Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Horn Gyula: Nem a kommunizmus ellen harcoltak 1956-ban

Horn Gyula volt miniszterelnök 1956-ot az első kísérletnek tekinti arra, hogy Magyarország függetlenné váljon Oroszországtól. A politikus, aki 1956-ban karhatalmista volt, úgy véli: 1956-ban az emberek nem a kommunizmus ellen harcoltak.
A szocialista politikus a Die Welt című tekintélyes német konzervatív újságnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy 1956 nem a kommunizmus elleni harc volt. Arra a kérdésre, hogy ő maga ünnepli-e a forradalom évfordulóját, Horn úgy válaszolt, hogy ünnepel, mert a forradalom az orosz uralom elleni kísérlet volt.

Horn Gyula beszélt karhatalmista múltjáról is. Utalt arra, hogy nemcsak bátyját veszítette el, hanem azokban a napokban született meg gyermeke. Horn elmondta: miközben a felkeléssel sok bűnöző került szabadlábra, ő a törvényes rendet védte.

Arra a kérdésre, hogy mi volt vonzó számára a kommunizmusban, Horn Gyula így felelt: "Először is szeretném világossá tenni, hogy 1956 nem a kommunizmus elleni harc volt. A felkelők sem akarták eltörölni azt. Ezt manapság gyakran helytelenül ábrázolják. Német származású munkásgyerek vagyok. Apám az ellenállásban harcolt a nácik ellen, a kommunizmusért, és ezért ölték meg. Nyomorúságos helyzetben éltünk. A kommunizmus akkoriban segített, hogy normális életet élhessünk. De ez ma már a múlt."

(Forrás: MTI, Index.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ünnep, inkább szomorú emlékezés

Hol vannak a fiatalok? – kérdezte Sólyom László a Szegedi Tudományegyetem szenátusának 1956… Tovább olvasom