Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

HÖOK: a kormányfőt is várják a szerdai műegyetemi rendezvényre

Nyílt levélben hívták meg Orbán Viktor kormányfőt a szerdai felsőoktatási intézkedések ellen tervezett tiltakozó hallgatói rendezvényre a Műegyetemre.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nyílt levélben hívta meg Orbán Viktor kormányfőt szerdára a Műegyetemre, a felsőoktatási intézkedések ellen tervezett tiltakozó hallgatói rendezvényre.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-hez is eljuttatott levélben úgy fogalmazott: a hétfői több ezres hallgatói fórumon, az azt követő tüntetésen és felvonuláson mindenki a kormányfő véleményét kívánta hallani - többek között - a felsőoktatásban bevezetett tandíj ügyében.

A HÖOK ezért azt kéri, hogy a miniszterelnök vegyen részt a szerdai hallgatói fórumon, és ott mondja el a Fidesz és - azzal együtt - a személyes "véleményváltozásának okát", valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritásukat fejezzék ki budapesti és vidéki társaikkal.

Az oktatási államtitkárság hétfői közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

Hallgatói Hálózat: nincsenek észérvek a koncepció mögött

A Hallgatói Hálózat (HaHa) keddi közleménye szerint "az átgondolatlan felsőoktatási koncepció" mögött nincsenek észérvek, és hazugság, hogy az állam mindenkinek kifizeti a tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, vagy diákhitel formájában.

A szervezet a szaktárca hétfői állásfoglalására reagált. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében akkor azt írta: bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak. Az államtitkárság szerint míg korábban 50 ezer diák tanulhatott ingyen, mostantól akár 100-120 ezer is megteheti ezt.

A Hallgatói Hálózat úgy fogalmazott: "nem, nem lesz megértés. Ugyanis nincs mit megérteni. A barbár, átgondolatlan, központosított reformnak nevezett felsőoktatási koncepció mögött nincsenek észérvek".

A szervezet hazugságnak nevezte, hogy az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában.

Az állam csak és kizárólag 10 480 ösztöndíjasnak, a lakosság egy ezrelékének fedezi a tanulmányait. Mindenki másnak tandíjat kell fizetnie, méghozzá az egyik legmagasabbat Európában - írták, hozzátéve: az a Fidesz vezeti be a tandíjat, amely 2008-ban leszavaztatta a jelenleginek egy sokkal csekélyebb mértékű formáját.

Álláspontjuk szerint a kormány a lakosság még nagyobb mértékű eladósodását ösztönzi.

A HaHa szintén hazugságnak nevezte, hogy az állam nem takarékoskodni akar, hanem a források hatékonyabb, eredményesebb felhasználására törekszik.

Ha ez így lenne, nem zárná ki a társadalom legnagyobb részét a felsőoktatásból, egy még szűkebb elit kiváltságává téve azt - tették hozzá.
A HaHa felszólította a kormányt, hogy "hagyja abba a hazudozást, és kezdje el fölfogni, hogy amit az oktatással művel, azt nem csak saját maga ellen, de az ország" ellen is teszi.

Olvasóink írták

 • 3. queenmargareth1 2012. december 11. 14:34
  „a kormányfő nem fog elmenni, vagy ha igen, letegez mindenkit:hátba veregeti és közli:ez van, megválasztottatok.”
 • 2. spiler 2012. december 11. 10:13
  „kiváncsi vagyok,hogy a BOHÓC ÜGYI MINISZTERT IS ELVISZI magával......olyan cinikus lesz mint a rendvédelmisekkel..
  Balogh atya is próbál egyezkedni velük...legfeljebb majd gyóntat
  VALAHOGY NEM AKARNAK MEGSZÓLALNI,,,,,, csak a szőkeségre bizzák a dolgot akkor jól ellesz q...a az egész...de majd megmagyarázzák HA TUDJÁK.”
 • 1. gorgó 2012. december 11. 08:20
  „sajnos az Elnök Úr egyéb más - már korábban megszervezett - országos jelentőségű elfoglaltsága miatt nem vehet részt a rendezvényen, de gondoskodik arról, hogy a hallgatók panaszait széleskörűen megvizsgálhassa a kormány...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a Ház az új katonai szolgálati törvényt

az új jogszabály 2013. július 1-jén lép az eddig hatályos katonai szolgálati törvény helyébe. Tovább olvasom