Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Húsz deka veszélyes hulladék

Zsákok vannak, ügyeletes tisztiorvosi munkatársak is, paprikát azonban nem szállítanak tömegesen az emberek leadásra.
„ Az ÁNTSZ biztosítja a lakosság, valamint a vendéglátó- és közétkeztetést végző egységek számára, hogy az egyértelműen veszélyes, illetve a bizonytalan tételeket az ország 136 intézetében átvételi elismervénnyel beveszi és gondoskodik annak elégetéséről."

Lefordítva tehát, aki még mindig nem tudja eldönteni, hogy az otthoni (magyar) pirospaprikájába kevertek-e aflatoxin-tartalmú dél-amerikai fűszerpaprikát, az elviheti a tíz-húsz dekagrammnyi terméket az ÁNTSZ-be; s ha nem egyértelmű a nemleges válasz, akkor azt veszélyes hulladékként átveszik, és majd megsemmisítik. A Kisalföld utánanézett, viszik-e az emberek a paprikát leadni.

Ne a szemetesbe...

Na már most, ha valaki életszerűnek tartja, hogy egy zacskónyi fűszerpaprikával a háziasszonyok (esetleg férjük) felkerekedik mondjuk a város másik pontjából – ne adja ég, a szomszédos településről –, hogy azt ne a saját szemetesébe dobja, hanem a hatóságéba... nos, lelke rajta. Márpedig nyilván sokan azt gondolták, hogy ez így lesz, hiszen meghirdették az akciót – a megyében is több helyen.

Nálunk Győrben, Sopronban, Mosonmagyaróváron, Kapuváron és Csornán lehet leadni a gyanús, vagy az ÁNTSZ tiltott listáján szereplő paprikaőrleményeket december 30-ig. Tegnapig Győrben mindössze egyetlen paprika árválkodott az üres zsákok mellett (belerakni nem volt értelme), melyekben egyébként össze kell gyűjteni a „veszélyes hulladékot".

A sükösdi házi pirospaprikát egy idős néni hozta be még pénteken az ÁNTSZ belvárosi irodájába, előtte pörölt is férjével, aki figyelmeztette: a jeges úton jobb lenne nem elindulni.

A néni mindenesetre nem hallgatott az urára, elment az irodába, s otthagyta a terméket, mert nem lehetett pontosan azonosítani a paprika származását. Az átvételről három példány készült, az átvevő és az átadó is aláírta. Volt a nénin kívül még egy érdeklődő, de az ő paprikájáról kiderült (hiszen azonosítható volt a gyártási száma alapján), hogy nem szerepel a tiltott listán, így hazavihette a tulajdonosa.

Volt értelme?

Az akció értelmét ne vitassuk, biztosan józan megfontolásból született a rendelet, amelyet mindenkinek be kell tartania. A tisztiorvosi szolgálatok mindenesetre az ünnepek előtt és között is ügyeletet tartanak, amikor le lehet adni nekik a paprikákat. Méltó lezárása lesz ez a november elején kirobbant botránynak...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony motorosok

A Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre ajándékcsoma-

gokkal lepte meg a… Tovább olvasom