Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Húsz éve hirdette meg Gorbacsov a peresztrojkát

Húsz évvel ezelőtt hangzott el Gorbacsov történelmi fontosságú beszéde a peresztrojkáról és a glasznosztyról, ötven éve pedig Hruscsov tartotta meg Sztálint elítélő beszédét.
Húsz éve Moszkvában ütött az igazság pillanata. A Szovjetunió Kommunista Pártjának akkori fiatal főtitkára, Mihail Gorbacsov 20 éve tartotta pártkongresszusi beszédét, amelyben pártjának hibáit ostorozta, és az uralkodó párt és a társadalom demokratikus átalakulását követelte. Bár ez az átalakulás az úgynevezett peresztrojka valamint a glasznoszty vagyis a sajtószabadság csak egy év múlva kezdett igazán kibontakozni, utólag mégis történelmi jelentőségnek látszik a beszéd.

Ekkor indult az a folyamat, amely néhány év alatt a szocialista világrendszer és a Szovjetunió összeomlásához, egy egészen új világ kialakulásához vezetett, illetve a folyamat igazi kezdőpontját talán mégis igazságosabb lenne 30 évvel korábbra datálni. Érdekes módon 1956-ban szintén február 25-én mondta el egy másik szovjet vezető, Nyikita Hruscsov a Kommunista Párt XX. kongresszusán híres, hírhedt titkos beszédét, amelyben először szólt a mauzóleumban fekvő elődje, Sztálin hihetetlen bűneiről. A jelenlévők dermedten néma csöndben hallgatták, se taps, se semmifajta reagálás nem volt, egy világ dőlt hangtalanul össze. Egy kormányzó párt egyszerűen lelökte az oltárról a tévedhetetlen vezért, a népek atyját. Hruscsov maga is a sztálinizmus gyermeke, leszámolt a diktátorral, a terrorral.

Hogy ez mekkora változást jelentett ma már nehéz elképzelni. Az emberek a rettegés évei után ismét szabadabban lélegezhettek, egyébként nálunk is. A XX. kongresszus és a hivatalosan 33 évig titokban tartott Hruscsov-beszéd közvetlenül hatott a magyar belpolitikára, másrészt viszont a néhány hónap később kitört magyar forradalom leverése is hozzájárult ahhoz, hogy a sztálintalanítás megtorpant, a szovjetrendszer lassan ismét megmerevedett.

30 évvel később azonban Gorbacsov reformjai már sokkal tovább mentek, amikor a főtitkár kimondta, hogy a szövetséges országok maguk dönthetnek saját ügyeikről, a Szovjetunió nem fog többé fegyveresen beavatkozni a szovjet birodalom sorsa megpecsételődött. Magyarország és a többi szocialista ország kiszakadt az orosz érdekszférából és egy új fejlődési útra lépett. Gorbacsov ezt aligha így képzelte el, ő pusztán egy tekintélyuralmi bürokratikus rendszerből egy demokratikus szocializmusba akart eljutni, és végül nemcsak a szocializmus, hanem a Szovjetunió összeomlását is meg kellett érnie.

Nemes Gábor (Moszkva)
(Krónika hítrszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a férfierő?

A férfi számára a potencia és persze az impotencia is központi kérdés, hiszen a nemi képesség a férfiasság jelképe. Enélkül a férfi értéktelennek, sőt, természetellenesnek képzeli magát. Utánajártunk, mennyiben pénzkérdés a potencia, s mennyibe is kerül a férfiasság. Becslések szerint a 20 és 60 év közötti férfiak mintegy 35–55 százalékának vannak potenciazavarai. Tovább olvasom