Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Horváth Aladár: a magyar társadalom idegenként kezeli a cigányokat

Washington - A rendszerváltás utáni összes magyar kormányt felelősség terheli a gyöngyöspatai helyzet kialakulásáért Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint, aki pénteken mintegy 30 fős közönség előtt tartott előadást Washington környékén élő magyaroknak a cigányság helyzetéről.
Stratégiai hibának nevezte, hogy az elmúlt két évtizedben nem határozták meg: a cigányság része-e a nemzetnek. Mint mondta, a társadalom leválasztotta magáról és idegenként kezeli a cigányokat, a jobb- és a baloldal egyaránt képtelen volt a leszakadó társadalmi rétegek integrálására, ami előkészítette a szélsőjobb előretörését. Ebben felelősnek nevezte a pártokhoz idomult roma politikusokat is. Rámutatott, hogy az EU-csatlakozás sem hozta meg a remélt társadalmi és gazdaságföldrajzi kiegyenlítődést, a külföldi beruházások nem érintették a legszegényebbeket, az iskolarendszer egyre szegregáltabb lett. Horváth szerint a kialakult helyzetben a szélsőjobb a médiát és a társadalompolitikát is tematizálni tudta. Rámutatott, hogy a 2010-ben az MSZP kampányígéretei olykor szó szerint megegyeztek a Jobbikéval.

A politikus szerint a szocialista kormányzás idején "minden botrány nélkül" át tudták telepíteni a leszakadt városi cigányságot a gettósodott vidékre. Úgy vélekedett, a hatóságok a romagyilkosság-sorozat idején több halált is meg tudtak volna akadályozni. A politikus szerint tovább ront a cigányság helyzetén a romák szavazatainak 80 százalékával megválasztott Fidesz-kormány több intézkedése, az egykulcsos adóztatás bevezetésétől a Btk. és a szociális segélyek megszigorításán át a kötelező oktatási korhatár csökkentéséig. Szerinte a 100 ezer állást ígérő közmunkaprogram, amelynek irányításában a rendőrség és a hadsereg is szerepet kap, valamint az új alkotmányba foglalt munkakötelezettség, együttesen egyfajta "roma munkaszolgálatot" hoz létre.

Horváth Aladár, aki az SZDSZ parlamenti képviselője volt, és Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója is, és aki két ízben függetlenként is megpróbált parlamenti mandátumot szerezni, jelenleg a providence-i Brown Egyetem vendégkutatója.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. Beemre 2011. június 28. 12:34
  „Félre értés ne legyen, nem vagyok roma ellenes. Csupán a tényekre próbálok támaszkodni, melyek több száz év alatt erős nyomot hagytak társadalmunkban. Volt roma osztálytársam. Szakmát tanult, benne is dolgozik. Biztos vagyok sokkal nehezebb volt neki, mint pl nekem. Mégis megtette, lehet már az ő szülei is. Megteszik a gyermekei is. Nem is vele és a hozzá hasonlókkal van gondunk.
  Elismerem, hogy a putri világból kell valamilyen szinten kiemelni őket, de ehez nekik is akarniuk kell. Oly régóta nem sikerült, szerintem most sem fog egyik napról a másikra. De ha rosszul megy a szekér elkezdünk bünbakokat keresni és a romák ideálisak erre a szerepre. Hozzáteszem nem mindig méltánytalanul.”
 • 65. maros50 2011. június 27. 19:16
  „Beemre!
  maradjunk anniban,hogya putri világ nem szocializál,nics minta követés,amely rányomja bélyegét a szubkúltúra.Na ezt kell megszüntetni.
  Vörcsi! Egyetértek a véleményeddel annyi kététellel,hogyha cigányokra szánt 120 miliárd forint nem tünt volna el ma már közelebb kerültünk volna a putri világ felszámolásához.Jó dolognak tartom,hogy kötelezővé tette a kormány az ovodába ,iskolába járást.Ha roma programot következetessen végrehajtják, komoly változás lesz rövid idön belül.Bzom abban,hogy így lesz.”
 • 64. Vörcsi 2011. június 27. 16:17
  „63. Maros50! Mélyen egyetértek, hogy a putrivilág más, mint a tanyai világ. Még az 50 - 60-as évek tanyai világát sem éri el ma sem. Talán ezért is van, ha kapnak rendes lakást, körülményeket, azzal nem tudnak élni, visszasüllyesztik környezetüket putriszintre. Nem csak az ingatlanra, az életvitelre is értem. Mióta is élnek a cigányok velünk! VELÜNK, és nem köztünk! Nagyon - nagyon régóta, lett volna idő elkezdeni. Akár körvonalazódni is láthatnánk a putrivilágból kivezető útat, legalább az 50-60-as évek tanyai világának szintjét kellene megcélozni első lépésben, és onnan tovább a teljes integrálódás felé. A magasugrók sem 2 méterrel kezdik a gyakorlást. Én is egyetértek Rókus1-el, a cigány a magyarban csak potenciális pénzt lát, nem fogadja el tanácsait. Csak pénzt, pénzt, és pénzt követel tőle. Akkor is a pénzt látja benne, ha megöli, ha kirabolja, ha csak szembe megy vele. Nincs már vajda, aki régen legalább a környezetükkel való kapcsolatot felügyelte, és fegyelmezte csapatát. Abban is egyetértek veled, hogy azonnal el kell kezdeni az iskolába járást, - megjegyzem, az 50 - 60-as években a felnőtteknek is volt esti iskola - a beilleszkedést, mert a gátlástalanságnak nincs határa, és a türelemnek is vége.”
 • 63. Beemre 2011. június 27. 12:09
  „Azt akartam mondani mindezzel, hogy a szegénység nem lehet kifogás! Ahogy Nagymamám mondta, a szegénység "van" nincs mit szégyelni rajta, de hamár koszosan büdösen járunk azon igen! Itt kezdődnek a külömbségek...
  Nemrég egy 5 éves forma roma kislány az anyukájával az utcán a szemetest durta. A kislány benne állt a kukában. Sajnos mindez neki természetes lesz, mint ahogy nekem Nagymamám szavai.
  De a romaügy globális "jelenség". Sehol nem képesek beilleszkedni. Persze vannak kivételek, mindig is voltak és lesznek. Pedig akárhogy is nézzük köztünk élnek párszáz éve. Hol vannak pl a kunok? Van kun probléma? Beolvadtak, asszimilálódtak. Beilleszkedtek! Nem azt mondom, hogy a romák is adjanak fel mindet a kultúrájukból és olvadjanak be, de beilleszkedni illő lenne ennyi idő után. Többféle népcsoport él ma itt. Egyik sem ennyire élősködő!
  Ha maguktól nem megy a beilleszkedés, lehet segíteni, de ahoz nekik is akarniuk kell! Kérdem én meddig kell várnunk? Még száz év esetleg kettőszáz?
  Mindent meg lehet magyarázni, de én a sok százév után nehezen vagyok meggyőzhető!!
  Mikor a tanyasi példát felhoztam, azzal arra is céloztam, hogy nem volt bevételünk és mégis megéltünk a ház körüli munkából. Növény termesztés állat tartás. Hangsúlyozom nem dözsöltünk, de volt mit enni!!!
  Romák nagyrésze nem dolgozik, de a ház környékét sem képes rendben tartani. Egyszerűbb elmenni és letarolni a más munkáját!”
 • 62. maros50 2011. június 27. 08:30
  „56.rókus1!
  Egyetértek a véleményeddel!
  55.58.59.62. A cigányoknak tanulniuk kell.Nincs más út! A putrivilágból nem lehet kítörni.Merőben más mint a tanyasi világ.A putrivilágban nincs mintakövetés.A putrivilág nem szocializál.A szubkultúra alatti világban szinte a cigánygyermkek sorsa mepecsételődik.Semmi esetre nem hasonlítható össze a tanyasi világgal.Megjegyzem koromnál fogva ismeremtem a tanyasi gyerekeket és világukat.Én is szoktam noztalgiázni,de nem sírom vissza az 50-es évek világát.Egyet mondhatok a cigánygyerek oktatását elő kell segíteni.ha csak mutogatunk rájuk attól nem fog változni semmi és ez problémát okoz a későbbiekben nekünk.Aki nem akarja megérteni azt csak sajnálni tudom.Nem kell keresni a kifogásokat az ellen példákat keresni mert rossz megközelítés.Mi köze van a cigányház rombolása a kis cigány purdék oktatásához,ovodai neveléséhez.Visszatérve az oktatáshoz...A hódmezővásárhelyi példa lehetne model országossan ahol megszüntették a szegregált iskolákat.”
 • 61. időshölgy 2011. június 26. 22:08
  „Pár órával ezelőtt beszélgettem egy külföldön élő ismerősömmel a gyermekkorukkról/ 50-es 60-as évek/ arról, hogy egész kicsi korunktól munkára fogtak bennünket, kapáltunk, gyomláltunk, állatokat gondoztunk már 10 éves kurunkban is. Mi is villanynélküli tanyán éltük, kilómétereket jártunk iskolába, gyalog, hóban-sárban. Az ismerősöm, azt mondta, hálás vagyok a szüleimnek, hogy megtanitottak dolgozni, igy a világban bárhol megállom a helyem és a fiaimat is igy nevelem.Ha a cigányok is igy gondolkodnának semmi probléma nem lenne velük.Szándékosan irom, hogy cigány, mert ameddig ők éngem, egyszerűen, csak parasztnak neveznek addig tőlem se várják el, hogy romát mondjak cigány helyett.Az én őseim itt éltek évszázadok óta, a cigényság később telepedett le itt, alkalmazkodjonal, volt rá idejük.Olyan szép, találékony a magyar nyelv van erre illő közmondásunk:"Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten"”
 • 60. feri111 2011. június 26. 19:21
  „"Mint mondta, a társadalom leválasztotta magáról és idegenként kezeli a cigányokat,"
  Most akkor CIGÁNY VAGY ROMA??????????????”
 • 59. Vörcsi 2011. június 26. 19:11
  „55. Beemre! Nagy tisztelettel olvastam írásod, és is ugyanilyen körülmények között születtem, és nőttem fel. A legközelebbi falu, a bolt, a vasútállomás 5 km.re volt, a tanyai iskola 2 km.re. Villany nálunk sem volt, édesanyám fateknőben súrplókefével, szappannal mosott, és tiszták voltunk. Petróleum lámpa mellett tanultunk, földes volt az az egy szoba, ami egyben a konyhánk is volt. Az udvaron ásott kútunk volt, abból húztuk a vizet a kertet locsolni is. Tavasszal mezítláb jártunk iskolába, csak ősszel húztunk a lábunkra cipőt. Télen, akkora hó volt, hogy édesapám egy fatuskót kötött a ló után, azzal húzott utat, hogy el tudjunk jutni az iskolába. Természetesen egy villany nélküli tanyai iskolába, ahol 4 osztályt egyetlen tanító tanított, mégis minden gyerek tisztességes, becsületes, dolgos emberré cseperedett, mert szüleinktől a küzdést, a tenni akarást, és a szorgalmat láttuk. Szegények voltunk, de nem éheztünk, mert szorgalmas dolgos szüleink állatokat tartottak, földet műveltek, küzdöttek a száraz homok talajjal. Egészen kicsi voltam még amikor minden szombaton az udvart fel kellett söpörni, bátyámnak aki alig volt idősebb nálam, a szemetet szét kellett válogatnia, és az arra alkalmasat el kellett hordania az állatok alá alomnak. így tartottunk rendet magunk körül. Maros50 ne haragudj, de nem értek veled egyet, nem mindenhez kell pénz!”
 • 58. bánki 2011. június 26. 19:03
  „47. maros50 2011.06.26. 08:53

  A szomszéd néni 80 éves. Nem tanult, nem iskolázott és rendben van a kertje.

  Az meg aztán falmelléki .... duma, hogy azért nem jár iskolába mert nincs járda!

  Beszélsz hülyeségeket. <moderálva..>”
 • 57. Nórikám 2011. június 26. 19:00
  „50:maros: Akik a Cserepes soron laknak, miért nem tanulnak? Miért tették tönkre a házakat? Hallottál arról, hogy mi lett drága pénzen felépült közösségi házukkal? Közösen szétlopták, tönkre tették! És aki a Csillagtéri nyugdíjas házban lakik, miért nem járatja iskolába a randalírozó gyerekét? Látogass el egyszer oda, és kérdezd meg az ott lakókat! Miért verik meg tanerőt? Talán mert annyira tanulni akarnak? Pokollá teszik a többi gyerek, és a tanárok életét.Aki egyáltalán iskolába jár, az sem tanul, csak gondot okoz.”
 • 56. Nórikám 2011. június 26. 18:45
  „40:rókus1: inkább csak gazdag, mint kiművelt! Legfeljebb a gazemberségre kiművelt!”
 • 55. rókus1 2011. június 26. 18:40
  „maros 50-nek.....és az, hogy az ,hogy a tanult,művelt,pénzes vagy csak a" megszaladt" cigányság is akarja és fontosnak érezze azt,hogy a társaik a" fényévnyi" lemaradásukból kikerüljenek,elöbbre jussanak. Álljanak melléjük,okosítsák,tanítsák őket,ha kell nyissák ki a pénztárcájukat,alapítványokat hozzanak létre számukra,legyenek velük ,mellettük, közöttük és tetteik adjanak hitelt akaratuknak és szavaiknak.Vállalják fel a nyomorúságban élő társaikat,és buzdítsák őket a saját példájukat is bemutatva arra,hogy nekik is érdemes tanulni,dolgozni és tenni önmagukért,mert a mi országunk nem rasszista,kirekesztő ország!Mi magyarok küzdünk velük és értük,de a bajban és a probléma felszámolásában feltétlenül szükséges a" menő "cigánytársadalom segítése, összefogása és őszinte tenniakarása is.”
 • 54. Beemre 2011. június 26. 16:09
  „54. maros50!
  Volt rá párszáz évük!!!
  Megjegyzem tanyán nőttem fel, nem volt villany. Petroleum lámpával világítottunk. Több kilóméterre volt az iskola ahova időjárástól függően gyalog vagy biciklivel jártam. A vizet, gázpalackot a bevásárlást mindent ugyanígy szállítottuk. Mikor a TSZ felbomlott Apám munkanélküli volt évekig. Miből éltünk? Állatokat tartottunk és műveltük a háztájit! Nem dőzsöltünk, de volt mit enni!!!
  Így utólag visszagondolva HÁLÁS vagyok ezért, mert megtanultam küzdeni és megbecsülni a dolgokat.”
 • 53. maros50 2011. június 26. 15:42
  „51.Nem állítottam azt,hogy a romáknak megtiltották a tanulást.A feltételeket kell megteremteni az ő számukra is,hogy elérhetővé válljon.Gondolj bele olyan szegregált települést ahol nincs járda, út járrmű nem tud közlekedni.Több kilométert kell gyalogolnia az iskolába a kis cigány gyereknek, hiányos öltözetben, télen,nics lábbelije.Mi van azokkal a
  cigány gyerekekkel akik nem beszélik a magyar nyelvet. Mi van azzal a cigány gyerekkel aki putriban nevelkedik,ahol még ülőhely sincs,de még világítás sincs.Nem sorolom, számtalan esettel találkoztam.A lehetőségeket kell megteremteni,akár bentlakásos kollégiumi elhelyezéssel,hogy a roma gyerekek számára is sikeres legyen a tanulmányaik. Kellenek roma származású pedagógusok,népmüvelők.Sok sok pénz kell az oktatásukra fordítani és nem a fantom szervezeteknek,cigányönkormányzatoknak adni.A roma gyermekekre szánt állami támogatásokat szígorúan ellenörízni kell ne hogy szökökút épüljön belőle.”
 • 52. dodó 2011. június 26. 13:32
  „Ha már a hazai évi 100-120 cigányok által elkövetett gyilkosságról, a sok száz életveszélyt okozó, a több ezer "síma" rablásról nem beszél ez az élősködő, árokásó főcigány, legalább az ilyen híreket kommentálhatná:

  "Már csak három embert keresnek a kanadai hatóságok abból a magyarországi cigányokból álló bandából, (valószínűleg az itthoni üldözés elől menekülők) amely a feltételezések szerint Hamilton városában működtetett egy emberkereskedelmi hálózatot. K. Gizella ellen, akit pénteken Torontóban tartóztattak le, itthon öt különböző ügyben adott ki körözést a rendőrség."”
 • 51. Ganajtúró 2011. június 26. 12:24
  „moderálva off”
 • 50. 751510 2011. június 26. 10:36
  „maros50

  Őszintén kíváncsi vagyok, mutass rá arra, aki megtiltja a cigányoknak a tanulást! Tudtommal az nem kiváltság, 18 éves korig kötelesség...”
 • 49. bigroy 2011. június 26. 09:23
  „Min csodálkozik Horváth Aladár....hát nem idegen nép ebben az országban?????”
 • 48. 6664 2011. június 26. 09:14
  „A címre válaszolva: Igen. És....?”
 • 47. Falcao 2011. június 26. 09:09
  „Ehhez mit lehet hozzáfűzni?Igaza van!
  Mindenki hibás csak a cigányság nem...”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús kézigránátot találtak Budapesten

Második világháborús, orosz támadó kézigránátot találtak a Országos Onkológiai Intézet Kékgolyó utcai építkezésénél a tűzszerészek. Tovább olvasom