Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Hulk

Az elismert rendező, Ang Lee úgy filmesítette meg a Hulk című klasszikus Marvel-képregényt, hogy a nagyszabású, látványos trükköket felvonultató szuperhős-mozi elemeit a klasszikus Universal horrorfilmek sötét románcainak és tragédiáinak hangulatával ötvözi.

A sztori: 
 

Bruce Banner (Eric Bana) kiváló tudós, a legkorszerűbb géntechnológia a területe, ám ragyogó tudományos pályája és nyugodt élete fájdalmas múltat rejt. Egykori barátnője és hozzá hasonlóan tehetséges munkatársa, Betty (Jennifer Connelly) már feladta, hogy áttörjön a férfi zárkózottságának falán, és beletörődött, hogy mindössze érdeklődő szemlélője marad visszavonult életének. Egy váratlan esemény azonban mindent megváltoztat. Banner korszakos kutatásainak egyik kísérlete során egy figyelmetlenség kritikus helyzetet teremt, és Bruce-nak a másodperc tört része alatt kell cselekednie. Hősies tette megment egy életet, és látszólag ő is sértetlen marad, holott testét halálos dózisú gammasugárzás érte.

Valami azonban mégis történt. Megmagyarázhatatlan tünetek. Eszméletvesztések. A félresikerült kísérlet váratlan, káros utóhatásai. Banner egyfajta jelenlétet kezd érezni magában, egy idegent, aki azonban mégis ismerősnek tűnik: veszélyes, de valahogy vonzó is. Közben minduntalan felbukkan egy Hulk néven elhíresült, valószínűtlenül erős, dühöngő lény, és nyomában pusztítás marad: Banner laboratóriuma is romokban hever, a háza falai tönkretéve.

A hadsereg nem tétlenkedik, minden eszközt bevet, hogy elfogja a különös teremtményt. A hajtóvadászatot Betty apja (Sam Elliott) vezeti, és besegít egy rivális tudós, Glenn Talbot (Josh Lucas) is. Az ügyben személyes bosszúk és családi kötelékek egyaránt szerepet játszanak, s ez tovább súlyosbítja az amúgy is veszélyes helyzetet. Betty-nek megvan a maga elmélete, és tudja, hogy a háttérbe húzódó David Bannernek, Bruce apjának (Nick Nolte) is köze van a történtekhez. Talán a nő az egyetlen, aki rájön Bruce és a méretes lény közötti kapcsolatra, de talán már túl késő, hogy megállítsa a katonai támadást, és megmentse „mindkettőjük" életét.

Hulk

A Hulk figurája a legmodernebb technológia igénybevételével jött létre, de mivel felerészben mégis Banner, az őt megformáló színésznek kellett a teremtett lény „mintájául" szolgálni. Azzal kezdték, hogy az előkészítő szakaszban, jóval a felvételek előtt Charlie Croughwell kaszkadőr-koordinátor vezetésével kidolgozták a jeleneteket, s ez a munka nemcsak testileg, de szellemileg és érzelmileg is felkészítette a színészt a feladatra. A rendező azt akarta, hogy a Hulk mozgékony és erős legyen, ezért a legkülönfélébb edzéstechnikákat használták, hogy javítsák a színész erőnlétét, és finomították a mozgásokat is - ez mind azt célozta, hogy megalapozzák a Hulk mozgását.

A képregény

A Hulk figurája először 1962-ben jelent meg, a Marvel Comics hat képregény-sorozatában. Stan Lee író és Jack Kirby rajzművész teremtménye két évvel később az Óriásemberrel nézett szembe a Tales to Astonish 59. számában, majd önálló történetet is kapott. 1968-ra a Hulk az egész könyvet átvette, ekkor a The Incredible Hulk címen jelent meg, és az 1999-ig tartó széria 474 folytatást ért meg. Ám ezzel nincs vége, a népszerű képregényhős újra életre kelt egy újabb sorozatban, mely napjainkban is fut.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes karóra a Microsofttól

A Microsoft ősszel dobja piacra intelligens karóráit, és egyúttal drótnélküli… Tovább olvasom