Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Húsz év múlva már januárban kezdődhet a tavasz

Hőség, aszály, orkánok és áradások - a klímakutatók hosszú ideje figyelmeztetnek a Föld felmelegedésének várható következményeire. A Giesseni Egyetem növényökológiai intézetének kutatói is meglepő és nyugtalanító jelenségekre hívják fel a figyelmet.
Évek óta növekszik a levegőben a szén-dioxid koncentrációja, ez pedig nagymértékben felelőssé tehető a Föld felmelegedéséért. "Korábban az a feltevés élt, hogy a levegő szén-dioxid-koncentrációjának növekedésével párhuzamosan a talaj is több szenet képes raktározni" - mondta el Christoph Müller, a növényökológiai intézet vezetője.

A kutatók azonban bebizonyították, hogy a növények és a talaj is azonnal leadják a szén-dioxidot. Ezenkívül pedig a talaj még több - euforizáló hatása miatt kéjgáznak, vagy nevetőgáznak is nevezett - dinitrogén-oxidot juttat a levegőbe, amelynek klímakárosító hatása nagyobb, mint a szén-dioxidé - olvasható a Die Welt online kiadásában.

A német intézet Lindenben található klímakutató állomásán tizenkét éve végeznek a szén-dioxid-szint mérésére irányuló vizsgálatokat. A kutatók megfigyelték, hogy ez alatt az idő alatt több fű nőtt, mint hasznos növény. Az állomáshoz tartozik egy gyümölcsfákkal, aranyfával és seprűvirággal teli kert is, amelyben minden nap regisztrálják a "történéseket" - melyik növény kezd virágozni, és melyiknek fakulnak a levelei.

Müller szerint a fenológia, vagyis a növényi-, illetve az állati életciklus és az éghajlat, évszakok kapcsolatát tanulmányozó tudományág terén végzett vizsgálataik arra engednek következtetni, hogy a "fenológiai óra" kissé eltolódott: a telek megrövidültek, a tavasz pedig egyre korábban kezdődik. A jóslatok szerint 2030-ban már január végén megkezdődhet a kikelet.

"Ez azonban még nem jelenti azt, hogy csökkennének a problémák. A földműveseknek és a kertészeknek gyakran kell küzdeniük késői fagyokkal, amelyek a termény csökkenését eredményezik" - véli Müller.

A kutatók szerint Hessenben már most kimutathatóan megváltozott a klíma, amelyre máris reagált a növényzet.

"Természetesen a Föld történelmében mindig is voltak klímaváltozások, de a jelenlegi változások sebessége igazán szokatlan. Száz év alatt világszerte átlagosan 0,7 Celsius-fokkal növekedett a hőmérséklet - most kétszáz év alatt történik annyi változás, mint korábban ezer év alatt" - fejtette ki Müller.

A tudósok szerint mindenképpen változtatásra van szükség ahhoz, hogy ne melegedjen tovább a helyzet: az életmód- és az energia felhasználásának változására.

Olvasóink írták

 • 6. greg 2010. október 02. 22:36
  „Érdekes. Szeptemberi hőmérsékleti átlag 2 fokkal alacsonyabb volt az átlágnál. Sok helyen a 25 fokot sem érte el. Vagy is nem volt idián nyár. Évről évre csökken a napos órák száma. Csökken a nap ereje. Valami elsötéti az eget. Egyik mérőállomáson az elmúlt évben 1400mm feletti csapadékot mértek a megyében. A termés fele lerohadt. Vetni sem tudnak. Jövőre mit eszünk? Mindenki ezerrel fűt. Jöhet még valami? 5 centis+tornádó nem? Rég volt már.”
 • 5. keiner 2010. október 02. 19:02
  „4. Köszönöm Ferrer :-) *sohajt* még sokkat kell tanúlnom. :-(”
 • 4. Ferrer 2010. október 02. 18:37
  „Kutyakomédia...

  1. hozzászólás keiner
  "felmelegedésbe ebbe az évbe németbe"
  +n”
 • 3. deszkás 2010. október 02. 18:06
  „Látszik a gázszámláinkon hogy mennyire melegszik. A köbméter felhasználást mondom!”
 • 2. cumania 2010. október 02. 17:18
  „Pár hete, hónapja még jégkorszakot jövendöltek! Eldönthetnék már! :)”
 • 1. keiner 2010. október 02. 15:33
  „:-))))) Mink is nagyon vartunk felmelegedésbe ebbe az évbe németbe. Egy honap volt ahol nyar és tartosan 20° felett.
  Ja, a tél keszdett tavály szeptemberben és végszett majusban. Volt köszben -39° is, hetekig!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házakat épít borsodi árvízkárosultaknak a CBA

Új családi házat épít két árvízkárosult család számára a CBA üzletlánc a dél-borsodi Gelejen; a cég… Tovább olvasom