Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Húszéves a Független Rendőr Szakszervezet

Kiszámítható életpálya-modellt, és a járandóságok visszaszerzését szeretné elérni a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) - mondta a megalakulás 20. évfordulója alkalmából Pongó Géza főtitkár szombaton.
A szakszervezetet 1989-ben 21 rendőr alapította, ám rövid idő alatt sokan csatlakoztak, és az első, alakuló kongresszust az év december 2-án mintegy ezer fő részvételével tartották meg.

Ahogy a társadalom is kikényszerített akkoriban bizonyos jogokat, szabadságokat magának, úgy a rendőrök is kiharcolták a szakszervezet-alakítás jogát - mondta a főtitkár.

A szakszervezet kétévtizedes fejlődésének egyik nagy eredménye volt a jogsegélyszolgálat létrejötte, ahol jogászok segítettek megvédeni a kollégák érdekeit, például a munkahelyi sérelmek, szociális ellátás, vagy a túlórapénz terén. Az évek során a szaktárca is egyre inkább tárgyalópartnerként kezelte a szakszervezetet, és létrejött a belügyi érdekegyeztető tanács - mondta Pongó Géza.

A szakszervezet főtitkára kifejtette: a konvergenciaprogram, majd a gazdasági válság erőteljesen sújtotta a közszférát, s ezen belül a rendőröket is, akiknek évek óta stagnál a fizetése. Az elmúlt hét év alatt négyszer fagyasztották be a köztisztviselői illetményalapot, amelyen a rendőrök fizetése alapul. A juttatásokat is csökkentették, elvették például a 13. havi bért. Az FRSZ új, kiszámítható életpálya-modellt szeretne, továbbá a rendőrök járandóságainak visszaszerzésére törekszenek, és szorgalmazzák az uniós felzárkózást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színdarab a rendszerváltásról

A rendszerváltás 20. évfordulójára szervezett eseménysorozat keretében mutatják be szombat este… Tovább olvasom