Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hosszabb lett az adósok banki feketelistája

Drasztikusan nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) „feketelistáján" szereplő lakossági hiteladósok száma, egy év alatt negyven százalékkal emelkedett, s a harmadik negyedévben már átlépte a 900 ezret a lakossági mulasztások száma.
A banki feketelistán található élő mulasztások száma példa nélküli ütemben, éves szinten közel hatvan százalékkal nőtt, így immár több mint 600 ezer aktív tétel van a rendszerben. Az élő mulasztások bővülése a korábbi negyedévhez képest tovább gyorsult, három hónap leforgása alatt közel 70 ezer darabbal nőtt.

A KHR feketelistájára azok adatai kerülnek, akik legalább a minimálbér – 69 ezer forint – összegét kitevő kölcsön megfizetésével több mint 90 napon át késlekednek. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl, vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

Szakértők szerint az utóbbi néhány év dinamikus lakossági hitelezése miatt – a romló gazdasági helyzet mellett – a háztartások adósságtömege is történelmi maximumán van, így a hazai bankoknak további portfolióromlásra kell felkészülniük.

Jövőre a tervek szerint – a vállalatihoz hasonlóan – létrejön a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás (tlh), az igazságügyi és rendészeti miniszter már benyújtotta az erre vonatkozó törvényjavaslatot az országgyűlésnek. A tlh nem felváltja, hanem kibővíti a jelenlegi negatív listás nyilvántartást, a törvény – elfogadása esetén – 2009. május 1-jén lép hatályba.

A tlh létrehozásának célja az ügyfelek fizetőképességének jobb megismerése, a jelenlegi nyilvántartásból ugyanis csak a fizetőkészségről nyerhető információ. A negatív adatok a törvényjavaslat szerint továbbra is kötelezően bekerülnek a KHR-be. A pozitív hiteladatok átadását megtilthatják a lakossági ügyfelek, ezt azonban regisztrálni fogják a KHR-ben. A tiltónyilatkozatot ugyanakkor vissza is lehet vonni.

Fékezné a folyamatot az ombudsman

A teljes körű lakossági hitelnyilvántartás bevezetését érdemben megnehezítheti az, hogy Jóri András adatvédelmi ombudsman az erről szóló kormánydöntés ismertetésekor közölte, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a teljes körű hitelinformációs rendszer létrehozása ellen. Mint ismeretes, elődje, Péterfalvi Attila hasonló véleményen volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől nem kell vízum az Egyesült Államokba

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elég kimenni a repülőtérre és felülni az első tengerentúli… Tovább olvasom