Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Huszonöt év a maszekvilágban

A Borsodi Műhely története huszonöt éve kezdődött. E negyed század eseményeit, tapasztalatait könyvben is megörökíttették a tulajdonosok. Interjú helyett ebből a könyvből szemezgettünk. Az ügyvezető, Borsodi László azon mondatait ragadtuk ki a szövegből, amelyek a leginkább szolgálhatnak tanulságul mások számára is.
Indulás egy másik úton

– Most már elmondhatom: huszonöt évvel ezelőtt, amikor én is elkezdtem, nem szerettem a maszekréteget. Nem tetszett nekem, ahogy közülük számosan kijátszották az előírásokat s a kiskapukat keresték mindenütt. Ma ezt adócsalásnak hívják. Számomra az élet bebizonyította, hogy a megfelelő utat választottam, amikor eltértem azoktól a mintáktól, hiszen munkatársaimmal jó eredményeket, de ma már nyugodtan mondhatni, sikereket értünk el.

– A Borsodi cég a huszonöt év alatt mindig a termelésre koncentrált és annyi adót fizetett be, ami az év végi bevallásnál kijött. Talán érthetetlennek hangzik, de cégünk arra is büszke, hogy mindig jó adófizető volt és az jelenleg is.

Mi segítene ma a vállalkozókon?

– Nekem meggyőződésem, hogy a kis- és középvállalkozásokat nem pénzzel kell segíteni, hanem törvényes lehetőségeket kell biztosítani arra, hogy a megtermelt profitot legyen lehetőségük a legelőnyösebb módon visszaforgatni. Mindez azt is segíthetné, hogy a vállalkozók ne csalással igyekezzenek profitot szerezni és ne nyilvánvalóan link pályázatokon akarjanak könnyű pénzekhez jutni.

– Nyugat-európai tapasztalatok alapján nagyon fontosnak tartom, hogy a Magyarországon mesterségesen kialakított régiókat alkotó megyék egymásért, összefogva dolgozzanak, ne pedig egymás ellen, mint arra nálunk van példa. Csak az együttműködés lesz képes biztosítani a régiók jövőjét, felemelkedését. Ez olyan törvényszerűség, amit mindenkinek meg kellene érteni.

Teljesítmény, hatékonyság, befektetés

– Megszenvedtük a túlélési ciklust, s nagyon-nagyon korán, már tizenöt éve megtanultuk, hogy mit jelent a minőség, mit a határidő és mit az árképzés. Most, amikor már huszonöt alvállalkozóval dolgozunk, szomorúan látom, hogy sok kisvállalkozás még ma sem tudja, hogy mi a rezsiórabér-számítás és nem tud precíz, szakmailag megalapozott árajánlatot adni.

– Utólag sokat beszélgettünk arról is, vajon miért nincs hullámzás a mi cégünk működésében. Külső szakértők szerint ezt annak köszönhetjük, hogy nálunk időről időre mindig történnek olyan nagy dolgok, mint az ipari parki beruházás is, amelyek inspirálják, ösztönzik dolgozóinkat – beleértve engem is – a hatékonyságra és a jó teljesítményre. E vélemények engem is megleptek, de biztos van bennük valami.

Az előrelátás művészete

– Arra gondoltam, hogy ha a kutatás-fejlesztés ennyire fontos a világgazdaság élén járó Japánnak, Európa vezető államaiban pedig aggódnak a lemaradás miatt, akkor a Borsodi Műhelynek üzleti alapon mindebbe minél előbb be kell szállni. Azért beszélek üzleti alapokról, mert ez az egész az üzletről és a profitról szól, csak ebben mindig szemérmesek a magyarok.

– Szentgotthárdon úgy beszéltek rá bennünket, hogy vállaljuk el a kizárólagos beszállítási megbízást. Ma már örülök, hogy hagytam magam meggyőzni, de ha visszagondolok, hogy kilenc évvel ezelőtt öt évre előre kellett árat és rezsiórabért mondanom, olyan gazdasági környezetben, amikor húsz százalék fölött volt az infláció, beleborzadok. Előbb közgazdasági szakembertől próbáltam ehhez segítséget kérni, de mindenki csak mosolygott rajtam, hogy ez lehetetlen. Végül saját józan paraszti eszemre hagyatkoztam és némi osztással-szorzással megoldottam a feladatot. Működött a dolog.

Egy csapatként, együtt a családdal

– Csak együtt, egy csapatként lehet megfelelni a piac mind magasabb elvárásainak.

– Sikeres vállalkozás csak ott jöhet létre, ahol a család ebben partner. Elsősorban a feleség kell hogy az legyen. Ha ő nem érti meg, hogy miről is szól ez az egész, attól a pillanattól kezdve a vállalkozás nem fog olyan szinten működni, amennyire az elvárható. Főleg nem a mai, nagyon-nagyon hajszolt, szinte erőltetett ritmusban. A vállalkozásunk sikerességét nagymértékben segítette az a tolerancia, az a mérhetetlen türelem, amellyel feleségem hozzáállt állandó elfoglaltságomhoz. De a gyermekeink ugyanígy megértették, hogy a munkánktól a vállalkozás és a család jövője, az ő jövőjük egyaránt függ.

– Nekem a vállalkozáshoz szükséges családi háttérnél az egyik szerencsém az, hogy a gyerekek belenőttek a vállalkozásba. A kislányom hatéves volt, amikor mindezt elkezdtük, a fiam pedig éppen abban az évben született. Így számukra a világ legtermészetesebb dolga, hogy ilyen felpörgetett ritmusban élünk, s az, ahogy dolgozunk, mert ők nem ismernek mást. Ezért aztán ők gyerekkoruk óta tisztában vannak egy családi vállalkozás, egy ilyen életforma minden negatívumával vagy éppen pozitívumával. Természetesen mindegyikük első munkahelyes a cégünknél.

Saját vagy átvett  bölcsességek

– Nemcsak a környezetet, de a múltat is tiszteletben tartom. Ahogy valahol olvastam: a múlt tisztelete nélkül nem lehet jövőt építeni. Amikor az irodaházat építettük Ménfőcsanakon, kikerültük azt a húsvéti rozmarinalmafát, amelyet még apámmal ültettünk.

– A politikamentes aktív közéleti szerepvállalást fontosnak tartom. A cégnél szigorúan megtiltottam a politika és a vallás gyakorlását. A munkahelyen a minőségre és a hatékonyságra kell koncentrálni, ezt semmi nem zavarhatja.

– Mindig is nagy tisztelője voltam az iskolát végzett embereknek. Mára ez úgy változott: a tudásnak vagyok nagy tisztelője.

– Meggyőződésem, hogy bármilyen jó szakember is valaki, ezt a szakmát nem lehet soha naprakészen tudni, mindennap újra és újra tanulni kell.

– Én igyekszem mindig úgy viszonyulni az emberekhez, hogy tudom, soha senkit nem szabad lebecsülni vagy lenézni. Azt gondolom, hogy aki nem ekképpen viszonyul másokhoz, azon a sors mindig elégtételt vesz.

(A könyvet Lehőcz Rudolf írta.)


Villámkérdések – villámválaszok
1. Emlékszik, milyen érzés volt az első millióját megszerezni?
– Nem emlékszem, a munkával voltunk elfoglalva. De nem is a pénzért lettem maszek, csak egy normális munkahelyet akartam magamnak. Arra gondoltam, ha annyit keresek, mint egy állami vállalatnál, már jól járok. A pénz tehát nem jelentett sokat. Akkor sem, amikor elértük az egymilliárdos bevételt.
2. Elég akarni a sikert?
– Nem elég. Kemény munkával elérhető célt, célokat kell kitűzni. Ha nincs cél, nem lehet sikerérzés sem. Márpedig egy vállalkozónak a siker kötelező, különben miért csinálnánk.
3. Mit tart a legjobb befektetésnek?
– A családomat, melynek minden tagja a cégnél dolgozik komoly beosztásban. Ezenkívül értelmes, pályakezdő fiatalok alkalmazását, csapatba illesztését.
4. Mennyit áldoz jótékonysági célokra?
– Amennyit a lelkiismeretem diktál és a cégünk helyzete megenged. De csak konkrét célokra.
5. Gazdag embernek tartja magát?
– Nem. Én munkásembernek érzem magam és már az is maradok. Voltak egyszer-kétszer filléres gondjaink, s amióta nincsenek, nem is érdekel, mennyim van.
6. Mi a sikeres vállalkozás titka?
– A célok fontosságát már említettem. Most a repülőgépiparba akarunk bekerülni. Én a kihívásoknak igyekszem megfelelni.
7. Lesz a vállalkozásának újabb dobása?
– Hát lesz! Még idén az ipari parki üzem bővítése a másfélszeresére. Jövőre világszínvonalú hőkezelő üzem és anyagvizsgáló labor telepítése, beüzemelése. Körülbelül öt év múlva kutatás-fejlesztési tevékenység beindítása.
8. Támogat-e fiatal, pályakezdő vállalkozókat, vállalkozásokat?
– Igen. Annak tartom azt is, hogy mintegy tizenöt munkatársamból lett vállalkozó. Hozzánk bárki jön, márpedig sok látogatót fogadunk, mindenkit ellátunk tanácsokkal. A mi sikerünkhöz ugyanis mások sikere, az egész szakmai környezet jó minősége is szükséges. Ezek mellett egyetemi hallgatókat is fogadunk, például Practing szakmai gyakorlaton.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem gyújtogatás okozta a szlovákiai romatelep tüzét

Két eltűntet továbbra is keresnek a szlovákiai Kiszucaújehelyen, ahol az ország történetének egyik… Tovább olvasom