Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Huszonkét ország küldött segítséget

Fölerősödtek kedden az indonéziai földrengés túlélői számára indított nemzetközi segélyakciók, de a Jáva szigetét sújtó, a jakartai szociális ügyek minisztériumának legújabb adatai szerint 5698 áldozatot követelő elemi csapás sok érintettje azt állítja, hogy hozzá nem érkezett eddig semmilyen segítség.
Mérsékelt földrengés rázta meg kedden hajnalban, közép-európai idő szerint fél hatkor Indonézia legkeletibb tartományát, Papuát – jelentette az amerikai geológiai intézet. A Richter-skála szerint 5,6-es földmozgás pánikot váltott ki a lakosság körében, de nem okozott károkat. A Richter-skála szerint 6,3 fokozatú földmozgás helyi idő szerint szombat reggel következett be a sűrűn lakott szigeten.
A földrengés következtében több ezer épület romba dőlt, a sérültek számát 20 ezerre becsülik, mintegy 200 ezren veszítették el a fedelet a fejük fölül.
Tizenhét hónap leforgása alatt ez volt a negyedik földrengés Indonéziában, beleértve a 2004. december 26-i szökőárt, amelynek legkevesebb 216 ezer halálos áldozata vagy eltűntje volt.
A külföldi segélyszállítmányok kedden tovább áramlottak a katasztrófa sújtotta térségbe. Az indonéz kormány vasárnap kért segítséget a nemzetközi közösségtől a természeti csapás okozta súlyos károk enyhítéséhez, a lakosság ellátásához. Huszonkét ország küldött vagy ígért eddig segítséget a délkelet-ázsiai országnak – közölte Genfben az ENSZ humanitárius ügyek koordinálásával foglalkozó hivatala. A mentőosztagok szerint kevés a remény arra, hogy további túlélőket találjanak a romok alatt, mert az összedőlt házak olyan kicsik voltak, hogy a bent rekedteket családtagjaik is ki tudták hozni a törmelék alól.
A túlélők többsége egykori otthona mellett, hevenyészett viskókban vagy a rizsföldeken felállított átmeneti menedékhelyeken húzza meg magát. A kórházak továbbra is zsúfolva vannak vérző sebesültekkel. Sok túlélő arra panaszkodik, hogy kevés segítséget kap vagy egyáltalán nem részesült semmiféle ellátásban.
Tetézi a bajt a földrengés övezetéhez közel eső, hetek óta nyugtalan Merapi tűzhányó, amely mind nagyobb mennyiségű hamufelhőt és törmeléket lövell ki magából. A vulkánt figyelő egyik tudós szerint a megnövekedett aktivitás összefüggésben áll a hét végi földrengéssel, bár más szakértők nem osztják ezt a véleményt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a pollenszezontól?

Tovább olvasom