Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Húszéves a paksi atomerőmű tűzoltósága

Húsz éve, 1990-ben alakult meg állami tűzoltóságként a Paksi Atomerőmű Üzemi Tűzoltósága. A szervezet a hagyományos tűzoltási, műszaki mentési és tűzvédelmi feladatokon túl sokrétű munkát végez, egyebek mellett mentőszolgálatot működtet. Képzési rendszere páratlan, számos újítás fűződik a nevéhez.
A tűzoltóság alapító parancsnoka, Bőhm Péter legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy zökkenőmentesen történt meg a váltás, amikor 1994-ben állami tűzoltóságból egyik napról a másikra magántűzoltósággá váltak elsőként az országban. Követendő példa nem lévén, maguk dolgozták és alakították ki ennek a kereteit. A parancsnok számára nem jelentett különösebben újdonságot, hogy valamiben úttörőnek kell lennie, hiszen 1982-ben még a paksi tűzoltóság hatósági főelőadójaként ő kapta feladatul az atomerőmű-építkezés tűzvédelmi ügyeinek intézését. Még ugyanabban az évben vezetésével megalakult a vállalati tűzoltóság az erőmű dolgozóiból, akik napi munkájuk mellett végezték ezt a tevékenységet.

1986-ban a paksi parancsnokság főállású, kihelyezett raja kezdte meg működését a vállalati tűzoltószertárban, majd négy évvel később létrejött Bőhm Péter vezetésével az Atomerőmű Tűzoltóság - akkor még állami szervként. Az atomerőmű tűzvédelmét ma külső vállalkozásként az Atomix Kft. keretében működő létesítményi tűzoltóság látja el.

A parancsnok elmondta az MTI-Pressnek, hogy az Atomerőmű Tűzoltóság a megalakulása óta eltelt húsz év alatt olyan fejlődésen ment keresztül, amely példaértékű. A jogszabályi előírások értelmében a képzettséget, végzettséget tekintve ugyanolyan követelményeknek kell eleget tenniük, mint a hivatásos tűzoltóságnak. Ehhez társulnak azok a pluszismeretek, amelyeket a védendő létesítmény, az atomerőmű követel meg tőlük, illetve vannak egyéb feladatok, amelyeket az atomerőmű felkérésére végeznek. A hagyományos tűzvédelmi, műszaki mentési és tűzvédelmi feladatokon túl például sürgősségi betegellátást biztosítanak. Különlegesség, hogy a tűzoltóság mentőszolgálatot is működtet, ahol mindig ügyel mentőorvos, de a szakszemélyzetet az Atomix Kft. tűzoltósága biztosítja. Az állomány minden tagja képes eszközzel vagy anélkül az újraélesztésre. Használják az alpin technikát mélyből és magasból történő mentésre, képesek feszültség alatt oltani, feladataik egyike a liftből való mentés. Objektív teljesítményértékelés.

Bőhm Pétert kiemelte, hogy több olyan fejlesztésük van, amelyet más tűzoltóságok is hasznosítanak. Számos, e szakmában addig ismeretlenek módszert vezettek be. Ők alkalmazták a tűzoltóságok között először a minőségirányítást, a teljesítményértékelést. A parancsnok szerint a náluk alkalmazott oktatási-képzési rendszer példanélküli. A jogszabályok előírják, hogy bizonyos beosztásban mit kell tudni, ám ahogyan ők ezt rendszerbe foglalták és bevonták az egyes tűzoltókat, elérve az egyéni felelősségvállalást, az egyedi.

- A hátteret a minőségirányítási rendszer biztosítja. Ennek köszönhető, hogy minden átlátható, mindenki tudja a feladatát, a határidőket - vázolta a parancsnok.

A teljesítményértékelést hasonló elvek mentén dolgozták ki. Ahogy Bőhm Péter fogalmazott, a tűzoltók munkáját lehet szubjektíven minősíteni, de az nem viszi előre az ügyet - ezért szükség volt egy objektív rendszerre. Miután a tüzeket nem lehet kategorizálni, az eloltott tüzek számát, a felhasznált vízmennyiséget viszont nem érdemes mérni, ezért az Atomerőmű Tűzoltóságánál a tűzoltók felkészültséget mérik. Rendszeres az egészségi vizsgálat, a fizikai állapotfelmérés és az elméleti vizsga. Ezek eredményétől függ a negyedéves prémium, a vezetők esetében pedig nemcsak a saját teljesítményt értékelik, hanem a beosztottakét is.

Mind az állomány, mind a vezetői gárda nagyon jól képzett. 1990 óta alapfeltétel a felvételnél az érettségi, de egyre több a diplomás az újonnan csatlakozók között. Szolgálatparancsnok csak két felsőfokú - egy állami és egy szakmai - végzettséggel lehet valaki, a vezetőknek minőségügyi szakmérnöki diplomájuk is van.

- Az állomány minden tagja birtokában van a szakmai képzettségeknek, megfelel a követelményeknek. A vezetői gárda magas színvonalon látja el munkáját - foglalta össze a parancsnok.

Az, hogy különböző szakmai és sportvetélkedőkön részt vesznek, a csapat- és tradícióépítés eszköze. Azon túl, hogy a tűzoltó- és elsősegélynyújtó versenyeken, különféle labdarúgótornákon rendre elsők között végeznek, megmérették már magukat fekve nyomásban és sárkányhajózásban is.

Bőhm Péter eredményeiket összegezve hangsúlyozta, szakmai szempontból büszkeséggel tölti el, hogy sikerült ezt a tűzoltóságot olyan minőségben megalkotni, amelyről nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is elismeréssel szólnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsár-ügy - Pénteken megszólalhat az exbróker

A Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú eljárásában, a Fővárosi Bíróságon szerdán tartott első… Tovább olvasom