vonultak, ahol a református templom előtti téren adták elő műsorukat.

Az árvaház lakóinak

A soboriak szerint nagy sikerrel és a fellépés számukra is felemelő élmény volt. A sobori táncegyüttes egy itthoni fellépésük bevételét a felső-csernátoni árvaház lakóinak ajánlotta fel, az összeget kiegészítették a sobori búcsúi gálaműsor bevételével. Jövőre ismét lesz Kézfogás tábor, immár a tizenhetedik. A rendezvény szervezője a sobori tánccsoport lesz.
Szintén az együttessel kapcsolatos hír, miszerint a nagy érdeklődés miatt úgy döntöttek a csoport tagjai, hogy a környékbeli településekről is fogadnak a tánc iránt érdeklődő gyerekeket az együttes soraiba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom