Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

A várhatóan tartóssá váló hőség miatt az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el, amely kedd déltől péntek éjfélig érvényes - tájékoztatott az ÁNTSZ.
A várhatóan tartóssá váló hőség miatt az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el, amely kedd déltől péntek éjfélig érvényes - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint fokozódik a hőség. A csúcshőmérséklet szombatig minden nap 30 Celsius-fok körül vagy a felett alakul, többfelé a 35 fokot is meghaladhatja, sok helyen éjszaka sem csökken 20 fok alá a levegő hőmérséklete.

Másodfokú figyelmeztetés

A tartós hőség miatt szerdára már az egész ország területére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat; a hőmérséklet csúcsértéke a 38 Celsius-fokot is elérheti.

A szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: szerdán már jobbára 25-27 fok között alakul a hőmérséklet napi átlaga. Mindemellett kis eséllyel, néhol az északi, északnyugati tájakon előfordulhat zivatar.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerdán napos idő várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14-19, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 33-38 fok között várható. Délutántól a Tiszántúl kivételével várhatóan egyre többfelé északira, északnyugatira fordul, megélénkül a szél, északon akár erőssé is fokozódhat. Zivatarok környezetében pedig átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.

Mindeközben az UV-B sugárzás is várhatóan erős lesz, így a napon akár 20 perc alatt is le lehet égni.

Az ÁNTSZ azt írta, kedden a maximumhőmérséklet 32-37, az átlaghőmérséklet jellemzően 24-27 fok lesz, de a nagyobb települések belvárosaiban akár 27 fok feletti középérték is előfordulhat.

Szerdától szombatig jellemzően 24-28 fokos napi átlaghőmérséklet várható, ezen belül a legmelegebb a déli és középső megyékben, illetve a nagyvárosok központjaiban valószínű, utóbbi helyeken 29 fok körüli középérték sem kizárt. Az alacsonyabb értékekre a völgyekben és a nyugati határvidéken számíthatunk.

A friss előrejelzések szerint szombaton még 38 fokot is mérhetünk, a kánikula érzékelhetően csak vasárnap vagy jövő hétfő körül mérséklődik. Vasárnapra 29-35, hétfőre viszont már csak 22-27 Celsius-fokos maximumértékek várhatók.

A tartós hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Nógrád megye kivételével az ország összes területére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket - olvasható a közleményben.

Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt a legutóbb augusztus 3-án rendelte a második fokozatot, vagyis a hőségriasztást, amely 5 napig volt érvényben.

Az Országos Meteorológia Szolgálat és az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Az ÁNTSZ - a meteorológiai szolgálathoz hasonlóan - három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a most elrendelt riasztás, amelynek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek", számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem ad ki, csak figyelmeztetést, ez a várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha ez az érték tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Olvasóink írták

 • 14. pog 2012. augusztus 22. 09:35
  „Ezért fizetnek valakit,hogy bejelentse a hőség riasztást...mi az értelme...vagy mi vagyunk ennyire tudatlanok..”
 • 13. alfa258 2012. augusztus 22. 08:46
  „Valaki magyarázza már el nekem, hogy mitől jobb az nekünk ha az orsz.tisztiorvos elrendeli a hőségriadót???????? Azt tudjuk, hogy mikor adnak ki ilyet, de konkrétan mit érzékelünk mi a hőségtől fulladozók, a gyerekek, idősek, és akik nagyon rosszul tűrjük ezt???? Mert az hogy elmondják nem menjen valaki délben a tűző napra, az marhaság, mert ha nincs annyi esze, akkor tök mindegy ki van-e adva!
  A meleg ellen lakást legjobb fehér színű redőnnyel árnyékolni, a függöny nem véd meg semmitől, az ablaküveg felmelegszik, és kályhaként ontja a lakás belsejébe a meleget. A klíma viszont elég sok baj forrása, még hűthető a lakás pl. vizes lepedő féleségek kiteregetésével. Próbáljátok ki, ha valami illatosabb öblítőt is raktok a vízbe, még kellemes is lesz a levegő.”
 • 12. alfa258 2012. augusztus 22. 08:38
  „3. Dr.Evazan 2012.08.21. 16:05 hű de ostoba és önző gyökér vagy!!!!!!! Ez a kánikula már nem csak emberekről, hanem a megélhetésünkről szól. Minden kiégett, termény ......amit az állatok esznek, amiből húst enne az akinek telik rá........... Kár hogy nem Afrikában vagy.......... Ez nem nyavalygás......te egyszerűen egy kötekedő alak vagy”
 • 11. butagyerek 2012. augusztus 22. 05:03
  „Ha nem rendel el hőség riasztást akkor nem is jövünk rá, hogy kánikula van.”
 • 10. csafe 2012. augusztus 21. 21:33
  „8. berlo
  Tévhit azt hinni, hogy az ablakon belüli sötétítő függöny csökkenti a lakásban keletkező meleget! Épp úgy melegíti a szoba levegőjét, mintha a nap a padlót sütné! Az is helytelen, hogy amikor kint több fokkal melegebb van, akkor szellőztetéssel lehet e hőség ellen védekezni.”
 • 9. Egyolvasó 2012. augusztus 21. 21:22
  „Mi lesz így a távfűtés vezetőivel???”
 • 8. berlo 2012. augusztus 21. 20:00
  „A Szentes Városi Szolgáltató Kft és a szentesi ÁNTSZ nem foglalkozik a tiszti főorvos másodfokú hőségriasztásával. Az önkormányzati bérlakások bérlői hiába kérik hogy a hőszigetelt épület üres lakásaiban húzzák be a sötétítő függönyöket. Amíg fel nem jelentik őket, tesznek az országos tiszti főorvos elrendelt hőségriadójára.”
 • 7. Eryka 2012. augusztus 21. 19:55
  „Az, hogy nyár van és nyáron meleg az idő, azzal nincs gond. A gond azzal van, hogy a klíma nélküli panelokban 32-33 fok van, és nehezen regenerálódunk másnap reggelre, miután nem sokat alszunk a meleg miatt. Sok munkahelyen is nélkülözni kell a klímát, és sokunkat megvisel a 35-38 fok, pláne ha sokáig tart. Nem vagyunk egyformák, és a szervezetünk sem az. Van, aki jobban bírja, van, aki kevésbé. Persze a strandon ki lehet bírni, főleg ha futja rá, sajnos sokunknak nem. Én személy szerint megdöglök már, és nagyon várom az őszt, mert már éppen eleget szenvedtünk nyáron a hőségtől.”
 • 6. Eryka 2012. augusztus 21. 19:55
  „Az, hogy nyár van és nyáron meleg az idő, azzal nincs gond. A gond azzal van, hogy a klíma nélküli panelokban 32-33 fok van, és nehezen regenerálódunk másnap reggelre, miután nem sokat alszunk a meleg miatt. Sok munkahelyen is nélkülözni kell a klímát, és sokunkat megvisel a 35-38 fok, pláne ha sokáig tart. Nem vagyunk egyformák, és a szervezetünk sem az. Van, aki jobban bírja, van, aki kevésbé. Persze a strandon ki lehet bírni, főleg ha futja rá, sajnos sokunknak nem. Én személy szerint megdöglök már, és nagyon várom az őszt, mert már éppen eleget szenvedtünk nyáron a hőségtől.”
 • 5. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 17:47
  „A Tiszában? Hát, tilos a Fokán, Sárgán, a Partfürdő, ahol lehet, szerintem a SZIN miatt nem...Viszont iszonyat jó a víz és csak ott lehet kibírni. Én a Fokára járok:)”
 • 4. radic 2012. augusztus 21. 17:24
  „3. Dr.Evazan 2012.08.21. 16:05

  Nem mindenki olyan mint te. Vannak idősek, gyerekek, szívbetegek, akiket rettentően megvisel a hőség. A növényeket kiégeti, függetlenül attól, hogy locsolják-e, vagy sem. Sorolhatnám itt a bajokat napestig, de akinek van szeme, az látja. Aki meg nem akarja látni, az maradjon csöndben és ne trollkodjon!”
 • 3. Dr.Evazan 2012. augusztus 21. 16:05
  „Nincs is meleg..Afrika...Ott meleg van...Miért kell nyavalyogni ezért mindig a sok kényesnek ??? Télen meg az lesz a baj, hogy hú de hideg van...(Az pedig Szibériában van)”
 • 2. eleonóra 2012. augusztus 21. 15:45
  „Akkor a Tiszában is lehet fürödni pl: Fóka, Lapos és Sárga ????? Szerintem igen .Ki tudja pontosan ???”
 • 1. Queenmargareth 2012. augusztus 21. 13:34
  „:(Pestre kell utaznom, hogy bírom ki vonaton?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többféle drogot találtak a fesztiválokról hazatérő fiataloknál

Szintetikus kábítószert, LSD-t és hasist találtak Magyarországi fesztiválokról a horvát tengerpartra… Tovább olvasom