Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Húszan lettek rosszul egy budaörsi ipartelepen

Fagyálló folyadék és víz keveréke okozhatta a rosszulléteket, a szennyeződés nem került be a város ivóvízhálózatába.
Fagyálló folyadék és víz keveréke okozhatta azokat a rosszulléteket, amelyeket egy budaörsi telephelyen tapasztaltak kedd kora délután; a szennyeződés nem került be a város ivóvízhálózatába – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Megyei Kormányhivatal kedd este közös közleményben.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, Győrfi Pál nem sokkal dél után tájékoztatta az MTI-t: egy budaörsi ipartelepről húsz embert vittek kórházba, mert felmerült a gyanú, hogy "egészségre ártalmas anyagot tartalmazó folyadékot" fogyasztottak. Közlése szerint, bár az érintettek panaszmentesek, a mentők mindannyiukat elvitték kivizsgálásra.

Az Origo az esetről azt írta: az ipartelepen dolgozók arra panaszkodtak, hogy túl édes a víz. A hírportál a polgármesteri hivatal kabinetfőnökére hivatkozva azt is közölte: elszigetelt esetről van szó, a vízminőségromlás nem érinti a lakosságot.

Az MTI úgy tudja, hogy az ipartelepen hétfőn karbantartást végeztek a klímaberendezésen, és a rendszerbe nyomott folyadék szivároghatott át az ivóvízhálózatba. Állítólag huszonöt ember ivott a rossz ízű vízből, és húszan panaszkodtak rosszullétre, őket vitték kórházba.

A fővárosi és a Pest megyei kormányhivatal az MTI-hez eljuttatott közös közleményében egyebek mellett azt írta: a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályát kedd délután két óra körül értesítették arról, hogy egy budaörsi cég telephelyéről több ember került kórházba mérgezés gyanúja miatt.

A kormányhivatal és a területileg illetékes Érdi Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársai azonnal megkezdték a helyszíni vizsgálatot a további megbetegedések megelőzése érdekében. A szakemberek megállapítása szerint karbantartási műveletek során a telephely ivóvízhálózata összekapcsolódott egy víz és fagyálló folyadék keverékét tartalmazó tartállyal, és eddig ismeretlen okból a tartályban lévő keverék visszajutott a telephelyi vízhálózatba. Az ott dolgozók rövid időn belül észlelték a hibát és azonnal elzárták a telephelyre a települési hálózatból érkező víz elzárócsapját.

A feltehetően szennyezett hálózati vizet fogyasztó húsz embert biztonsági okokból kórházba szállították – olvasható a közleményben. Mint írták, a vizsgálatokat végző intézmény főigazgatójának tájékoztatása szerint senkinél nem tapasztaltak mérgezésre utaló jeleket, így mindenki otthonába bocsátható.

A közlemény kitért arra is, hogy a telephelyi ivóvízhálózatba került fagyálló keverék biztonsági adatlapja szerint a keverék nem tartozik a veszélyes keverékek közé.

A fővárosi kormányhivatal és a vízmű szakemberei konzultáltak az esetről, és arra az álláspontra jutottak, hogy a telephelyi és a települési vízhálózat műszaki összeköttetésének módja kizárja a települési hálózat szennyeződését - írták.

Az intézkedések és a vizsgálatok folyamatban vannak: a telephelyen a vízfogyasztást mindaddig korlátozzák, amíg ki nem tisztítják és ki nem fertőtlenítik a szennyeződött hálózatot, illetve amíg negatív ivóvíz-vizsgálati eredményekkel nem igazolják a víz kockázatmentes fogyaszthatóságát. Munkavédelmi szempontból az esetet a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának két munkavédelmi felügyelője végzi – áll egyebek mellett a közleményben.

Korábban írtuk:

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta több dolgozó rosszullétét azon a budaörsi ipartelepen, ahonnan húsz embert vittek kivizsgálásra kórházba kedd kora délután. Az ügyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a rendőrség is vizsgálódik, az illetékes kormányhivatal későbbre ígért információt az MTI-nek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatójának korábbi tájékoztatása szerint az ipartelepről azért vitték kórházba az érintetteket, mert felmerült a gyanú, hogy "egészségre ártalmas anyagot tartalmazó folyadékot" fogyasztottak. Hozzátette: bár az érintettek panaszmentesek, a mentők mindannyiukat elvitték kivizsgálásra.

Az Origo az esetről azt írta, hogy az ipartelepen dolgozók egy része nem sokkal dél után lett rosszul: arra panaszkodtak, hogy túl édes a víz. A hírportál értesülése szerint fagyálló kerülhetett a zárt vízhálózatba, de egyelőre nem tudni, hogyan, mert az ÁNTSZ még nem fejezte be a vizsgálatokat. A polgármesteri hivatal kabinetfőnökére hivatkozva az Origo azt közölte: elszigetelt esetről van szó, a vízminőségromlás nem érinti a lakosságot.

Az MTI úgy tudja, hogy az ipartelepen hétfőn karbantartást végeztek a klímaberendezésen, és a rendszerbe nyomott folyadék szivároghatott át az ivóvízhálózatba. Állítólag 25 ember ivott a rossz ízű vízből, és 20-an panaszkodtak rosszullétre, őket vitték kórházba.

A Pest Megyei Kormányhivatal későbbre ígért információt a Budaörsön történtekről.

Az ügyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a rendőrség is vizsgálódik, az illetékes kormányhivatal későbbre ígért információt az MTI-nek.

A Fővárosi Vízművek közleményében azt írta: a Budaörsön az Akron utca 1-es szám alatt található logisztikai logisztikai központ belső vízhálózatába jutott - mint írták - "egészségre nem káros" propilén-glikol. Ez mint kiemelték: nem a Fővárosi Vízművek Zrt. vezetékeiből jutott a telep belső hálózatába, illetve nem juthatott a külső, közösségi vízhálózatba sem a korszerű műszaki megoldások miatt.

A telepen kívüli víz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztható - szögezte le a Fővárosi Vízművek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

72 órán belül elítélték a magyar rendőrt bántalmazó ausztrált

A férfit 1 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélték. Tovább olvasom