Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 5°C Még több cikk.

Hulladék és gyűjtése

A lakosság több mint kétharmada úgy látja, hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszere fejlődött a lakóhelyén

A lakosság több mint kétharmada úgy látja, hogy a szelektív hulladékgyűjtés rendszere fejlődött a lakóhelyén, és a megkérdezettek 46 százaléka saját bevallása szerint szelektálja a háztartásában keletkező hulladékokat.  A magasabb iskolázottság magával vonja a szelektív hulladékgyűjtésben való részvételi hajlandóságot, de az emberek többsége nem hajlandó nagy távolságot megtenni a gyűjtőszigetig – derül ki az Öko-Pannon Kht. országos reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Gyűjtősziget a legelterjedtebb

Fotó: www.komszol.hu
A megkérdezettek 68 százalékának a településén lehetősége van a szelektív hulladékgyűjtésre, de a városokban (86 százalék) élők közül többen nyilatkoztak úgy, hogy a környezetükben megoldott a szelektív hulladékgyűjtés. A megkérdezettek több mint kétharmada, főleg a budapestiek és a nagyvárosiak szerint a rendszer elindítása óta fejlődtek a szelektív hulladékgyűjtés feltételei, míg a kisvárosban és községben élők többen gondolják ennek az ellenkezőjét.

A legelterjedtebb gyűjtési forma a gyűjtőszigetes megoldás (ahol működik szelektív gyűjtés, a válaszadók 92 százaléka ezt a megoldást ismeri), amelyet a házhoz menő gyűjtés követ 17 százalékkal és a megkérdezettek csupán 6 százaléka tud arról, hogy lakóhelyén hulladékudvarban is gyűjthető szelektált háztartási hulladék. Amennyiben csak egyféle gyűjtési módot lehetne választani, a megkérdezettek 37%-a a kényelmesebb, házhoz menő zsákos gyűjtési módszert preferálná és 57 százalékuk maradna a szigeteknél. A gyűjtőszigetet főleg a magasabban iskolázott, városban élő 18–49 éves férfiak preferálják, míg a községekben élők, valamint többnyire a nők szeretnék, ha a településükön bevezetnék a házhoz menő, zsákos gyűjtési rendszert.
Meddig visszük el a szemetet?

Jelenleg a szelektálók mintegy 46 százalékának maximum 100 métert kell megtennie a gyűjtőszigetig, de akadnak olyanok is – a gyűjtők 20 százaléka –  akik már most, nem sajnálva a fáradságot, 500 méternél távolabb lévő gyűjtőszigetre is hajlandóak elvinni hulladékukat.
A szelektálók 72 százaléka gyalog közelíti meg a gyűjtőszigetet, 14 százalékuk

autóval, míg 6 százalékuk kerékpárral, többnyire hetente egyszer, de a gyűjtőszigetet használók 20 százaléka már hetente többször is eljut a gyűjtőpontokhoz.

Lustaság vagy az ismeretek hiánya?

A csomagolási hulladékok hasznosítását koordináló Öko-Pannon Kht. 2006 decemberében végzett országos reprezentatív közvélemény-kutatást, amely bemutatja a 18 éven felüli magyar lakosság hulladékgyűjtési szokásait, vélekedését az elindított rendszerről, a helyi szolgáltatásokról, részvételi szándékát a szelektív hulladékgyűjtésben.
A szelektív hulladékgyűjtést elutasítók között 37 százalékban jelent meg a gyűjtés körülményessége indokként, miszerint nincs hely a lakásban és bonyolult szétválogatni a hulladékot. 32 százalékuk vélekedik úgy, hogy a gyűjtőszigetek messze vannak lakóhelyétől, míg 26 százalékuknál elsősorban az ismeretek hiánya (nem tudja, hol vannak a gyűjtőhelyek, nincs lehetősége, nem tudja, hogyan kell szelektálni stb.) az ok. A gyűjtőhelyek messzeségével leginkább a községekben élők, a szelektív gyűjtés körülményességével pedig a 29 év alattiak és a nagyvárosokban élők indokolták elutasító viselkedésüket.

Több edény kellene

A megkérdezettek többsége abban látja a szelektív gyűjtésre való ösztönzés sikerességét, ha több gyűjtőedényt helyeznek ki a közterületre, és nagyobb figyelmet fordítanak a reklámra és tájékoztatásra, az iskolai oktatásra, míg mások a kommunális szolgáltatás árának csökkentésében látják a megoldást.

A két nagy rivális: műanyag és papír

Az aktív gyűjtők megítélése szerint a háztartásban szelektíven gyűjtött hulladékok nagy részét, 30–30 százalékát a műanyag és a papír teszi ki, míg a zöldhulladék 14 százaléka, az üveg 13 százaléka, az italoskarton 5 százaléka és a fém 4 százaléka az összes szelektált hulladéknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány az MSZP élén

Gyurcsány Ferencet választotta elnökévé az MSZP szombaton Budapesten megtartott kongresszusa; a… Tovább olvasom