Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Húsz százalékkal csökkent a baromfitermékek forgalma

Átlagosan 15-20 százalékkal csökkent a baromfitermékek belföldi és exportforgalma azóta, hogy a hatóságok hivatalosan is bejelentették a madárinfluenza H5N1-es típusának magyarországi felbukkanását - derül ki a Baromfi Terméktanács (BT) legfrissebb felméréseiből.
A kabinet a közelmúltban 5,8 milliárd forintos támogatásról döntött a madárinfluenza miatti többletköltségek kompenzálására. A kormányszóvivői bejelentés szerint 2,3 milliárd a járványmegelőzési (állatorvosi) kiadásokat szolgálja a költségvetési tartalékból, 3,5 milliárd forintot pedig a jövő évre beígért haszonállat-tartási támogatások részbeni előre hozatalára kellene átcsoportosítani az FVM-büdzséből. Ez utóbbi kilónként 9,50 forintot, összesen pedig 4 milliárdot igényelne.

A termelők és a feldolgozók a haszonállattartásra szánt 3,5 milliárdos átcsoportosítást nem értékelnék pluszforrásként, ezért további intézkedéseket szorgalmaznak. Az ügyben nem zárultak le az egyeztetések, és az esetleges állami beavatkozások pénzügyi háttere is tisztázatlan. A BT viszont további gyors intézkedéseket sürget, amelyekről ma állít össze újabb javaslatokat a tárcának.

A baromfiszektor az idén mintegy 5,66 milliárd forint nemzeti állami támogatást vehet igénybe. Ebből 4 milliárdot tesznek ki azok a haszonállat-tartási pénzek, amelyeket az FVM tavaly ítélt oda, de forráshiány miatt csak most fizet ki. Ezenkívül egyes állat-egészségügyi prevenciós kiadásokra 860 millió, húsvizsgálati költségekre 520 millió, szalmonellamentesítési programokra 300 millió forintos dotáció jár. A piaci szereplők ugyanakkor a felhasználható összegeket nem értékelik valódi támogatásként, mert számításaik szerint - adók és járulékok formájában - évi 20 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hózivatar

A meteorológiai tavasz első napján változékony időjárás volt megyénkben. A délután folyamán erős… Tovább olvasom