Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Horváth Ágnes: Nem lesznek ellátatlan betegek

Az egészségügyi miniszter nem látja annak veszélyét, hogy az önkormányzatok ne tudnák biztosítani az alapellátást, ha a háziorvosok egy része felbontaná az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) a finanszírozási szerződésüket - ezt keddi sajtótájékoztatóján mondta Horváth Ágnes.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden magánorvosokkal egyeztetett arról a két javaslatról, amelyet most már képviselői önálló indítványként nyújtottak be szabad demokrata képviselők a parlament elé. Az első javaslat szerint azok a betegek, akik magánorvoshoz fordulnak, a társadalombiztosítástól visszakapnák annak az összegnek a 70 százalékát, amennyit egy ilyen ellátásért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egy közfinanszírozott szakrendelőnek vagy kórháznak fizetne.

A másik indítvány szerint, ha a beteg nem a kijelölt orvosok közül választ, akkor kezelésének 30 százalékát kell kifizetnie. Eddig az OEP a fennmaradó 70 százalékot utalta át az intézménynek, a mostani javaslat szerint viszont az ellátás teljes összegét, így valójában az intézmény és az orvos összesen az ellátás költségének 130 százalékát kapná meg. Az egészségügyi tárca vezetője azt mondta: a pénztártörvény képes lett volna a szektorsemlegességet kezelni, megtorpanása után viszont ez a két módosítás jelenthet megoldást a hálapénz visszaszorítására és a szolgáltatási verseny élénkítésére.

Rudas László, az Istenhegyi Magánklinika vezetője az egyeztetés után elmondta: Magyarországon 17 éve várat magára a szektorsemlegesség (azaz OEP ne csak a köz-, hanem a magánellátást is finanszírozza valamilyen mértékben) az egészségügyben, ez a két javaslat megoldaná ezt. Már Brüsszelhez akartak fordulni az ügyben, de ha megszavazzák a módosításokat, nem lesz rá szükség.

Horváth Ágnes újságírói kérdésre válaszolva közölte: a tárca álláspontja továbbra sem változott a vizitdíj-bevételek pótlásával kapcsolatban. A gyermek-háziorvosok kompenzációját osztanák szét a háziorvosok között, valamint és részleges, kiegészítő teljesítménydíjazást kapnának. Több pénzt kapna az az orvos, aki szűrésre ösztönző tevékenységet végez. Így például, ha az érintett korú nőket elküldené méhnyakrák-szűrésre - mondta. Ez egyébként a korábbi vizitdíj-bevétel felét fedezné.

Arra a felvetésre, hogy egyes esetekben a háziorvosok Országos Egészség Pénztárral (OEP) kötött finanszírozási szerződésének felbontásával automatikusan megszűnik az önkormányzattal kötött szerződése is, úgy reagált a miniszter, hogy ilyenkor önkormányzatokra száll vissza a területi ellátási kötelezettség. A minisztériumnak sem joga, sem lehetősége nincs ebbe beleszólnia, "az önkormányzatoknál van a feladat" - hangsúlyozta.

Az önkormányzatoknak van lehetőségük ilyen esetben közalkalmazott orvossal, vagy saját intézménnyel biztosítania az ellátást. Felvehetnek más szakképesítésű orvosokat is, akiknek előírnák, hogy háziorvossá képezzék át magukat. Horváth Ágnes leszögezte: semmilyen veszélyét nem látja, hogy ellátatlan betegek lesznek, ha a házorvosok felbontják az OEP-pel a finanszírozási szerződésüket. Előzetesen 519 háziorvos jelezte, hogy felbontaná szerződését. Ez a miniszter szerint a háziorvosok kevesebb, mint tíz százalékát jelenti, az így megmaradó pénzből a többi praxisnak jutna több - jelentette ki.

Miniszterként vesz ezentúl is részt az orvos szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalásokon - jelentette ki az egészségügyi miniszter a kormányszóvivő bejelentésére reagálva, miszerint Gyurcsány Ferenc felkérte Székely Tamást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóját, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a szakmával a háziorvosi rendszer finanszírozási kérdéseiről.

Olvasóink írták

 • 7. lesz 2008. április 16. 20:24
  „Persze,hogy nem lesznek ellátatlanok,veszi a fehér köpenyt és doktornéniset játszik mint eddig...”
 • 6. há 2008. április 16. 20:22
  „há assonság nem egy fehér holló,az már biztos”
 • 5. matriné 2008. április 16. 10:27
  „Kedves "CSJ" hol élsz? Ami elvárható az nem publikus ép úgy nem mint az, hogy e rendszerben mennyi folyik be a TB. kasszába és mennyit fizetnek ki. A fiskális politika sosem lesz öszinte a lakóssághoz ebben a rendszerben. A betegektől öregektől a kezelőik legszivesebben mielőbb megszabadúlnának, ha már a pénzük a zsebükbgen van! Az a tisztességes és becsületes orvos aki a hivatásának szentelte életét és a szerénységéről híres az, meg olyan mint a fehér holló ebben az országban. A jogait pedig mindenkinek magának kell kiharcolni, mert az érdekképviseletek nem sok érők ma sem, Sőt legtöbb helyen csupán morzsasöprögetők a bőség asztalánál.”
 • 4. CSJ 2008. április 16. 09:42
  „Hogy kell kértelmezni Rudas László szavait? Pl úgy: a beteg kifizeti a kezelés teljes költségét, és számla ellenében a betegnek kifizetik az OEP által finanszírozott összeg 70 %-át? Ez nem lenne rossz, csak az a kérdés, hogy menni az OEP által finanszírozott teljes összeg. Ha hasonlit az OEP ár és a magánklinika ára egymához, akkor valóban érdemes lenne a dologgal foglalkozni. Egyrészt csökkene a várakozási idő, a beteg tényleg akkor kerülne orvoshoz amikor beteg és nem hetek múlva, másrészt esély volna arra, hogy a hálapénz megszünjön.”
 • 3. matriné 2008. április 16. 09:30
  „A magán klinikákra a milliomos " felsőbbrendű" polgárok jártak és járnak akiknek büdös a közös folyosóhn a várakozás, sorbannállás!
  Viszont a maszek orvosok keveslik a betegeiket és unatkoznak. Így volt idejük kisilabizálni, hogy Ők is meg gyógyitják a csórókat, ha nekik is utalja az általuk kialkudott díjazást a Tb. azon felűl, hogy Ők már a csórókat megvágták egy reális árral. Igaz a közelmúltban volt kitől tanúlniuk! Sőt a dupla pénzbezsebelést nem is bünteti senki ebben az országban! Tehát mondhatná ismét O.V. hogy a szinházba be és ki lépéskor is fizettetnek a látogatóval! Ez majd nem mugyan az annyi különbséggel, hogy a szinházba nem muszáj elmenni, de orvoshoz igen , ha nem akar a beteg meghalni. Tehát ismét a beteget akarják nyúzni, kifosztani!”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. április 16. 09:14
  „Vajon miért nem hiszek ennek SEM? Esetleg valami rossz tapasztalat a múltból? Nem tudom. Valahogy bizalmatlan vagyok.

  Csak tudnám, hogy mi ennek az oka!”
 • 1. 4 2008. április 16. 07:29
  „Rudas László, az Istenhegyi Magánklinika vezetője az egyeztetés után elmondta:azaz OEP ne csak a köz-, hanem a magánellátást is finanszírozza valamilyen mértékben
  Igy kell egy rókárol lehúzni két bőrt: Fizet a beteg a magánrendelésen, és fizessen az állam is ugyan úgy a beteg utánaki már leróta a vizsgálati dijjat.
  Jól értelmeztem ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától félpályás útszűkítés a 43-ason, Deszknél

Deszk - A kiadott közleményhez képest később ugyan, de a kivitelező kedd reggel elkezdte az… Tovább olvasom