Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Hőségriadóterv nem csak cukorbetegeknek

Az idei nyár évszázados rekordokat döntöget, a hőség néha már elviselhetetlen. A tartós nagy meleg az egészségeseket is megviseli, cukorbetegeknél pedig, ha nem készülnek fel rá, kellemetlen meglepetéseket okozhat.

Tanácsok a meleg napokra

A cukorbetegek általában érzékenyebbek a tartós kánikulára, a fokozott izzadás miatti nagyobb folyadékveszteségre, hajlamosabbak a hirtelen felállás utáni vérnyomásesésre. Kánikulában alacsonyabbak a vércukorértékek és nagyobb vércukor-ingadozásra lehet számítani.

Általános tanácsok

A magas hőmérséklet okozta kellemetlenségek legtöbbször egyszerűen megelőzhetők. Ne tartózkodjanak tartósan napon! Kerüljék a nagyon meleg, rosszul szellőző, páradús helyeket! Meleg napszakban ne végezzenek megerőltető fizikai munkát! Szokásos tréningjüket (sport, kerti munka) a reggeli vagy az esti órákba iktassák be! Megfelelően szellőző, könnyű ruházatot viseljenek! A napi többszöri zuhanyzás közérzetjavító hatása mellett megvéd a túlmelegedéstől. Egy italnál több, vagy éhgyomorra fogyasztott alkohol rontja a hőszabályozást, emellett váratlan vércukor-reakciókat is okozhat. Nagyon fontos a verítékezéssel elvesztett folyadék és só pótlása. Nemcsak vizet, de megfelelő ásványi anyagokat is bővebben kell fogyasztani a kánikulai napokon. Nagy melegben folyadékpótlásra napi 2–3 liter ásványvíz, keserű tea vagy cukormentes üdítő a legmegfelelőbb. A sóbevitel az ételek enyhe, „extra" sózásával is megoldható. Hideg húsleves, enyhén sós, instant levesporok is jól alkalmazhatók

Ingadozóbb vércukor – gyakoribb ellenőrzés

Nyáron általában minden cukorbetegnek egy kicsivel jobbak a vércukorértékei. Az inzulinnal kezelt betegeknek mindig néhány egységgel kevesebb kell az inzulinból, ha kánikula van. A magas külső hőmérséklet miatt fokozódik a bőr vérellátása, ez a beadott inzulin gyorsabb felszívódásához, hirtelen vércukoreséshez (hipoglikémia) vezethet. A nagyobb vércukor-ingadozás miatt a kánikulai napokon gyakoribb vércukormérést javaslok. Inzulinadás után ne feküdjenek ki rögtön a napra, és ne ugorjanak be azonnal hideg vízbe sem. A bőr hirtelen felmelegedése gyorsíthatja az inzulinfelszívódást és korai vércukoresés léphet fel. Ugyanilyen problémát okozhat a túl meleg termálvíz. A hideg vízben fürdés az előbbiekkel ellentétben lassítja az inzulinfelszívódást és a vízből kijőve alakulhat ki késői vércukoresés. Ha vércukoresés lép fel, igyanak 2–3 dl gyümölcslevet, normál üdítőt vagy tejet, majd fogyasszanak némi lassabban felszívódó szénhidrátot is pluszban (1/2 zsemle, néhány szem keksz). Ha nem cselekszenek időben, sajnos eszméletvesztés is előfordulhat. Eszméletlen beteg itatásával a félrenyelés veszélye miatt senki ne próbálkozzon! Ha a beteg tudata nem tisztul fel gyorsan, vagy a panaszok kifejezettebbek és nem szűnnek meg maradéktalanul rövid időn belül, ne késlekedjenek szaksegítséget kérni. Tablettás beteg vércukoresése mindig elhúzódó és visszatérő is lehet, ilyen esetben kórházban a helye a betegnek. A nyár a gyomor-, bélrendszeri fertőzések szezonja is. Hányinger, hányás a folyadékfelvétel akadályozottsága miatt az inzulinnal kezelt betegeknél katasztrófahelyzetet teremthet, ilyenkor azonnali infúzióadás, kórházi megfigyelés szükséges.

Előzzék meg a lábsérüléseket!

Nyáron mindig nagyobb az esélye a lábsérülésnek is, mely talpi fekélyhez, gyulladáshoz, súlyosabb esetben amputációhoz vezethet. A meleg cipőbe zárt láb izzadékonyabb, könnyebben sérül. A lábujjközökben, az összefekvő bőrterületeken gyakrabban alakul ki gombás bőrfertőzés. Cukorbetegnek utcai viseletre nyáron is a zárt, megfelelő nagyságú, kényelmes, lehetőleg puha, állati bőrből készült cipő a legmegfelelőbb. Ez biztosítja a lehető legjobb illeszkedést és lehetővé teszi a láb szellőzését. A zokni anyaga legyen puha, jól szellőző, jó nedvszívó. Erre a pamut- vagy cérnazokni a legalkalmasabb. A hűsítő fürdőzés igen kellemes időtöltés, de a felázott bőr sérülékenyebb, ezért ilyenkor ajánlatos a bőr szárazra törlése után valamilyen, lehetőleg semleges testápoló használata. A lábsérülések megelőzése miatt soha ne járjanak mezítláb! Strandolásnál használjanak úszócipőt! Ellenőrizzék le lábaikat naponta alaposan, ne felejtsék ki a lábujjközöket sem! A talp megtekintéséhez, ha szükséges, használjanak tükröt vagy kérjenek segítséget hozzátartozóiktól. Ha lábukat sérülés érte vagy gyulladásos bőrtünetet észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz!

Dr. Strényer Ferenc (belgyógyász-kardiológus főorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert

Fertőrákos - Jótékonysági koncertet adott Sebestyén Márta szombaton a Unicef nemzetközi… Tovább olvasom