Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Horváthné Fekszi Márta áll a vizsgálatok elé

Horváthné Fekszi Márta bármikor áll egy esetleges vizsgálat elé, személyiségi joga megsértése miatt viszont eljárást indít - mondta Papp Gábor, a volt külügyi államtitkár jogi képviselője pénteken az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány fideszes kurátora, Szabó László szerint a volt államtitkárral szemben fölvetődik a befolyással üzérkedés gyanúja.
A kurátor előző nap tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: felveti a bűncselekmény gyanúját, hogy a Külügyminisztérium kabinetfőnökeként Horváthné Fekszi Márta közbenjárt azért, hogy a tárca szerződést kössön egy, az Európai Uniót népszerűsítő műsorsorozatra, s a produkciót férjének és fiának vállalkozása gyártotta le.

Papp Gábor ügyvéd szerint a volt államtitkárt semmilyen felelősség nem terheli, a szerződés megkötésekor egyébként sem volt államtitkár. Hozzátette: Horváthné Fekszi Márta a történtekkor főosztályvezető volt, a szerződést pedig az akkori államtitkár (Szabó Vilmos) írta alá.

"A szerződés megkötése nem Horváthné Fekszi Márta döntése volt, abban szó nem volt külső gyártóról, ezért nem is tudta, hogy a Duna Televízió a gyártásra férje cégével kötött szerződést" - szögezte le a jogi képviselő. Papp Gábor hozzátette: más kérdés, hogyha a feltevések igazak lennének, akkor sem lehetne befolyással üzérkedésről beszélni, mert - mint fogalmazott - az egy teljesen más bűncselekmény.

Mindezek alapján Papp Gábor jogi tévedésnek nevezte Szabó László minősítését, és közölte, hogy ügyfele eljárást indít személyiségi joga megsértése miatt.

Szabó László a sajtótájékoztatón azt mondta, a Külügyminisztérium és az Európai Unió magyarországi képviselete 2009 júniusában 84 millió forint értékben kötött szerződést a Duna Televízióval a kérdéses sorozatra. A szerződést tavaly novemberben meghosszabbították 2010-re, bruttó 153 millió forintért. Ugyanakkor a Duna TV 104 millió forint értékben megbízta a Horváth Televízió Bt.-t a produkció legyártásával.

A közalapítvány Fidesz által delegált tagja azt is elmondta: mivel a stáblista szerint a Mi vagyunk az unió című produkció elkészítésében a Duna TV számos munkatársa közreműködött, szerinte "két dolog történhetett, az egyik, hogy az ötvenmillió forintból a Duna TV kifizette a munkatársait, azaz valójában velük gyártatta le a műsorsorozatot", a másik pedig az, hogy a Horváth Televízió Bt. fizetett nekik. Szabó László kifejtette: az előbbi esetben az a kérdés, hogy a bt. mire kapott 104 millió forint közpénzt, az utóbbi esetben pedig az, hogy a Duna TV mire használta fel a nála maradó ötvenmilliót.

A Duna TV csütörtökön közleményben reagált a Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagjának szavaira. Mint írták: a Mi vagyunk az unió című ismeretterjesztő sorozat szakanyagainak előkészítéséhez a Külügyminisztérium ajánlotta a Horváth Televízió Bt.-t, "a Duna Televízió vezetésének pedig nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy a cégvezetőnek milyen rokoni kapcsolatai vannak".

Mint rámutattak: a produkció költségei nem terhelték a tévé büdzséjét, "sőt munkát és külön juttatást is biztosíthatott munkatársainak a külügy által megnevezett szakértők segítségét igénybe véve". A közreműködő Horváth Televízió Bt. feladatait a szerződés melléklete részletesen tartalmazza.

A Duna Televízió közleménye szerint az Orbán-kabinet külügyi tárcája Magyarország közelgő EU-s elnökségére való tekintettel - lakossági tájékoztatás céljából - megrendelte a sorozat folytatását a Duna Televíziótól, ám olyan feltételekkel, hogy az európai uniós magazinműsor költségei nem haladhatják meg a bruttó havi kétmillió forintot. A Külügyminisztérium ezért a korábbi szerződés közös megegyezéssel való megszüntetését kérte, és új megállapodást szorgalmazott. A sorozat újabb epizódját a televízió szeptember 24-én tűzi műsorra.

"A fentiekre tekintettel a Duna Televízió menedzsmentje értetlenül áll a közmédium jó hírnevét sértő állítások előtt" - zárta csütörtöki közleményét a közszolgálati médium.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi őrizetbe helyezték a BKV volt jogi igazgatóját

Megszüntette a Fővárosi Bíróság a BKV vesztegetéssel gyanúsított egykori jogi igazgatójának előzetes… Tovább olvasom