Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Hőség: A meteorológiai szolgálat másodfokúra emelte a figyelmeztetést

A maximumhőmérséklet délután 30-33 Celsius-fok között alakul, késő este is csak 19-24 fokig esik vissza a hőmérséklet. Vizet osztanak több vasútállomáson.

A ferihegyi repülőtéren délben felfüggesztették a szabadtéri karbantartási munkát


A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren a legmelegebb déli órákban felfüggesztették a tervezett szabadtéri futópálya-karbantartási munkálatokat, a repülőtéri betonon dolgozók számára pedig megkezdték a palackos víz osztását - közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-vel.

Hardy Mihály közleményében azt írta: a repülőtéren árnyékban is "bőven" 30 Celsius-fok felett van a hőmérséklet, "a ferihegyi betonon egy csepp árnyék sincs és az előtéri felületek is ontják vissza a meleget". Délelőtt a beton hőmérséklete már meghaladta a 40 fokot, így a repülőgépek kiszolgálásának helyén már 38 fokot mértek.

A repülőtér környezet- és munkavédelmi szolgálata emiatt megkezdte a palackozott víz osztását a repülőgép-kiszolgálást végző dolgozók számára. Szükség esetén az utasoknak is osztanak majd vizet, és ha tovább nő a hőség, akkor az ügyeletes repülőtér-vezető (AODM - Airport Operations Duty Manager) elrendelheti a gyalogos beszállítás felfüggesztését és a buszok beállítását - tette hozzá.

A repülőtéri szolgálatok folyamatosan figyelik az időjárási helyzetet és többször is figyelmeztetik a dolgozókat az egészségvédelmi előírások betartására - közölte a kommunikációs igazgató.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Budapestre és tizenöt megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint a fővárosban és Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Zala megyében a napi középhőmérséklet tartósan meghaladhatja a 25 fokot.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a hőség fokozódik. Szombaton a keleti tájakon és Pest megyében helyenként 27 fok fölé is emelkedhet a napi középhőmérséklet. A maximumok szombaton várhatóan 32 és 35 fok között alakulnak. A kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy péntek délutántól az Északi-középhegység térségében, az Észak-Alföldön és a Duna-Tisza-közén lehet elvétve zivatar, míg szombaton a Tiszántúl északi felén és északnyugaton fordulhat elő.

Az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig hőségriasztást rendelt el. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

 

Óvatosságra int az ORFK

A meleg miatt a közlekedőket és a gyerekeket érintő, megnövekedett veszélyekre hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Németh Ágnes rendőr alezredes az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a közeledő szünidővel kapcsolatban arról beszélt: a gyerekek mind az utakon, mind otthon, a számítógép előtt veszélybe kerülhetnek.

Hozzátette, hogy biciklizés, rollerezés közben a figyelmetlenség, illetve a veszélyérzet hiánya jelenthet problémát. A szakember arra biztatta a szülőket, hogy egyrészt használják az internetszolgáltatók által kínált szűrőprogramokat, másrészt beszéljenek gyerekükkel az internetezés veszélyeiről, és állapodjanak meg szabályokban. Példaként említette, hogy a gyerekek ne töltsenek fel magukról képeket, mert ezekkel vissza lehet élni.

Németh Ágnes felhívta a figyelmet arra is, a fiataloknak érdemes társaságban elmenniük szórakozni, hogy tudjanak figyelni, vigyázni egymásra.

Az ORFK a rendőrség honlapján óvatosságra int a hőségben való közlekedéssel kapcsolatban. A közleményben kiemelte, hogy a járművezetők ilyenkor a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak a durva szabályszegésekre. A nagy melegben a gyalogosok kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. A melegben jelentősen nő a rosszullétek száma, a hőség egyeseknél tompaságot, közönyösséget válthat ki. Mindezek miatt azt javasolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, az ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor gyakrabban kell megállni pihenni, átmozgatni a végtagokat, és figyelni kell a kellő mennyiségű folyadék fogyasztására.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője az MTI-nek beszámolt arról, hogy ilyenkor más szabályok vonatkoznak a rendőrség hivatalos állományára is: óránként 10 percet pihenhetnek, és minden negyedik órát követően fél órát hűtött helyiségben kell tölteniük. Nem kötelező a nyakkendő viselése, és rövidujjú inget is hordhatnak. A legtöbb járőrautóban van hűtőtáska, a szolgálatonkénti 2-3 liter vizet is a rendőrség biztosítja minden dolgozónak. Továbbá a közlekedési és a vízi rendőröknek, akik jobban ki vannak téve az ultraibolya-sugárzásnak, naptej is jár - fűzte hozzá a szóvivő.

Vizet osztanak több vasútállomáson

A hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet biztosít utasai számára a MÁV-START - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a szegedi, a békéscsabai, a celldömölki, a zalaegerszegi, a győri, a veszprémi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a nyíregyházi, a püspökladányi és a kecskeméti állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozó utasok.

Az ásványvizet a vasúttársaság hétfőig, illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi, 10 óra és délután 5 óra között osztja. A MÁV-START emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását - tették hozzá.

Kiemelték: a vasúttársaság elsődleges célja, hogy utasai számára minél komfortosabb utazást biztosítson, ezért a járművek karbantartása során különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi tájékoztatása szerint az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán - írták.

Pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére kiterjesztette és egyúttal másodfokúra emelte a korábban kiadott, a hőség miatti figyelmeztetését. A maximumhőmérséklet délután 30-33 Celsius-fok között alakul, késő este is csak 19-24 fokig esik vissza a hőmérséklet.

Veszélyjelzésük szerint Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet - tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat másodfokúra emelte a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére kiterjesztette és egyúttal másodfokúra emelte a péntekre korábban kiadott hőség miatti figyelmeztetését. A maximumhőmérséklet délután 30-33 Celsius-fok között alakul, késő este is csak 19-24 fokig esik vissza a hőmérséklet.

Az MTI-hez péntek reggel eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az ország egyre nagyobb területén 25 Celsius-fok körül vagy a fölött alakul a középhőmérséklet - írták, hozzátéve: bár az ország döntő részén továbbra sem lesz csapadék, délután és este elvétve előfordulhatnak rövid zivatarok. Erre nagyobb esély az ország északkeleti harmadán van. A zivatarhoz óránként 75 kilométeres szél, jelentős csapadék és kisméretű jég társulhat. Kis valószínűség mellett egy-egy zivatarban 20 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kritériumai szerinti heves zivatar esélye csekély.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: a kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet - tették hozzá.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) reggeli tájékoztatása szerint az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán - írták.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 3-4 százalék között bővülhet Európában a turizmus

A legfrissebb, 2014-es adatok szerint Magyarország a világ legjobbjai között van a nemzetközi… Tovább olvasom