Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Hunvald-ügy: Gál csak erkölcsi felelősséget érez

Gál György vádlotti meghallgatásának második napján is csak erkölcsi felelősségét ismerte el a sok száz milliós önkormányzati korrupciós botrány büntetőperében a Fővárosi Bíróságon csütörtökön.
A vádpontok között van az erzsébetvárosi önkormányzattal kötött fiktív tanácsadói szerződés és lakáskiutalás, amely után napokkal már meg is vehette az újdonsült bérlő az ingatlant töredékáron. E cselekmények haszonélvezője az 57 éves Gál György huszonéves barátnője volt.

Gál több órás vallomásából az derült ki, hogy a vádbeli, 2003 és 2008 közötti időszakban a szocialista-szabad demokrata koalíció által vezetett erzsébetvárosi önkormányzatnál bevett gyakorlat volt mindaz, amit neki az ügyészség felró.

Az elsőrendű vádlott, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke ma is úgy véli: nem volt jogsértő, hogy barátnője havi bruttó 300 ezer forintot kapott jó tanácsaiért a VII. kerületi önkormányzattól mint az erzsébetvárosi roma kisebbség problémáinak avatott ismerője; kiutaltak neki egy 60, majd egy csaknem 100 négyzetméteres bérlakást; és megkapta Gál egyik hivatali telefonját is a három közül.

Amikor azt kérdezte a bíró, hogy miért is támogatta a gazdasági bizottság Gál barátnőjének nagyobb bérlakásba költözését, a vádlott annyit mondott: "miért ne!?"

"Családja révén ismerte a roma kisebbség problémát. Rengeteg dologban felnyitotta a szemem" - mondta az elsőrendű vádlott Váradi Éváról, aki maga is a büntetőper vádlottja, és Gál elmondása szerint "ismerte a szocialista és a szabad demokrata frakció", mint ahogy sokan tudtak kettőjük kapcsolatáról is.

Bírói kérdésre Gál elmondta, a tanácsadói szerződések megkötésekor nem támasztott olyan feltételt az önkormányzat, hogy legyen szakirányú végzettsége a tanácsadónak. Általában havi 280-300 ezer forintot kaptak, munkájukkal kapcsolatos teljesítésigazolásra nem volt szükség, viszont "sokat segítettek".

"Soha nem volt neuralgikus pont, kivel, miért kötnek szerződést a frakciók", volt, aki a feleségét alkalmazta - mondta Gál, amikor a bíró afelől érdeklődött, hogy az önkormányzaton belül nem volt-e vitás kérdés a tanácsadói szerződések ügye.

Az önkormányzati bérlakások kiutalásával kapcsolatos vádpont kifejezetten megdöbbentette Gált; a tárgyaláson megjegyezte, hogy ez a vádirat "hangulati eleme", hiszen az Erzsébetvárost irányító szocialista-szabad demokrata frakció eleve 60-40 százalékban osztozott ezeken az ingatlanokon, és e "két képviselőcsoport osztogatta a bérlakásokat".

"Szerintem az önkormányzat nagyon bölcsen döntött" - jelentette ki a sok száz milliós önkormányzati korrupció elsőrendű vádlottja a lakáskiutalások kapcsán.

A rendszer olajozottságát jellemezve Gál elmondta: a "polgármesternek mindenhez joga volt, de általában betartották a megállapodásokat". Bírói kérdésre ezt még meg is toldotta annyival, hogy a kiutalások indokoltságát nem vizsgálták, abban pedig semmi különöset nem látott a volt szabad demokrata önkormányzati politikus, hogy esetenként a bérlők a kiutalás után napokkal már megtették vételi ajánlatukat, és máris megvehették a piaci ár töredékért az ingatlant. Történetesen Gál sógornője is így jutott lakáshoz. Ezzel kapcsolatban az elsőrendű vádlott azért annyit megjegyzett: "erről morálisan lehet vitatkozni".

Gálnak két hivatali mobilja és három kártyája volt, közülük az egyiket szeretője, majd - a szerelmi viszony megromlása után - Gál felesége használt, összességében több százezres számlát hagyva az önkormányzatra.

Arra a kérdésre, hogy mi indokolta a több hivatali telefont, Gál annyit jegyzett meg, hogy "másnak is volt", az egyiket pedig eleve azért kapta, hogy Váradi Évának adja. "Természetesen" a telefonhasználat korlátlan volt, és külföldre is vonatkozott. A vádlott azt mondta, hogy szándékában állt "rendezni" a telefonköltségeket, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy amikor Gál a nyomozás során szólt is védőinek, hogy egyenlítsék ki a számlákat.

A bíróság részletesen áttekintette Gál vagyoni helyzetét, és kiderült, hogy az elsőrendű vádlott 2004-től szinte évente kötött életbiztosításokat, összességében több tízmilliós értékben, 2008-ban négyéves Jaguar S Type típusú autóját egy Jaguar XF-re cserélte, felesége pedig Land Roverét egy Mercedesre. Gál akkoriban több idős emberrel eltartási szerződést kötött a kerületben, néhány évig fizette helyettük a rezsit, és amikor elhunytak, megkapta lakásukat.

Amikor a bíró arról kérdezte Gált, hogy képviselői tiszteletdíján kívül milyen jövedelmei tették lehetővé a jelentős kiadásokat, az elsőrendű vádlott elmondta: szabad demokrata önkormányzati karrierje előtt sikeres, tehetős vállalkozó volt, kábeltévé-hálózatokat épített ki, azután az egyiket 280 millió forintért sikerült eladnia.

A csütörtöki tárgyalás délután várhatóan Hunvald György másodrendű vádlott, volt VII. kerületi szocialista polgármester meghallgatásával folytatódik. Hunvaldot Gálhoz hasonlóan megvádolták a több száz milliós ingatlanpanamákkal, a fiktív önkormányzati tanácsadói szerződésekkel és a lakáskiutalásokkal. Az ügyészség részben bűnszervezetben elkövetett csalást, vesztegetést és hivatali visszaélést ró az egykori szocialista és szabad demokrata politikusok terhére, akik jobbára tagadják bűnösségüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészésre átalakított autót foglaltak le

Lefoglaltak egy csempészésre átalakított, magyar rendszámú személyautót Tiszabecsen, amelynek… Tovább olvasom