Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hova utazunk szívesen?

Horvátországba, Görögországba és Spanyolországba vágyik a legtöbb utazni készülő magyar. Honfitársainkat főként tengerparti ajánlatokkal lehet megnyerni, bár sokan belföldön marad az idén - derül ki a GfK Hungária felméréséből.

Népszerű a spanyol tengerpart
Hol szeretne a nyáron leginkább üdülni? - tették fel a kérdést húsz országban több mint húszezer embernek a piackutatók. A magyarországi vizsgálat összesítéséből kiderül, minden harmadik megkérdezett a tengerpartra vágyik, ami nem kiemelkedően magas arány, hiszen a nyugat európai átlag 50 százalék, de Közép-Európában is 6 százalékkal magasabb a tengerparthoz vonzódók aránya. Kiugrónak számít ugyanakkor az otthon maradó magyarok 29 százalékos aránya, mivel ők mindössze 1 százalékkal vannak kevesebben, mint a tengerhez vágyók. A honi utazók kívánságlistáján a tópart (köszönhetően a Balatonnak), a hegyek, majd a "valahol vidéken" és a "más városban" kategória következik.

Máltára sokan kíváncsiak
Az új uniós országok iránti kíváncsiságot firtató kérdésre hazánk az osztrákoknál az első helyen végzett, minthogy Ausztria minden harmadik polgára tervezi, hogy hosszabb-rövidebb kirándulást tesz nálunk. Utánuk a finnek és a lengyelek érdeklődnek leginkább irántunk, tőlük minden negyedik felnőtt útra kelne, ha tehetné. Mi az új EU-tagországok közül leginkább Ciprusra, és Máltára vagyunk kíváncsiak, akárcsak a csatlakozó országok bármelyikében megkérdezettek, ami nyilván inkább a tengerparti nyaralás iránti vágynak tudható be. Lengyelország a francia fiatalok körében népszerű, minden harmadik megkérdezett utazna oda, s még több amerikai készül erre.

Az, hogy ki hová utazik, abban nemcsak a jövedelmi helyzet játszik szerepet: a tehetősebbek szívesen felkeresnek közeli nyaralóhelyeket, s akár évente többször is utaznak. A szerény keresetűek viszont többnyire egyszerűen otthon maradnak. Ez mindenütt elsősorban a falun élő, mezőgazdasággal foglalkozókra jellemző.

Kedvelt belföldi úticél Szeged
A városiak körében a tengerpart, az ötven éven felüliek körében pedig a hegyek számítanak kedvelt úti célnak. Az utazási szokásokat belföldön a Magyar Turizmus Rt. is megvizsgáltatta 2002 szeptembere és 2003 októbere között a M.Á.S.T. Kft.-vel. Mint kiderült, a belföldi utazások átlagos hossza 2,7 éjszaka, az egy éjszakára jutó költés pedig 5700 forint.
A legkedveltebb belföldi célpontok közé Budapest, Siófok, Eger, Debrecen, Balatonfüred, Hévíz, Pécs és Szeged tartozik. A nyaralások átlagos időtartama belföldön 9,6 nap, amit a honi turisták fele rokonoknál, barátoknál és saját nyaralójában tölt. Utazási irodával belföldi nyaralását mindössze 3 százalékuk intéztette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrier-tenyészszemle

Győr. Július 10-én, szombaton reggel 8 órától tenyészszemlét tartanak a III. fajtacsoport, a… Tovább olvasom