Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Hon- és nemzetismeret a táborban

Erdélyben, Székelyföldön táboroztak nemrégiben a sobori néptáncos fiatalok. A Kézfogás tábor vendégei voltak, bemutatva szülőföldjük kultúráját, hagyományait. Jótékony céllal léptek fel.
Erdélyben jártak a sobori Verbunkos és Hagyományőrző Néptáncegyüttes tagjai a közelmúltban. A hagyományos Kézfogás tábor szervezői látták vendégül a rábaközi táncosokat, ezúttal Felső-Csernátonban. Tavaly Sobor volt a házigazda.
Nemes László, az együttes vezetője, Sobor polgármestere a Kisalföldnek elmondta: a tábor célja a nemzeti összetartozás és a honismeret erősítése. „Tartalmas programokkal, kézműves-foglalkozásokkal vártak bennünket – fogalmazott Nemes László. – A táboron keresztül megismerhettük székely barátaink hagyományait, népszokásait. Ízelítőt kaptunk ünnepeikből és a hagyományos erdélyi konyha remekeiből is.”
A soboriak Sobri Jóska történetét elevenítették fel Erdélyben, de műsorukban szerepeltek más tájegységek táncai is. A tánccsoport vezetője érdekességként megemlítette: felső-csernátoni fellépésük előtt nem sokkal a helyi kultúrházban elment a villany. Nem jöttek azonban zavarba a résztvevők, a közeli hegyoldalhoz vonultak, ahol a református templom előtti téren adták elő műsorukat.
A fellépés a soboriak számára felemelő élmény volt. A sobori táncegyüttes egy itthoni fellépése bevételét a felső-csernátoni árvaház lakóinak ajánlotta fel, az összeget kiegészítették a sobori búcsúi gálaműsor bevételével. Jövőre ismét lesz Kézfogás tábor, immár a tizenhetedik. A rendezvény szervezője a sobori tánccsoport lesz.
Szintén az együttessel kapcsolatos hír, miszerint a nagy érdeklődés miatt úgy döntöttek, hogy a környékbeli településekről is fogadnak a tánc iránt érdeklődő gyerekeket az együttes soraiba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnoki vendégek

Sportpolitika

A közelmúlt hazai világversenyein, a budakalászi öttusa… Tovább olvasom